Digital uppföljning ger snabbare vård för patienter med kronisk tarmsjukdom

Ida Maria Kapusta, Olof Grip och Johanna Holmgren jobbar med projektet SmartClinic, som syftar till att göra vården för IBD-patienter snabbare och bättre.
Att leva med IBD, en grupp kroniska inflammatoriska tarmsjukdomar, kan innebära en vardag med magproblem, smärta och perioder av akut försämring. På Skånes universitetssjukhus utvecklas nu IBD-vården med digitala verktyg för att minska antalet onödiga sjukhusbesök – och för att ge patienter bättre kontroll över sin hälsa.

IBD inkluderar sjukdomar som Crohns sjukdom och ulcerös kolit, och drabbar ofta unga vuxna, vanligen mellan 15 och 35 år. Sjukdomen, som innebär en livslång inflammation i tarmen, går i skov, vilket betyder att patienten kan må relativt bra under vissa perioder och sedan få symtom som smärta, diarré och viktnedgång. Det kan skapa en vardag med återkommande sjukhusbesök, provtagningar och behandlingar.

Mag- och tarmmottagning Malmö på Skånes universitetssjukhus har över 5 000 patienter med IBD. Tidigare har patienterna kallats till årliga kontroller – oavsett om de mått bra i sin sjukdom eller inte. 

– Kontrollerna har satt stor press på vår kapacitet och vi har haft långa köer. Det har också varit begränsande för patienterna. Många av dem är i yrkesverksam ålder och har behövt ta ledigt från jobb eller studier för att åka till sjukhuset – trots att de för tillfället mått bra, säger Johanna Holmgren, enhetsansvarig läkare på mag- och tarmmottagningen.