Vad kan jag få hjälp med på Bup?

Det finns flera som kan hjälpa dig när du mår dåligt. Du kan till exempel prata med dina närstående, söka hjälp hos elevhälsan, en ungdomsmottagning eller kontakta Barn- och ungdomspsykiatrin.

Bup erbjuder rådgivning, behandling och utredning för dig som är under 18 år och mår dåligt psykiskt. Om du är förälder, kompis eller annan närstående så kan du också kontakta oss för att få råd.

Innan du kontaktar Bup

Det är vanligt att må dåligt ibland, särskilt när det händer jobbiga saker eller när det finns mycket att oroa sig för. För det mesta blir det bättre igen efter ett tag. Ibland kan sömn, kost och rörelse påverkas negativt när man inte mår bra och första steget kan då vara att se över sina rutiner i vardagen.

Att ha goda relationer och att umgås med familj och vänner är också viktigt för vårt välbefinnande. Ofta kan det räcka med att du pratar med och får stöd från dina närstående för att må bättre igen.

Som vårdnadshavare eller närstående vuxen till ett barn som mår dåligt kan du göra mycket för att hjälpa och stötta. Att försöka se till att barnet sover bra, äter regelbundet och varierat och rör på sig tillräckligt kan hjälpa mycket. Att finnas där, lyssna och bekräfta barnets känslor och tankar är också viktigt.

På Bup Skåne online hittar du ett stort utbud av artiklar, filmer och poddar med fakta och råd till självhjälp:

Tips och råd till dig som är ung

Tips och råd till dig som är vuxen

När ska du kontakta Bup?

När du mår dåligt, känner att problemen tar över och vardagen inte längre fungerar så kan du behöva hjälp av vården. Om du till exempel upplever ångest som begränsar dig eller känner nedstämdhet som gör att du inte klarar av skolan och vardagen som vanligt.

Du kan få hjälp och stöd av till exempel elevhälsan på din skola, en ungdomsmottagning eller Bup. Oavsett vart du väljer att vända dig så ska du få hjälp med att hitta rätt i vården.

Vad Bup kan hjälpa dig med

På Bup kan du få hjälp både om du har lindrigare psykisk ohälsa eller om du har svårare problem. Vanliga orsaker till en kontakt med Bup är till exempel:

 • oro och ångest
 • nedstämdhet och depression
 • problem kring mat, sömn eller stress
 • beteende- och uppförandeproblem
 • problem i familjen
 • upplevelser av skrämmande händelser och kriser
 • ätstörningar
 • självskadebeteende
 • koncentrationssvårigheter
 • utredning och behandling av adhd, autism och andra diagnoser.

Mer om neuropsykiatrisk utredning och att få en diagnos (1177.se)

Så kontaktar du Bup

Det finns flera sätt att kontakta Bup. Vi har en anonym chatt för dig under 18 år där du kan ställa frågor och få råd online. Om du vill få rådgivning, vägledning eller söka vård kan du göra det via telefon, videosamtal eller en egen vårdbegäran. Oavsett hur du väljer att kontakta oss för första gången så får du prata eller chatta med personal på vår telefonrådgivning En väg in.

Ibland kan chatt eller telefonrådgivning vara ett tillräckligt stöd och andra gånger behövs mer hjälp. Tillsammans kommer vi fram till hur och var du kan få hjälp. Om du behöver kontakt med en behandlare på Bup så bokas en tid hos en av våra mottagningar. Våra mottagningar som kallas Första Linjen hjälper dig med lindrigare psykisk ohälsa. Bups specialistmottagningar hjälper dig med svårare psykisk ohälsa och utredningar när det behövs.

Var och hur du ska få hjälp beror på hur mycket ditt mående påverkar din vardag och hur länge du har haft problem med psykisk ohälsa. En väg in gör en bedömning och kommer därefter överens med dig om dag och tid för ett besök när det behövs. Besöket kan ske på distans via till exempel videosamtal eller på en mottagning.

Mer om första besöket på Bup

Chatta

Du som är under 18 år kan chatta anonymt med någon som jobbar hos Bup. Chatten är öppen tisdagar och torsdagar klockan 13–16. På chattsidan hittar du också andra bra sidor där du kan chatta och få stöd online.

Chatta med Bup och få stöd online

Sök hjälp digitalt hos Bup eller ungdomsmottagningen

Du som är ung kan själv söka hjälp och boka ett digitalt besök där du får prata med någon som jobbar på Bup eller ungdomsmottagningen. Det digitalt besöket sker via video- eller telefonsamtal. Samtalet kostar ingenting och den du pratar med har tystnadsplikt.

Boka digitalt besök hos Bup eller ungdomsmottagningen

Bups telefonrådgivning – En väg in

Vår telefonrådgivning är öppen alla vardagar klockan 8–16.30. Hit kan både du som är under 18 år eller närstående vuxen ringa för att få rådgivning och en boka tid.

Kontakta telefonrådgivningen En väg in

Egen vårdbegäran via 1177.se

Du som är under 18 år eller vårdnadshavare kan skicka in en egen vårdbegäran via 1177.se. Där får du fylla i ett formulär och svara på några frågor. När du skickat in formuläret kommer en sjuksköterska från En väg in ringa upp dig. 

Skicka en egen vårdbegäran via 1177.se

Tack för att du hjälper oss att förbättra webbplatsen.


Hitta kontaktuppgifter till en mottagning (vard.skane.se)

Om tidsbokning med våra e-tjänster (1177.se)

Vad är det som saknas?

Skriv gärna till webbredaktionen och berätta vad som saknas eller hur du tycker att webbplatsen kan bli bättre.

Tänk på att:

 • Webbredaktionen inte kan svara på ditt meddelande. 
 • Du inte kan få hjälp med vårdärenden via webbredaktionen.
 • Inte ange några personuppgifter, som till exempel ditt namn eller mailadress.

Tack för att du hjälper oss att förbättra webbplatsen.


Hitta kontaktuppgifter till en mottagning (vard.skane.se)

Om tidsbokning med våra e-tjänster (1177.se)

Vad är det som saknas?

Skriv gärna till webbredaktionen och berätta vad som saknas eller hur du tycker att webbplatsen kan bli bättre.

Tänk på att:

 • Webbredaktionen inte kan svara på ditt meddelande. 
 • Du inte kan få hjälp med vårdärenden via webbredaktionen.
 • Inte ange några personuppgifter, som till exempel ditt namn eller mailadress.