Dupuytrens kontraktur – operation

Dupuytrens kontraktur (vikingasjukan) innebär att ett eller flera fingrar blir böjda och svåra att sträcka ut på grund av bindvävsförändringar i handflatan. Om sjukdomen ger nedsatt handfunktion kan en operation bli aktuell.

Veckan före operationen ska du undvika inflammationsdämpande mediciner. I övrigt ska du fortsätta ta dina ordinarie mediciner. På grund av infektionsrisken får det inte finnas sår på den hand som ska opereras. Förkylning och andra sjukdomar kan också göra att du inte kan opereras.

Sluta röka och undvik alkohol före och efter operationen

Det är viktigt att helt undvika tobak en tid före och efter operationen. Det gör att såren läker snabbare, att infektionsrisken minskar och att blodcirkulationen förbättras så att du fortare återhämtar dig. Det bästa är att sluta röka helt, men om du inte klarar det så är det bra om du avstår från rökning helst åtta, men minst fyra veckor före operationen. Även efter operationen bör du undvika att röka helst åtta, men minst fyra veckor efter operationen. Undvik också att dricka alkohol fyra veckor före operationen och fyra veckor efter. Då minskar risken för komplikationer, som till exempel infektion. Ta kontakt med vårdpersonal om du behöver hjälp och stöd att sluta röka eller begränsa din alkoholkonsumtion.

Läs mer på 1177 om att sluta röka och dricka före och efter operationen.

Kvalitetsregister

I vårt handkirurgiska kvalitetsregister (HAKIR) följs alla operationer upp i syfte att utveckla och förbättra vården. Både före och efter din operation kommer du därför bli ombedd att besvara enkäter om dina symtom och din upplevelse av vården. Enkäterna skickas ut och fylls i digitalt via 1177.

Så går operationen till

Operationen tar cirka en timme. Är det flera fingrar som är drabbade tar det längre tid. I de flesta fall görs ingreppet med lokalbedövning i armen. Den opererande läkaren bedömer vilken typ av bedövning som passar dig bäst.

Om du får lokalbedövning kan du känna att du blir opererad, men utan att det gör ont. Du kan inte se själva operationsområdet eftersom armen är inklädd och avskärmad med ett skynke. Du kan få lugnande läkemedel om det känns obehagligt. Du har också möjlighet att låna en musikspelare med hörlurar.

Vid operationen avlägsnas den förtjockade bindvävsplattan. Snittet är oftast z-format för att minimera problem med stramt ärr. Huden sys ihop och till sist läggs ett förband som håller de opererade fingrarna i ett utsträckt läge.

Efter operationen

Du kan åka hem direkt efter operationen men det är inte lämpligt att köra bil direkt efteråt då du kan vara påverkad och trött. 

De första dagarna efter operationen kan du ha ont och känna obehag. Då kan det vara bra att ta smärtlindrande läkemedel som innehåller ämnet paracetamol (till exempel Alvedon eller Panodil).

För att inte blöta ner förbandet vid dusch, rekommenderas att du sätter en plastpåse om handen som fästs med tejp.

Komplikationer

Vid tecken på infektion, så som ökad svullnad, värmeökning i handen eller feber, är det viktigt att du hör av dig till handkirurgimottagningen i Malmö. På kvällar och helger hör du av dig till hand- och plastikkirurgiavdelningen i Malmö.

Sjukskrivning

De flesta är sjukskrivna under den första tiden efter operationen. Återgång i arbete beror på vilken typ av arbete du har, men en sjukskrivning på 3-6 veckor är vanligt. Om du har opererat flera fingrar och/eller har ett fysiskt krävande arbete kan du bli sjukskriven 8-12 veckor.

Förenkla vardagen

Den första tiden efter operationen kan du få tillfälliga svårigheter att klara av vardagliga aktiviteter som att till exempel sköta din hygien, klä på dig, äta, öppna förpackningar och laga mat. Detta beror på att du har en hand i förband och på att du inte får belasta handen fullt under en period efter operationen.

Du kan förändra hur du utför en aktivitet som är svår genom att

 • ta hjälp av andra rörliga delar av kroppen än handen
 • använda redskap och hjälpmedel som underlättar
 • tillfälligt välja kläder som är lätta att ta på och av
 • köpa mat i halvfabrikat om det är svårt att tillaga mat på vanligt sätt
 • förändra hur du utför aktiviteten genom att fördela din arbetsbörda, till exempel genom att bära mindre varje gång och gå flera gånger.

Det är vanligt att hand och fingrar svullnar, och att du får ont det närmaste dygnet efter operationen. Svullnad kan uppstå till exempel som en reaktion på operationen, om du låter handen hänga ner långa stunder, om du håller arm och hand för stilla eller om förbandet sitter för hårt.

Det är viktigt att redan från början förhindra svullnad. Det gör du genom att vid behov hålla handen i högläge (ovanför hjärthöjd). När du sitter ner kan du avlasta handen mot en kudde eller liknande. Det är också bra att kortare stunder låta arm och hand hänga och pendla normalt när du rör dig för att undvika spänningar och smärtor i nacke och axel. Rör på axel, armbåge och fingrar varannan timme under dagen, för att inte stelna till.

Så här tränar du efter en handskada eller handoperation

Efter cirka en vecka kommer du till sjukhuset för sårkontroll och för att minska ner förbandet. När förbandet minskats ner ska du börja att böja och sträcka i de opererade fingrarna. Böj och sträck inom din smärtgräns tills förbandet tar emot. Tar du i för mycket kan det göra att såret läker sämre. Vid behov träffar du också en arbetsterapeut som förser dig med en skena (ortos) som håller de opererade fingrarna i ett sträckt läge, att använda på natten i minst tre månader.

Två veckor efter operationen tas stygnen bort och du får i samband med detta besök träffa en arbetsterapeut om du behöver ett uppgraderat träningsprogram med böj- och sträckövningar för dina fingrar. Har du en skena så kan den behöva formas om. Du får också instruktioner om hur du ska behandla ärret.

Ärret kan under de första månaderna vara hårt och överkänsligt vid beröring. Det är viktigt att du ändå utsätter området för normal beröring så snart såret är läkt. Smörj och massera gärna ärret med en mjukgörande salva.

Du ska inte belasta handen tungt de första sex veckorna. I början ska du använda handen i lätta vardagssysslor, exempelvis av- och påklädning, hantera bestick, skriva på dator, hålla mobilen etcetera, och därefter öka belastningen successivt.

Du kommer på återbesök till läkare cirka 3 månader efter operationen.

Tack för att du hjälper oss att förbättra webbplatsen.


Hitta kontaktuppgifter till en mottagning (vard.skane.se)

Om tidsbokning med våra e-tjänster (1177.se)

Vad är det som saknas?

Skriv gärna till webbredaktionen och berätta vad som saknas eller hur du tycker att webbplatsen kan bli bättre.

Tänk på att:

 • Webbredaktionen inte kan svara på ditt meddelande. 
 • Du inte kan få hjälp med vårdärenden via webbredaktionen.
 • Inte ange några personuppgifter, som till exempel ditt namn eller mailadress.

Tack för att du hjälper oss att förbättra webbplatsen.


Hitta kontaktuppgifter till en mottagning (vard.skane.se)

Om tidsbokning med våra e-tjänster (1177.se)

Vad är det som saknas?

Skriv gärna till webbredaktionen och berätta vad som saknas eller hur du tycker att webbplatsen kan bli bättre.

Tänk på att:

 • Webbredaktionen inte kan svara på ditt meddelande. 
 • Du inte kan få hjälp med vårdärenden via webbredaktionen.
 • Inte ange några personuppgifter, som till exempel ditt namn eller mailadress.