Blodtrycksmätning, 24 timmar

I ett dygn får du ha på dig en blodtrycksmätare som automatiskt mäter blodtrycket. Med mätaren kan vi kontrollera blodtryckets variation över dygnet och relatera det till din aktivitet under fritiden, på arbetet och när du sover.

Mätningen sker under cirka 24 timmar från att du hämtat mätutrustningen på sjukhuset. Du lämnar tillbaka mätaren nästa dag.

Inga förberedelser behövs. Mätningen bör utföras på en för dig helt vanlig dag. Yrkeschaufförer bör inte göra mätningen en arbetsdag. Kontakta mottagningen i god tid före.

Under besöket får du lägga dig på en brits. Blodtrycket mäts först i båda armarna. Därefter placerar vi en blodtrycksmanschett runt överarmen, oftast den som du använder minst. Efter några testmätningar startar registreringen och vi kopplar blodtrycksmätaren i ett bälte antingen runt din midja eller över din axel. Du får en dagbok för att skriva vad du gör och om du har några besvär.

Blodtrycket mäts två till gånger per timme under hela dygnet. Armen bör hållas stilla under mätningarna. Om en mätning inte lyckas görs ett nytt försök. Du kan inte duscha eller bada under tiden.

Ibland kan störd nattsömn och/eller smärta förekomma i samband med att blodtrycksmanschetten pumpas upp. Även om nattsömn skulle störas av blodtrycksapparaten är dessa mätningar viktiga för undersökningen. Om du har extremt högt blodtryck kan små röda prickar uppkomma tillfälligt på armen till följd av det höga manschettrycket

Efter ett dygn tar du av utrustningen eller får hjälp av personalen att göra det. Du lämnar tillbaka blodtrycksapparaten och dagboken till avdelningen på den tid som vi avtalat med dig.

När utrustningen återlämnats skall resultatet bearbetas och bedömas. Svaret skickas inom några dagar till den läkare som remitterat dig till undersökningen.

Visa Tyck till om sidan

Här kan du lämna synpunkter på sidan. För frågor om ditt besök eller tidsbokning kontakta din mottagning via telefon eller 1177 Vårdguidens e-tjänster.

Här kan du lämna synpunkter på sidan. För frågor om ditt besök eller tidsbokning kontakta din mottagning via telefon eller 1177 Vårdguidens e-tjänster.


När du skickar in formuläret kommer vi att behandla dina personuppgifter för att utföra den uppgift som formuläret avser. Tänk på att det du skickar in kan bli en allmän handling.

Läs om hur Region Skåne hanterar personuppgifter