Magnetmodellen på Skånes universitetssjukhus: ”Omvårdnaden har fått en central roll”

Thoraxkirurgiavdelningen på Skånes universitetssjukhus menar att magnetmodellen hjälpt dem att sätta större fokus på omvårdnad.
Drygt två år med magnetmodellen som sjukhusets omvårdnadsstrategi har gett resultat. Resultat som också väcker intresse från andra delar av Vårdsverige. I början av december var en delegation från Region Kronoberg och Vårdförbundet Kronoberg på besök för att ta del av kunskap och erfarenheter av arbetet på sjukhuset.

Under dagen presenterade representanter från intensiv- och perioperativ vård Malmö, ortopedi och thorax och kärl sina magnetarbeten och vad de resulterat i. Delegationen från Kronoberg gjorde också ett studiebesök på thoraxkirurgiavdelningen i Lund som arbetat med magnetmodellen i snart två år. 

 – Den största förbättringen är att vi nu mäter allt vi gör. Hur patienten upplever sin vård hos oss och även kvaliteten på omvårdnaden. Det gjorde vi inte i samma utsträckning tidigare, säger Busan Ljungberg, specialistsjuksköterska och delprojektledare för magnetmodellen på avdelningen. 

Mycket passade in

Det inledande arbetet tog tid och det var svårt att veta hur avdelningen skulle ta sig an och förstå exakt vad magnetmodellen är. Men när avdelningen hittat sin väg blev det tydligt att mycket av det som avdelningen redan genomfört eller påbörjat passade in i modellen. 

– Vi hade gjort en egen genomlysning av arbetet på avdelningen 2018 som ledde fram till en tydligare struktur och större kontinuitet och vi gjorde även olika utbildningsinsatser, säger säger Lena Baeck, enhetschef på thoraxkirurgiavdelningen, och fortsätter:

– Vi ville sedan vara med i magnetmodellen för att förstärka vårt förbättringsarbete och för att kunna mäta om det vi gör bidrar till att vi blir mer magnetiska.