Råden som sätter omvårdnaden högst på agendan

Omvårdnadsråden ska öka delaktighet, fånga klinisk erfarenhet och sprida evidensbaserade förbättringar till sjukhusets patienter.
Flera verksamheter på Skånes universitetssjukhus har nu omvårdnadsråd på samtliga ledningsnivåer. Råden ska skapa delaktighet i omvårdnadsfrågorna, fånga upp klinisk erfarenhet från sjuksköterskor och undersköterskor och göra det lättare att driva och sprida evidensbaserade förbättringar till sjukhusets alla patienter. Följ med in hos Intensiv- och perioperativ vård (IPV) Malmö på ett första historiskt möte.

Efter att ha nominerats av sina kollegor sitter nu representanter från IPV Malmö:s olika enheter samlade i ett långsmalt konferensrum. Det är tisdagseftermiddag och allt skriker vilket arbetsplatsmöte som helst – men faktum är att mötet är unikt.

Bäring på sjukhuset

IPV Malmö:s första omvårdnadsråd på verksamhetsnivå ska äga rum. Veckan innan har samtliga deltagare kring bordet varit på motsvarande råd på sina enheter. Veckan efter väntar ett råd för hela Skånes universitetssjukhus.

Helena Nilsson, områdeschef, får ordet och förklarar syftet med dagens möte:
– Här lyfter vi frågor som inte bara berör den egna enheten, utan också kompisarna på de andra operationsgolven. Men även frågor som rör våra samarbetspartners i andra verksamheter, eller förbättringar som har bäring på hela sjukhuset.  

Skapa gemensam syn

Helena Nilsson lyfter den preoperativa förtvätten som exempel. När Operation rekonstruktiv kirurgi ändrade sina rutiner för tvätt med descutan visade det sig att andra enheter höll på med samma sak samtidigt. I mer än ett fall sade riktlinjerna emot varandra.

– Genom omvårdnadsråden får vi i stället möjlighet att kroka arm och skapa en gemensam syn och ”best practice”, säger Helena Nilsson.

Ett annat exempel hon nämner är ökade problem med konfusion bland patienter som väntar på operation. Den frågan väcktes från början inom ortopedin men har nu eskalerats upp för utredning på den sjukhusövergripande nivån.

“Inte bara en post-it-lapp"

Premiärmötet präglas av formalia men de konkreta vårdfrågorna knackar redan på dörren. Emelie Almen narkossjuksköterska på Operation rekonstruktiv kirurgi, berättar att på hennes enhetsmöte identifierades snabbt tre förbättringsförslag att lyfta framöver.

– Jag tror att det här kan bli riktigt bra. Råden ger oss ett strukturerat sätt att fånga upp frågor och problem som uppmärksammats på golvet, men också sprida bra evidensbaserade lösningar över hela sjukhuset.

Hon får medhåll av kollegan Tove Axerud som är delprojektledare för arbetet med magnetmodellen:
– Det blir inte bara en post-it-lapp som försvinner i en hög. Har förslaget väl kommit upp på rådet så försvinner det inte.

Tredje verksamhet in

Annika Leander, narkossjuksköterska på Operation kirurgi, lyfter styrkan i att chefer och kliniker deltar och delar på beslutsfattandet.
– Jag tror råden kan skapa bättre förutsättningar för att lyssna in dem som har den kliniska erfarenheten, och för att ändra saker till det bättre för våra patienter.

Nio råd på sjukhuset

Mötet avslutas på utsatt tid. Nu väntar omvårdnadsråd på sjukhusövergripande nivå där bland andra chefsjuksköterskan sitter med. Där blir IPV Malmö tredje verksamhetsområde att få representation tillsammans med verksamhetsområde ortopedi samt thorax och kärl.