Livsstilssjukdomar ökar risken för handartros

"Vi tror att östrogen har en skyddande effekt mot att utveckla vissa typer av artros", säger Elisabeth Brogren, överläkare på Skånes universitetssjukhus.
Ny forskning visar att medelålders kvinnor som drabbas av handartros ofta har högre halter av det ”onda” LDL-kolesterolet. En förklaring kan vara en minskad nivå av hormonet östrogen.

– Risken att drabbas av handartros ökar markant hos kvinnor i samband med klimakteriet. Under samma period brukar också nivåerna av det onda kolesterolet öka. Vi tror inte att detta är två separata fenomen, utan att de kan hänga ihop, säger Elisabeth Brogren, överläkare på Skånes universitetssjukhus och docent vid Lunds universitet.

Handartros vanligast

Handartros är världens tredje vanligaste artrossjukdom, efter knä och höft. Och antalet personer som drabbas ökar ständigt. Omkring 15 procent av kvinnor och 8 procent av män i åldern 40–84 år får problem med smärta och stelhet i tumbasen och i handens fingerleder.

– Det är en sjukdom som påverkar livskvaliteten negativt. Därför är vi intresserade av att ta reda på varför allt fler drabbas.

En nyligen avslutad studie, som drivs i samarbete med forskare vid FoU Spenshult (Spenshults artrosgrupp) och handkirurgin vid Skånes universitetssjukhus, visar ett samband mellan förekomst av handartros och LDL-kolesterol i blodet. Ju högre nivåer av LDL-kolesterol desto större risk för handartros bland kvinnor, men inte bland män.

Forskningsresultatet har publicerats i tidskriften BMC Musculoskeletal Disorders.

Starkt samband

Forskarna ser också ett samband mellan högre LDL-kolesterolnivåer och svårare handartros där fler leder i handen drabbas.

LDL är ett slags protein som bland annat transporterar kolesterol i kroppen. Förhöjda värden av LDL ökar riskerna att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar, därför kallas det ibland för det ”onda” kolesterolet.

För att få fram resultatet har forskarna jämfört röntgenbilder på händer med metabola parametrar som övervikt/bukfetma, högt blodtryck, insulinresistens och blodfettsrubbningar på 310 personer.

Ledvätska undersöks

– Artros är inte en homogen sjukdom. Det finns många orsaker till att man drabbas. Ibland kan en gammal skada i leden vara förklaringen. Men det vi ser nu är att en viss typ av handartros tydligt kan kopplas till livsstilssjukdomar som förhöjda nivåer av kolesterol, säger Elisabeth Brogren.

Under våren 2024 startade Elisabeth Brogren och hennes kolleger ett nytt forskningsprojekt för att ta reda på hur sambandet mellan livsstilssjukdomar, höga halter av LDL-kolesterol och handartros hänger ihop.

De hoppas hitta svaret genom att undersöka ledvätska från tumbasen hos 150 patienter som opereras för handartros vid Skånes universitetssjukhus. Forskarna ska bland annat leta proteinmönster och mäta inflammationsnivån i ledvätskan.

Fakta om studien

  • Spenshults artrosgrupp ingår i FoU Spenshult i Halmstad – ett fristående forskningscentrum med fokus på bland annat artros.
  • Vid forskningsprojektet som ska undersöka ledvätska får handkirurgen på Skånes universitetssjukhus hjälp av Aleris Specialistvård i Malmö med att samla in prover.