Forskning med målet att ge njursjuka ökade möjligheter till knä- och höftledsoperation

Ett nytt forskningsprojekt kartlägger njursjuka patienter inför ortopediska operationer.
Ett nytt forskningsprojekt kan få stor betydelse för njursjuka patienter i behov av en höftleds- eller knäledsoperation. Forskarna vid Skånes universitetssjukhus och Hässleholms sjukhus ska kartlägga patientgruppen inför operation för att hitta sätt att öka tillgänglighet för operation och samtidigt minska riskerna för komplikationer.

Varje år utvecklar cirka 1 100 svenskar grav njursvikt och behöver behandling, antingen dialys eller njurtransplantation. Det är en åldersrelaterad sjukdom och den stigande medelåldern i gruppen innebär även en ökad risk för att andra tillstånd och åkommor uppstår. Ett nystartat forskningsprojekt syftar till att undersöka hur sjukvården tar hand om dessa patienter – när de har behov av annan typ av vård än den njurmedicinska.  

Fokus för den aktuella forskningen är knä- och höftledsoperationer, eftersom forskarteamet har indikationer på att patienter med njursjukdom eller njurtransplantat i lägre utsträckning ges tillgång till den typen av operationer.  

– Det kan bero på otillräcklig kunskap inom vården: andra specialiteter är möjligen inte helt bekväma med att hantera patienter med njursjukdom eller transplantat eftersom det finns en oro för komplikationer, säger Carin Wallquist, överläkare inom njurmedicin på Skånes universitetssjukhus och forskare vid Lunds universitet, och initiativtagare till studien.