Enklare metod för byte av lungartärklaffar på barn

Tre barn på Skånes universitetssjukhus har fått nya lungartärklaffar med en snabbare och skonsammare metod, säger Petru Liuba, överläkare och professor.
Under februari 2025 har tre barn på Skånes universitetssjukhus fått nya lungartärklaffar i hjärtat med en ny metod som är snabbare och mer skonsam för kroppen. Ingreppen görs med hjälp av en kateter som förs in i kroppen via större vener och upp till hjärtat. Tidigare har öppen kirurgi varit enda alternativet.

Kateterburna ingrepp är idag vanliga inom barnhjärtmedicin. Men öppen kirurgi har fram tills nu varit enda alternativet vid byte av medfödda klaffar hos barn med vida eller uttänjda lungartärer och som tidigare gjort hjärtoperation.  

Traditionell, öppen kirurgi för att byta lungartärklaffar tar upp till tre–fyra timmar. En sådan operation kräver också upp till en veckas återhämtning på sjukhus. Med den nya metoden kan lungartärklaffar bytas på omkring en timme. 

Positiva resultat 

– Resultaten hittills är positiva: Ingreppen har varit mycket framgångsrika, de går fortare att genomföra, påverkar kroppen mindre och patienterna kan därmed återhämta sig snabbare. De kan i princip åka hem från sjukhuset dagen efter, konstaterar Petru Liuba, överläkare på Barnhjärtcentrum vid Skånes universitetssjukhus och professor vid Lunds universitet.