Karpaltunnelsyndrom, operation

Karpaltunnelsyndrom är känslan av stickningar och domningar i handleden. Dessa beror på problem med trycket i karpaltunneln där en stor nerv till handen går. Operation görs när andra behandlingar inte fungerar.

Ingreppet tar ungefär 15-20 minuter och du får gå hem direkt efter ingreppet.

Inskrivning sker på mottagningen, vid tidpunkt som framgår av kallelsebrevet. I samma brev får du information om eventuella förberedande undersökningar såsom röntgen och EKG.

Veckan före operationen ska du undvika inflammationsdämpande mediciner. I övrigt ska du fortsätta att ta dina ordinarie mediciner.

På grund av infektionsrisken får det inte finnas sår på den hand som ska opereras. Förkylning och andra sjukdomar kan också vara ett hinder.

Inför en handoperation måste man i allmänhet vara fastande. Information om vad som krävs i just ditt fall lämnas av narkosläkare och personal.

Ingreppet görs i de flesta fall med lokalbedövning och du har möjlighet att samtala med personalen under tiden. Du kan däremot inte se själva operationsområdet, eftersom armen är inklädd och avskärmad med ett skynke.

Du har också möjlighet att låna en musikspelare med hörlurar.

Själva ingreppet går till så att vi genom ett snitt i handleden öppnar upp taket till karpaltunneln så att trycket på den stora nerven minskar. Snittets storlek kan variera.

Till sist läggs ett förband, ofta med en kudde i handflatan för att förebygga svullnad.

Du kan åka hem direkt efter operationen.

Det är inte lämpligt att köra bil eller annat fordon efter en handoperation.

Fingrarna är från början fria i förbandet och det är viktigt att knyta ned dem ordentligt mot kudden i handflatan enligt gymnastikprogrammet som skickas hem med kallelsen.

För att motverka svullnad håll handen i högläge. Vid dusch rekommenderas dubbla fryspåsar/plastpåsar fastsatta med tejp.

Det är viktigt att du kommer igång och använder handen efter operationen. Särskilt när handen är i bandage. Rätt träning motverkar svullnad och stelhet i lederna. På vår rehabiliteringsavdelning kan du få instruktioner om hur man tränar på rätt sätt.

Vanliga biverkningar efter operationen är:

 • smärta och klåda över operationsärret
 • svullen hand och handled
 • tryckömhet i handflatan och över ärret
 • överkänslighet (hyperestesi) över ärret, till exempel stickningar, ilningar och brännande känsla vid beröring
 • smärta som strålar upp mot tummen
 • kvarstående, men oftast avtagande, stickningar och domningar ut i fingrarna.

Besvären är övergående inom cirka 3-6 månader.

Komplikationer

Det är viktigt att du följer dina rehabiliteringsinstruktioner för att minimera riskerna för komplikationer efter operationen.

Kontakta mottagningen för rådgivning om:

 • bandaget skaver
 • bandaget känns för trångt
 • du får rodnad kring handen
 • du får feber
 • du känner långvarig värk
 • din hand svullnar

Så tränar du efter operationen

Bandaget plockas bort och stygnen tas efter ca 14 dagar. 

Därefter är det bra att massera och ta på ärret för att undvika överkänslighet.

Här kan du lämna synpunkter på sidan. För frågor om ditt besök eller tidsbokning kontakta din mottagning via telefon eller 1177 Vårdguidens e-tjänster.

Här kan du lämna synpunkter på sidan. För frågor om ditt besök eller tidsbokning kontakta din mottagning via telefon eller 1177 Vårdguidens e-tjänster.

Svar önskas via e-post
Skicka kopia till e-postadress

När du skickar in formuläret kommer vi att behandla dina personuppgifter för att utföra den uppgift som formuläret avser. Tänk på att det du skickar in kan bli en allmän handling.

Läs om hur Region Skåne hanterar personuppgifter