Nytt forskningsprojekt ska förbättra könsbekräftande vård i Sverige

En ny studie vid Könsdysforimottagningen i Region Skåne ska undersöka hur könsbekräftande vård påverkar psykisk hälsa, livskvalitet och arbetsförmåga hos personer med könsdysfori. Målet att ta fram konkreta rekommendationer för att förbättra vården.

Allt fler söker vård när de upplever att den egna könsidentiteten inte stämmer överens med det kön man tilldelats vid födseln. Enbart i Skåne har omkring 400 patienter utretts för könsdysfori det senaste året.

Vården erbjuder olika könsbekräftande medicinska behandlingar som syftar till att kroppen bättre ska stämma överens med könsidentiteten. Men det saknas kunskap om hur personerna mår efter att de fått behandling. 

Stärka vården

 – Trots att antalet personer som söker könsbekräftande vård har ökat kraftigt under de senaste decennierna, saknas idag tydlig kunskap om behandlingarnas långsiktiga effekter, säger Emma Claesdotter-Knutsson, överläkare på Barn- och ungdomspsykiatrin i Region Skåne och docent vid Lunds universitet.

Hon är också projektledare för forskningsprojektet ”GLOW – Könsbekräftande vård och psykisk hälsa: En longitudinell studie om livskvalitet, arbetsliv och vårdutfall”, som har fått 5,8 miljoner kronor i anslag från FORTE (forskningsrådet för hälsa, arbetsliv och välfärd) med målet att ta fram nationella evidensbaserade rekommendationer som kan förbättra vårdens kvalitet.

Nationell högspecialiserad vård

– Vi kommer därför att undersöka både medicinska, psykologiska och sociala aspekter av vården genom en kombination av registerdata, enkäter och intervjuer, berättar Emma Claesdotter-Knutsson.

Forskningsprojektet ska pågå under fyra år och omfattar omkring 500 patienter vid Region Skånes Könsdysforimottagning, som erbjuder nationell högspecialiserad vård inom området.  

Målet är att bidra till bättre vård, minskat stigma och ökad social inkludering. 

Kontaktperson

Emma Claesdotter-Knutsson
emma.claesdotter-knutsson@med.lu.se