Karpaltunnelsyndrom, operation

Karpaltunnelsyndrom är känslan av stickningar och domningar i handleden. Dessa beror på att det blir problem med trycket i karpaltunneln där en stor nerv till handen går. Operation av karpaltunneln gör vi när andra behandlingar inte fungerar.

Hur lång tid tar det?

Ingreppet tar ungefär 15-20 minuter och du får gå hem direkt efter ingreppet.

Före

Inskrivning sker på mottagningen, vid tidpunkt som framgår av kallelsebrevet. I samma brev får du information om eventuella förberedande undersökningar såsom röntgen och EKG.

Veckan före operationen ska du undvika inflammationsdämpande mediciner. I övrigt ska du fortsätta att ta dina ordinarie mediciner.

På grund av infektionsrisken får det inte finnas sår på den hand som ska opereras. Förkylning och andra sjukdomar kan också vara ett hinder.

Inför en handoperation måste man i allmänhet vara fastande. Information om vad som krävs i just ditt fall lämnas av narkosläkare och personal.

Under

Ingreppet görs i de flesta fall med lokalbedövning och du har möjlighet att samtala med personalen under tiden. Du kan däremot inte se själva operationsområdet, eftersom armen är inklädd och avskärmad med ett skynke.

Du har också möjlighet att låna en musikspelare med hörlurar.

Själva ingreppet går till så att vi genom ett snitt i handleden öppnar upp taket till karpaltunneln så att trycket på den stora nerven minskar. Snittets storlek kan variera.

Till sist läggs ett förband, ofta med en kudde i handflatan för att förebygga svullnad.

Efter

Det är inte lämpligt att köra bil eller annat fordon efter en handoperation.

Fingrarna är från början fria i förbandet och det är viktigt att knyta ned dem ordentligt mot kudden i handflatan enligt gymnastikprogrammet som skickas hem med kallelsen.

För att motverka svullnad håll handen i högläge. Vid dusch rekommenderas dubbla fryspåsar/plastpåsar fastsatta med tejp.

Det är viktigt att du kommer igång och använder handen efter operationen. Särskilt när handen är i bandage. Rätt träning motverkar svullnad och stelhet i lederna. På vår rehabiliteringsavdelning kan du få instruktioner om hur man tränar på rätt sätt.

Stygnen tas efter ca 14 dagar. Därefter är det bra att massera och ta på ärret för att undvika överkänslighet.

Visa Tyck till om sidan

Här kan du lämna synpunkter på sidan. För frågor om ditt besök eller tidsbokning kontakta din mottagning via telefon eller 1177 Vårdguidens e-tjänster.

Här kan du lämna synpunkter på sidan. För frågor om ditt besök eller tidsbokning kontakta din mottagning via telefon eller 1177 Vårdguidens e-tjänster.