Anders Bjartell prisas för livslång gärning inom urologi

Anders Bjartell, överläkare på Skånes universitetssjukhus och professor vid Lunds universitet.
Prostatacancer är den vanligaste cancerformen i Sverige. För att hitta bättre behandlingsmetoder har Anders Bjartell, överläkare vid Skånes universitetssjukhus och professor vid Lunds universitet, ägnat sitt yrkesverksamma liv åt att forska om sjukdomen. Nu har han prisats för sina insatser.

Nyligen tilldelades Anders Bjartell ”Frans Debruyne Lifetime Achievement Award” 2025 – för betydande och viktiga insatser inom European Association of Urology (EAU).

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Jag har nog världens bästa jobb. Ena dagen kan jag med hjälp av robotkirurgi bota en cancersjuk patient. Tack vare experimentella metoder och nya läkemedel kan jag en annan dag ge en patient med spridd cancer några års extra liv med god livskvalitet. 

Grattis till utmärkelsen – varför fick du priset?  

– Det känns fantastiskt att bli så uppmärksammad!  Jag har arbetat internationellt under många år, bland annat som ansvarig för forskningen inom EAU och som ansvarig redaktör för att godkänna och publicera spännande forskningsresultat från hela världen till tidskriften European Urology.  Just nu är jag med i gruppen med ansvar för riktlinjer för behandlingar inom urologi. 

Vad har det betytt för patienterna på Skånes universitetssjukhus?

–  Att vi kan erbjuda de senaste och bästa behandlingarna inom prostatacancer, mycket tack vare att vi är aktiva inom stora internationella kliniska studier. Vi har också gott renommé internationellt. Just nu sitter jag med i en internationell expertgrupp som bedömer regelverket för godkännande av nya behandlingar och läkemedel i Europa.

Vad driver dig att fortsätta?

– Det viktigaste är att jag själv fått uppleva att mina cancerpatienter nu kan leva flera år längre med god livskvalitet. Dels på grund av nya läkemedel som utvecklats via grundforskning, dels tack vare utvecklingen av robotkirurgi.

Vad jobbar du med just nu?

– Jag har alltid arbetat med olika projekt men hållit mig till prostatacancer. Jag vill lägga mer tid på att utvärdera organiserad prostatacancertestning, OPT som kan leda till ett nationellt screeningprogram för prostatacancer. Jag vill också utveckla precisionsmedicin inom prostatacancer.  Vårt mål är att kunna karaktärisera varje tumör genom att samla in prover för att göra genetiska och molekylära analyser. Dessutom forskar jag på om AI och digital patologi kan förutse vem som får återfall efter prostatacanceroperation.