Forskargrupp inom njurmedicin prisas för bästa nordiska publikation

I forskargruppen ingår Anders Grubb, Anders Christensson och Anna Åkesson.
En forskargrupp vid Skånes universitetssjukhus och Lunds universitet som studerar krympt por-syndrom har tilldelats Eldjarnpriset för bästa nordiska publikation i klinisk kemi under de senaste fem åren.

Krympt por-syndrom är ett vanlig tillstånd där porerna i kapillärnätverket i njuren blir mindre, och därför inte lika effektivt kan filtrera medelstora molekyler jämfört med små molekyler  till urinen. Tillståndet är kopplat till stor risk för utveckling av allvarliga sjukdomar och för tidig död.   

– Det är väldigt roligt att detta mångåriga forskningsprojekt uppmärksammas, inte minst för patienterna. Vår forskning går ut på att minska lidande genom att tidigt hitta diagnosmetoder som kan leda till behandling. För patienterna innebär detta att allvarliga tillstånd kan förhindras tidigt, till exempel grav njursvikt och hjärtkärlsjukdom, säger Anders Christensson, cheföverläkare, professor inom njurmedicin vid Lunds universitet, och delaktig i forskargruppen som nu prisas.   

Publikation i vetenskaplig tidskrift

Eldjarnpriset delas ut av Nordisk förening för klinisk kemi, och gäller publikationer i den vetenskapliga tidskriften The Scandinavian Journal of Clinical and Laboratory Investigation. Prissumman är på 100 000 danska kronor. Försteförfattare är Anna Åkesson.  

Anders Grubb, Anders Christensson och Anna Åkesson, som är huvudansvariga för forskningen. Övriga i gruppen är Veronica Lindström, Ulf Nyman, Magnus Jonsson, Magnus Abrahamson och Jonas Björk. De prisas för den här artikeln: Shrunken pore syndrome and mortality: a cohort study of patients with measured GFR and known comorbidities - PubMed (nih.gov)