Miljoner till metod som ska hitta fler personer med risk för hjärtinfarkt och stroke

Isabel Goncalves, överläkare och professor, leder en studie som syftar till att hitta fler personer i riskzonen att få stroke.
Hjärt- och kärlsjukdomar orsakar flest dödsfall världen över. Nu utvecklar forskare vid Skånes universitetssjukhus och Lunds universitet en metod för att tidigare upptäcka vem som riskerar att drabbas av hjärtinfarkt eller stroke. Projektet tilldelades i våras tre miljoner kronor av life science-programmet Swelife.

Den vanligaste orsaken till hjärtinfarkt är åderförkalkning, också kallat åderförkalkningsplack, som brister. Det gör att en blodpropp bildas och kärlet täpps till. En utmaning för sjukvården är att i tid hitta personer som är i riskzonen.

– Vi hade kunnat rädda många liv om vi bättre kunde förutsäga vilka som riskerar att drabbas, säger Isabel Goncalves, överläkare inom hjärtmedicin på Skånes universitetssjukhus och professor vid Lunds universitets diabetescentrum.

Sammansättningen viktig

Tillsammans med Tobias Erlöv och Magnus Cinthio, forskare vid Lunds tekniska högskola, LTH, utvecklar hon en metod för att med ultraljud kunna undersöka plackets sammansättning. För det är inte bara plackets storlek som utgör en potentiell fara – det är hur placket är sammansatt som påverkar riskerna. Ju mer inflammerat plack är, desto större är riskerna.

– Dagens ultraljud kan bara visa storleken på placket, inte hur ”farligt” eller ”ofarligt” det är. Eftersom vi inte helt säkert vet vem som är i riskzonen, opererar vi vissa patienter i onödan och underbehandlar andra, säger Isabel Goncalves.

Andra metoder mer riskfyllda

Redan idag kan plackets sammansättning undersökas med mer omfattande metoder, som magnetkamera och datortomografi. Men de används inte klinisk för att titta på plackets sammansättning för det är kostsamt och kan medföra risker för patienten på grund av kontrastmedel, som används vid båda metoderna, och strålning, som förekommer vid datortomografi.

Isabel Goncalves och hennes kollegor har därför utvecklat en algoritm för ultraljud som gör att de kan utvärdera placket på ett mycket tydligare sätt än förut. Just nu testas metoden i tre studier, bland annat med patienter på Skånes universitetssjukhus i Malmö. Nästa steg är att starta en studie i USA. Forskningsgruppen har nyligen startat ett avknoppningsföretag för att överföra kunskapen till en produkt.