För att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig använder vi nödvändiga kakor. Vi använder också kakor för webbanalys för att förbättra webbplatsen.
Du kan välja undertext i videospelarens högra nederkant. Undertexter finns på svenska, engelska och arabiska. Illustrationer av Emilie Bergman.
Skolan är en stor del av ditt liv och vardag. Det är normalt att tycka lektioner och uppgifter är tråkiga, men skolan ska inte behöva vara något som får dig att må dåligt.
När du går i skolan får du lära dig en massa saker. Du kan upptäcka vad du är extra intresserad av och vill lära dig mer om. Skolan är också en social plats där du övar på att samarbeta med andra. Ibland är skolan rolig och ibland kan det vara jobbigt och svårt.
Det finns flera saker du kan göra för att trivas bättre i skolan. Lärare, pedagoger och annan skolpersonal finns också där för att hjälpa dig när du behöver.
Om du känner dig stressad
Många upplever att det är höga krav i skolan. Det är vanligt att känna sig stressad eller tycka att skolan är svår. Om du är orolig eller mår dåligt så kan det också vara svårt att koncentrera sig.
Ofta blir det lättare med tiden att planera och hitta arbetssätt som funkar. Det viktigaste är att inte ge upp och be om hjälp när du behöver.
Detta kan du göra
Planera din tid Försök att plugga lite varje dag och planera vad du behöver göra längre fram. På så vis kan du undvika att hamna efter eller få för mycket att göra på samma gång.
Ta pauser Glöm inte att ta pauser när du gör läxor. Du kan testa att ställa ett alarm på 45 minuter när du pluggar och sen ta en paus på minst 15 minuter innan du börjar plugga igen.
Lär dig av andra Det kan hjälpa att prata med andra i din klass om olika uppgifter och om vad som händer i skolan. Ofta lär du dig mycket från andra.
Be om hjälp Be om hjälp när det är något du inte förstår, när du känner dig stressad eller har svårt att hänga med. Dina lärare och annan skolpersonal finns där för att hjälpa dig.
Det är vanligt att känna sig osäker i skolan och oroa sig för vad andra tycker och tänker. Om du ofta undviker sociala situationer på grund av oro eller rädsla så kallas det för social fobi eller ångest. Det kan vara väldigt jobbigt, men det är viktigt att du försöker göra saker för att ångesten inte ska bli värre. Ibland kan du behöva hjälp av en vuxen.
Detta kan du göra
Förstå dig själv Fundera över vilka situationer som du brukar undvika och känna oro inför. Det kan till exempel vara att du undviker att räcka upp handen under lektionen eller tycker att det är jobbigt att redovisa.
Utmana dig själv Försök att utmana dig själv lite varje gång du är i en social situation. Du kan till exempel börja med att räcka upp handen under lektionen, även när du inte är säker på ditt svar.
Få råd och stöd Du kan alltid prata med din lärare, mentor eller kurator i skolan. Tillsammans kan ni komma på hur du kan utmana dig själv i lagom takt och på sätt som känns okej för dig.
Om det är bråk och konflikter i skolan
Det är normalt att bråka med sina kompisar ibland. Att vara i en konflikt med någon kan vara jobbigt och påverka hur du mår. Vissa konflikter är enkla att lösa och ibland kan konflikter lösa sig av sig självt efter en tid. Om konflikter pågår länge och känns svåra att lösa kan det behövas hjälp av en vuxen.
Konflikter handlar ofta om problem i relationer. Många kan vara arga och oroa sig över att andra till exempel sprider rykten eller “snackar skit” bakom ens rygg. Konflikter kan också bero på missförstånd eller starka känslor som känns svåra att hantera.
Detta kan du göra
Berätta hur du känner Fundera över vad du känner och vill säga till personen du har en konflikt med. Prata med personen när ni båda är lugna, gärna på en avskild plats där ni båda känner er trygga. Du kan också skriva till personen.
Säg förlåt om du gjort fel Ibland kan det kännas väldigt jobbigt att säga förlåt när du har gjort något du skäms över. Det kan kännas lättare att strunta i det, men ofta leder det till att du mår ännu sämre.
Ta hjälp av en vuxen på skolan Vuxna måste inte alltid lägga sig i, men de kan ge dig råd om vad du kan göra när du är i en konflikt eller när andra bråkar i skolan.
Om du eller någon blir mobbad
Stämningen kan vara hård och tuff i skolan, men det är aldrig okej att kränka eller frysa ut någon. Det kan kännas jobbigt att berätta för en vuxen om vad du är med om i skolan, men det är viktigt att du gör det så att du och andra kan få hjälp.
Att du mår dåligt i skolan kan bero på många olika saker. Kom ihåg att det aldrig är ditt fel om du till exempel blir mobbad eller tycker att skolan är svår.
Vanliga orsaker till att må dåligt i skolan:
höga krav (prestationsångest, uppgifter, prov, resultat, betyg)
stress och oro
relationer och konflikter (vänner, kärlek, lärare)
ensamhet och mobbning (utanförskap, diskriminering)
koncentrationssvårigheter
diagnoser och funktionsvariationer
sömnproblem.
Du har rätt att få hjälp och stöd i skolan
Om du känner att det är svårt att hänga med eller blir mobbad av andra elever har du rätt att få hjälp och stöd. Prata med din mentor, lärare, rektor eller en annan vuxen som jobbar på skolan. Du kan också kontakta elevhälsan på din skola.
Skolan är en viktig del av livet där du får lära dig saker inför framtiden och öva på att samarbeta med andra. Alla barn har rätt till utbildning i Sverige. Du har även rätt att trivas i skolan och få stöd när det är svårt att hänga med i undervisningen.
Skolplikt
Alla barn och tonåringar som bor i Sverige har skolplikt och måste gå i skolan. Skolplikten gäller från att du fyller 6 eller 7 år och börjar den första höstterminen i grundskolan. Efter det har du skolplikt tills du är 15–16 år och har gått färdigt den sista årskursen i grundskolan. Att gå gymnasiet är frivilligt, men nödvändigt om du vill studera på en högskola eller ett universitet.
Dina rättigheter i skolan
Alla ska ha samma möjligheter att lära sig och trivas i skolan. Det betyder att du har rätt stöd och hjälpmedel om du till exempel har en diagnos eller funktionsvariation. Du har också rätt till skolhälsovård, gratis skollunch som är anpassad efter vad du kan äta och skolskjuts om du bor långt borta.
Alla har rätt att få hjälp med att klara skolan när det behövs. Prata med din mentor eller lärare om något känns svårt eller förvirrande. Du kan också kontakta elevhälsan eller be dina närstående att prata med vuxna på skolan.
Om du har svårt att klara kunskapsmålen i ett eller flera ämnen är skolan skyldig att hjälpa dig, och utreda om det behöver göras anpassningar i undervisningen eller om du ska få särskilt stöd. Att få särskilt stöd kan till exempel vara att du får hjälp av en speciallärare i ämnen du har svårt för. Det kan också vara att du hamnar i en undervisningsgrupp där du och andra får hjälp tillsammans.
Om du mår dåligt i skolan ska du i första hand prata med din mentor, lärare eller söka hjälp hos elevhälsan. Du kan också söka hjälp hos ungdomsmottagningen eller kontakta Bup.
Ungdomsmottagningen finns för dig som har funderingar om kroppen, sex, relationer eller behöver hjälp med preventivmedel. Du kan också få stöd om du mår dåligt och behöver någon att prata med.
Kommunen och socialtjänsten kan hjälpa dig om du har problem hemma, är i kris eller har varit med om något hemskt eller skrämmande. Om du känner dig otrygg hemma eller om det är mycket bråk i familjen är det viktigt att du söker hjälp.
Flera kommuner och föreningar erbjuder också hälsofrämjande och sociala fritidsaktiviteter inom till exempel konst, kultur och idrott. Du hittar mer information och kontaktuppgifter på din kommuns webbplats.
Det finns flera sätt att kontakta Bup. Förutom att chatta och få stöd online så kan du söka hjälp digitalt via Ung Bupkontakt, skicka en egen vårdbegäran eller ringa.
Om du eller någon annan riskerar att skadas allvarligt eller om du har självmordstankar ska du söka hjälp akut. Du kan också ringa eller chatta med Självmordslinjen på mind.se.