Karpaltunnelsyndrom – operation

Karpaltunnelsyndrom är känslan av stickningar och domningar i händer och fingrar, som orsakas av att en stor nerv i den så kallade karpaltunneln har kommit i kläm. Operation görs när andra behandlingar inte fungerar.

Veckan före operationen ska du undvika inflammationsdämpande mediciner. I övrigt ska du fortsätta ta dina ordinarie mediciner. På grund av infektionsrisken får det inte finnas sår på den hand som ska opereras. Förkylning och andra sjukdomar kan också göra att du inte kan opereras.

Sluta röka och undvik alkohol före och efter operationen

Det är viktigt att helt undvika tobak en tid före och efter operationen. Det gör att såren läker snabbare, att infektionsrisken minskar och att blodcirkulationen förbättras så att du fortare återhämtar dig. Det bästa är att sluta röka helt, men om du inte klarar det så är det bra om du avstår från rökning helst åtta, men minst fyra veckor före operationen. Även efter operationen bör du undvika att röka helst åtta, men minst fyra veckor efter operationen.

Undvik också att dricka alkohol fyra veckor före operationen och fyra veckor efter. Då minskar risken för komplikationer, som till exempel infektion.

Prata med vårdpersonal om du behöver hjälp och stöd att sluta röka och begränsa din alkoholkonsumtion.

Läs mer på 1177 om att sluta röka och dricka före och efter operationen.

Kvalitetsregister

Kvalitetsregister är vanliga inom svensk sjukvård. I vårt handkirurgiska kvalitetsregister (HAKIR) följs alla operationer upp i syfte att utveckla och förbättra vården. Både före och efter din operation kommer du därför bli ombedd att besvara enkäter om dina symtom och din upplevelse av vården. Enkäterna skickas ut och fylls i digitalt via 1177.

Så går operationen till

Operationen tar ungefär 15 minuter. I de flesta fall görs ingreppet med lokalbedövning av handen. Den opererande läkaren bedömer vilken typ av bedövning som passar dig bäst.

Om du får lokalbedövning kan du märka att du blir opererad, utan att det gör ont. Du kan inte se själva operationsområdet eftersom armen är inklädd och avskärmad med ett skynke.

Vid operationen delas ledbandet som utgör taket i karpaltunneln, vilket minskar trycket på nerven. Ledbandet läker sedan med viss förlängning så att utrymmet i karpaltunneln blir större.

Efter att ledbandet delats sys huden och du får ett mjukt förband om handen. Detta tas bort när stygnen avlägsnas, två veckor efter operationen.

Efter operationen

Du kan åka hem direkt efter operationen men det är inte lämpligt att köra bil direkt efteråt då du kan vara påverkad och trött.

De första dagarna efter operationen kan du ha ont och känna obehag. Då kan det vara bra att ta smärtlindrande läkemedel som innehåller ämnet paracetamol (till exempel Alvedon eller Panodil).

För att inte blöta ner förbandet vid dusch, rekommenderas att du sätter en plastpåse om handen som fästs med tejp.

Efter cirka två veckor tas förbandet och stygnen bort vid besök hos distriktssköterska på din vårdcentral. Efter det behövs vanligtvis inget förband. Du kan tvätta handen som vanligt med tvål och vatten.

Smörj och massera gärna ärret med en mjukgörande salva tills det är mjukt. Ärret kan under de första månaderna vara rodnat och överkänsligt vid beröring. Det är viktigt att du ändå utsätter området för normal beröring så snart såret är läkt.

Domningar och stickningar brukar oftast försvinna snabbt efter operationen, men om nerven varit klämd länge kan det ta längre tid. Ömhet, framför allt vid tryck mot handflatan, är vanligt efter operationen och du kan även uppleva smärta och klåda i operationsområdet. Besvären är övergående och avtar successivt inom cirka 3-6 månader.

Du ska använda handen i normala vardagsaktiviteter men undvik sådant som ger smärta. Börja med lättare sysslor, exempelvis på- och avklädning, hantera bestick, skriva på dator, hålla mobilen etcetera, och öka därefter belastningen successivt.

Komplikationer

Det är sällsynt med komplikationer efter en karpaltunnelklyvning. Vid tecken på infektion, så som ökad svullnad, värmeökning i handen eller feber, är det viktigt att du hör av dig till handkirurgimottagningen i Malmö. På kvällar och helger hör du av dig till hand- och plastikkirurgiavdelningen i Malmö.

Sjukskrivning

Om du har ett arbete som inte frestar på handen kan du arbeta redan några dagar efter operationen men de flesta är sjukskrivna 2–4 veckor efter operationen. Du kan bli sjukskriven längre om du har ett tungt manuellt arbete.

Förenkla vardagen

Den första tiden efter operationen kan du få tillfälliga svårigheter att klara av vardagliga aktiviteter som att till exempel sköta din hygien, klä på dig, äta, öppna förpackningar och laga mat. Detta beror på att du har en hand i förband och på att du inte kan belasta handen fullt under en period efter operationen.

Du kan förändra hur du utför en aktivitet som är svår genom att

 • ta hjälp av andra rörliga delar av kroppen än handen
 • använda redskap och hjälpmedel som underlättar
 • tillfälligt välja kläder som är lätta att ta på och av
 • köpa mat i halvfabrikat om det är svårt att tillaga mat på vanligt sätt
 • förändra hur du utför aktiviteten genom att fördela din arbetsbörda, till exempel genom att bära mindre varje gång och gå flera gånger.

Det är vanligt att hand och fingrar svullnar, och att man får ont det närmaste dygnet efter operationen. Svullnad kan exempelvis uppkomma som en reaktion på operationen, om man låter handen hänga ner långa stunder, om man håller arm och hand för stilla eller om förbandet sitter för hårt.

Det är viktigt att redan från början förhindra svullnad. Det gör du genom att vid behov hålla handen i högläge (ovanför hjärthöjd). När du sitter ner kan du avlasta handen mot en kudde eller liknande. Det är också bra att kortare stunder låta arm och hand hänga och pendla normalt när du rör dig för att undvika spänningar och smärtor i nacke och axel. Rör på axel, armbåge och fingrar varannan timme under dagen, för att inte stelna till.

Använd den opererade handen i normala vardagsaktiviteter och öka successivt belastningen så att du återfår en god funktion i din hand.

Behöver du mer hjälp med rehabilitering kan du ta kontakt med en arbetsterapeut på din vårdcentral.

Så tränar du efter operationen

Tack för att du hjälper oss att förbättra webbplatsen.


Hitta kontaktuppgifter till en mottagning (vard.skane.se)

Om tidsbokning med våra e-tjänster (1177.se)

Vad är det som saknas?

Skriv gärna till webbredaktionen och berätta vad som saknas eller hur du tycker att webbplatsen kan bli bättre.

Tänk på att:

 • Webbredaktionen inte kan svara på ditt meddelande. 
 • Du inte kan få hjälp med vårdärenden via webbredaktionen.
 • Inte ange några personuppgifter, som till exempel ditt namn eller mailadress.

Tack för att du hjälper oss att förbättra webbplatsen.


Hitta kontaktuppgifter till en mottagning (vard.skane.se)

Om tidsbokning med våra e-tjänster (1177.se)

Vad är det som saknas?

Skriv gärna till webbredaktionen och berätta vad som saknas eller hur du tycker att webbplatsen kan bli bättre.

Tänk på att:

 • Webbredaktionen inte kan svara på ditt meddelande. 
 • Du inte kan få hjälp med vårdärenden via webbredaktionen.
 • Inte ange några personuppgifter, som till exempel ditt namn eller mailadress.