Nervrotsblockad på halsen

En nervrotsblockad görs för att utreda eller behandla smärta som orsakas av inklämda nerver. Om smärtan finns i nacken och strålar ut i armen, görs ingreppet på halsen. Metoden kan även användas som behandling.

Undersökningen tar 1–1,5 timmar. Om du ska få blockad på två olika nerver så tar besöket cirka 5 timmar, eftersom det måste gå 4 timmar mellan varje blockad. 

Om du tar blodförtunnande medicin så kan du behöva ändra dosen inför blockaden. Kontakta röntgenavdelningen när du har fått din kallelse, så får du besked om hur du ska göra. Om du tidigare har fått allergiska reaktioner av kontrastmedel ska du också kontakta avdelningen i förväg.

Det är viktigt att du inte tar några smärtstillande mediciner före besöket. Om du känner tydlig smärta inför undersökningen, blir det lättare att avgöra vilken effekt blockaden har.

Du kan äta och dricka som vanligt inför undersökningen.

När du kommer till sjukhuset får du först fylla i ett frågeformulär om din smärta.

Vid undersökningen får du ligga på rygg på en brits. Läkaren sticker in en tunn nål på sidan av din hals och använder röntgenbilder och kontrastmedel för att hitta rätt nervrot. Precis när kontrastmedlet sprutas in får du en utstrålande smärta i armen och skuldran, men det går snabbt över. Läkaren lägger sedan en liten mängd bedövningsmedel lokalt runt nervroten.

Du får fylla i ett nytt frågeformulär om din smärta, för att utvärdera vilken effekt blockaden har haft. Lokalbedövningen har effekt i cirka två till tre timmar, men sedan kommer smärtan tillbaka.

Det går bra att köra bil hem från sjukhuset, och du behöver inte vara sjukskriven efter blockaden. 

Efter några veckor får du en telefontid till din läkare, som följer upp resultatet.

 

Blockad som behandling

Nervrotsblockad kan även göras i behandlande syfte, till exempel om en operation inte är möjlig. Detta kallas terapeutisk blockad.

En terapeutisk blockad går till på samma sätt, förutom att läkaren använder en blandning av bedövningsmedel och kortison för att effekten mot smärtan ska bli mer långvarig. Oftast får du göra blockaden två gånger, med tre till fyra veckors mellanrum.

Som uppföljning efter terapeutisk blockad får du hemskickat en blankett för utvärdering av effekten.

Här kan du lämna synpunkter på sidan. För frågor om ditt besök eller tidsbokning kontakta din mottagning via telefon eller 1177 Vårdguidens e-tjänster.

Här kan du lämna synpunkter på sidan. För frågor om ditt besök eller tidsbokning kontakta din mottagning via telefon eller 1177 Vårdguidens e-tjänster.

Svar önskas via e-post
Skicka kopia till e-postadress

När du skickar in formuläret kommer vi att behandla dina personuppgifter för att utföra den uppgift som formuläret avser. Tänk på att det du skickar in kan bli en allmän handling.

Läs om hur Region Skåne hanterar personuppgifter