Ulnarisinklämning, operation

Ulnarisinklämmning uppstår när det blir tryck på nerven i armbågen på grund av till exempel svullnad. Det kan i sin tur leda till domningar och stickningar i fingrar och försämrad funktion av handen. Om inte armbågsbandage hjälper kan en operation bli aktuell.

Hur lång tid tar det?

Operationen tar 20-30 minuter.

Före

Inskrivning sker på mottagningen, vid tidpunkt som framgår av kallelsebrevet. I samma brev får du information om eventuella förberedande undersökningar såsom röntgen och EKG.

Veckan före operationen ska du undvika inflammationsdämpande mediciner. I övrigt ska du fortsätta att ta dina ordinarie mediciner.

På grund av infektionsrisken får det inte finnas sår på den hand som ska opereras. Förkylning och andra sjukdomar kan också vara ett hinder.

Inför en handoperation måste man i allmänhet vara fastande. Information om vad som krävs i just ditt fall lämnas av narkosläkare och personal.

Under

Ingreppet görs i de flesta fall med lokalbedövning och du har möjlighet att samtala med personalen under tiden. Du kan däremot inte se själva operationsområdet, eftersom armen är inklädd och avskärmad med ett skynke.

Vid behov kan du i de flesta fall få något lugnande läkemedel. Du har också möjlighet att låna en musikspelare med hörlurar.

Vid operationen görs ett snitt över armbågens insida. Bindvävshinnan över nerven delas för att få till en tryckavlastning.

Efter

Det är inte lämpligt att köra bil eller annat fordon efter en handoperation.

För att motverka svullnad håll handen i högläge. Vid dusch rekommenderas dubbla fryspåsar/plastpåsar fastsatta med tejp.

Ett förband, som inskränker armbågsrörligheten anläggs tills stygnen tas efter 10-14 dagar Beräknad sjukskrivningstid efter operation är tre till fyra veckor.

Tänk på att röra axel och hand för att inte lederna skall stelna. Vid behov kan du får träningsinstruktioner på handkirurgimottagning rehabilitering.

Det är viktigt att känna till att tre fjärdedelar av dem som opereras med tryckavlastning blir bra, resten oförändrade eller i enstaka fall försämrade. Ju mindre besvär före operationen, desto bättre operationsresultat.

Visa Tyck till om sidan

Här kan du lämna synpunkter på sidan. För frågor om ditt besök eller tidsbokning kontakta din mottagning via telefon eller 1177 Vårdguidens e-tjänster.

Här kan du lämna synpunkter på sidan. För frågor om ditt besök eller tidsbokning kontakta din mottagning via telefon eller 1177 Vårdguidens e-tjänster.