Din psykiska hälsa
Det finns olika typer av hälsa som till exempel fysisk hälsa, sexuell hälsa och psykisk hälsa. Den här texten fokuserar på den psykiska hälsan.
För att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig använder vi nödvändiga kakor. Vi använder också kakor för webbanalys för att förbättra webbplatsen.
Läs mer eller ändra ditt val på sidan om kakor: Om kakor på webbplatsen
Det finns olika typer av hälsa som till exempel fysisk hälsa, sexuell hälsa och psykisk hälsa. Den här texten fokuserar på den psykiska hälsan.
Alla mår dåligt ibland och det går inte att må bra eller vara glad hela tiden. Men det finns mycket du kan göra för att må så bra som möjligt, oavsett vad du går igenom eller har svårt med i livet. Genom att fokusera på det som går att påverka kan du förbättra både din fysiska och psykiska hälsa.
Ta en paus från sociala medier
I sociala medier visas många idealbilder, och därför är det vanligt att känna sig stressad och jämföra sig mycket med andra. Fundera över hur du använder sociala medier och hur det påverkar dig. Försök att begränsa mängden information som du tar del av, och sluta följa konton som får dig att må dåligt. Testa också att ta en paus från mobilen ibland, till exempel när du åker buss eller gör något du gillar. Folkhälsomyndigheten rekommenderar att du begränsar din skärmtid till 2–3 timmar per dag.
Folkhälsomyndighetens rekommendationer om skärmtid till dig som är 13–18 år (www.folkhalsomyndigheten.se)
Ibland kan det kännas svårt och stressigt att göra allt du "borde" för att må bättre. Tänk på att det är enklare att lyckas om du fokuserar på att göra en eller några få saker i taget, istället för att försöka ”fixa” allt på en gång. Kom också ihåg att ge dig själv beröm för alla framsteg du gör.
Du behöver inte göra ditt bästa hela tiden! Det är viktigt att du pausar och vilar från att prestera ibland så att du kan återhämta dig ordentligt. Du återhämtar dig när du gör saker som du tycker är kul eller avkopplande.
Alla behöver olika saker för att må bra. Därför kan du behöva testa dig fram för att ta reda på vad som funkar för just dig.
Här är fler tips på vad du kan göra:
Psykisk hälsa är hur du mår i dina känslor och tankar. Att må bra psykiskt är när du känner dig glad, trivs med livet och känner att du klarar av olika utmaningar i vardagen. Din psykiska hälsa påverkas av många olika saker, till exempel av dina relationer, vad du är med om och hur du ser på dig själv.
Film om psykisk hälsa (folkhalsomyndigheten.se)
När du mår dåligt psykiskt kallas det för psykisk ohälsa. Det går att ha lindrigare psykisk ohälsa och svårare eller mer allvarlig psykisk ohälsa. Lindrigare psykisk ohälsa kan till exempel vara när du ofta känner dig orolig eller nedstämd. Svårare och mer allvarlig psykisk ohälsa kan till exempel vara om du har svår ångest, ett självskadebeteende eller en ätstörning.
Det kan hjälpa mycket att prata med en vän eller närstående om hur du mår, men om du känner att psykisk ohälsa påverkar dig mycket i vardagen du kan du behöva mer hjälp. Kroppsliga problem och sjukdomar kan också göra att du mår dåligt psykiskt. Därför kan du behöva ta kontakt med elevhälsan eller en vårdcentral för att undersöka och få hjälp med din fysiska hälsa. Du hittar chattar och kontaktvägar längre ner på sidan.
Diagnoser är namn på olika hälsotillstånd och sjukdomar. De används i vården för att kunna ge rätt hjälp och behandling. Diagnoser kan också hjälpa dig att förstå dig själv och andra bättre.
Vissa diagnoser föds man med och andra kan utvecklas över tid, till exempel om du går igenom en kris eller har varit med om något skrämmande. Diagnoser finns för de flesta hälsoproblem, svårigheter och känslotillstånd. Det finns diagnoser för bland annat depression, ångest, adhd och ätstörningar, men också för sömnproblem, mardrömmar, relationsproblem och ilska.
När du söker hjälp och får kontakt med vården får du prata med en behandlare (till exempel en sjuksköterska, kurator, psykolog eller läkare). Behandlaren utreder och bedömer vilken typ av psykisk ohälsa och diagnos du har. Varje diagnos har kriterier som du behöver uppfylla för att få just den diagnosen. Därför får du svara på frågor, fylla i formulär och ibland genomföra olika tester. Behandlaren behöver i de flesta fall också prata med dina vårdnadshavare om hur du mår och fungerar, och i vissa fall med andra närstående som till exempel lärare på din skola.
Med hjälp av informationen om ditt mående och diagnosen du får kan behandlaren erbjuda olika typer av hjälp och behandling. Om du till exempel får en depressionsdiagnos får du behandling för depression.
Mer om hur det går till när du får hjälp på Bup
Neuropsykiatrisk utredning för till exempel adhd och autism (1177.se)
Inom Bup och psykiatrin används många namn och begrepp för att beskriva olika typer av psykisk ohälsa, tillstånd och diagnoser. I listan nedan beskrivs några av de vanligaste.
Mer om olika diagnoser, tillstånd och psykisk ohälsa (bup.se)
Det går att ha flera diagnoser samtidigt. Om du till exempel har depression är det vanligt att också ha problem med ångest. Det är också vanligt att personer med adhd samtidigt har en annan NPF-diagnos som till exempel autism eller Tourettes syndrom. Om du har en NPF-diagnos kan du också ha annan psykisk ohälsa (som till exempel stress eller sömnproblem).
Hur du mår psykiskt under livet beror på både arv och miljö. Arv innebär att vissa typer av psykisk ohälsa och diagnoser kan vara ärftliga, och att flera personer i samma familj eller släkt kan ha samma diagnos. Miljö innebär att din psykiska hälsa påverkas av vad du är med om i livet och av dina relationer till andra.
Din psykiska hälsa påverkas mycket av vad som händer i livet. Allt som du är med om kan delas in skyddsfaktorer och riskfaktorer. Skyddsfaktorerna skyddar mot riskfaktorerna och minskar risken för psykisk ohälsa.
Skyddsfaktorerna hjälper dig också att klara av olika utmaningar i livet, som till exempel stress inför ett prov, konflikter och kriser. Alla går igenom svåra saker i livet och mår dåligt i perioder. Men de skyddsfaktorer som finns i ditt liv kommer göra det lite lättare att hantera problem och motgångar under livets gång.
Här hittar du mer information och bra länkar.
Om att må dåligt psykiskt och vad du kan göra för att må bättre (umo.se)
Tips för att hitta balans i livet (snorkel.se)
Om kroppen och utseende (umo.se)
Filmer med tips för bättre levnadsvanor
Film med tips för att må bra (umo.se)
Filmer och tips på vad du kan göra för att må bättre (bris.se)
Film om psykisk hälsa (folkhalsomyndigheten.se)
Filmer, övningar och tips för att förstå och hantera dina känslor (känslogrejen.se)
Avslappningsövningar som du kan lyssna på när du känner dig nedstämd (snorkel.se)
Safe Place – app med enkla övningar för att må bättre (raddabarnen.se)
Om du mår dåligt och känner att du behöver råd och stöd finns det flera som kan hjälpa dig. Du kan till exempel söka hjälp hos elevhälsan, ungdomsmottagningen eller kontakta Bup.
Mer om att söka hjälp (umo.se)
Chatta anonymt med en vuxen som jobbar på Bup
Kontakta eller chatta anonymt med en kurator dygnet runt (bris.se)
Livechatt där Bris kuratorer svarar på frågor (bris.se)
Anonym chatt för dig med ätstörningar eller självskadebeteende (shedo.se)
Chatta med en vuxen som gärna lyssnar (ungalukas.se)
Livslinjen – chatt för dig som är ung (mind.se)
Mer stöd och chattar för dig som mår dåligt (umo.se)
Ungdomsmottagningen finns för dig som har funderingar om kroppen, sex, relationer eller behöver hjälp med preventivmedel. Du kan också få stöd om du mår dåligt och behöver någon att prata med.
Mer om vilken hjälp du kan få hos ungdomsmottagningen
Kommunen och socialtjänsten kan hjälpa dig om du har problem hemma, är i kris eller har varit med om något hemskt eller skrämmande. Om du känner dig otrygg hemma eller om det är mycket bråk i familjen är det viktigt att du söker hjälp.
Flera kommuner och föreningar erbjuder också hälsofrämjande och sociala fritidsaktiviteter inom till exempel konst, kultur och idrott. Du hittar mer information och kontaktuppgifter på din kommuns webbplats.
Lista med länkar till din kommuns webbplats
Vanliga frågor och svar om socialtjänsten (kollpasoc.se)
Mer om socialtjänsten och vad som händer när du tar kontakt (umo.se)
Det finns flera sätt att kontakta Bup. Förutom att chatta och få stöd online kan du söka hjälp och boka tid för ett digitalt besök via Ung Bupkontakt. Du kan också kontakta En väg in som är en digital mottagning för Bup i hela Skåne.
Sök hjälp och boka tid direkt via Ung Bupkontakt
Om du skadar dig själv är det viktigt att du söker hjälp. Du kan också chatta anonymt med SHEDO för att få råd och stöd.
Om du har en pågående kontakt med Bup ska du kontakta din mottagning om du börjar må sämre.
Hitta kontaktuppgifter till din mottagning
Om du eller någon annan riskerar att skadas allvarligt eller om du har självmordstankar ska du söka hjälp akut. Du kan också ringa eller chatta med Självmordslinjen på mind.se.
Självmordslinjen – för dig som har självmordstankar (mind.se)
Vid livshotande tillstånd, ring 112.
Hitta kontaktuppgifter till en mottagning (vard.skane.se)
Om tidsbokning med våra e-tjänster (1177.se)
Skriv gärna till webbredaktionen och berätta vad som saknas eller hur du tycker att webbplatsen kan bli bättre.
Hitta kontaktuppgifter till en mottagning (vard.skane.se)
Om tidsbokning med våra e-tjänster (1177.se)
Skriv gärna till webbredaktionen och berätta vad som saknas eller hur du tycker att webbplatsen kan bli bättre.
Hitta kontaktuppgifter till en mottagning (vard.skane.se)
Om tidsbokning med våra e-tjänster (1177.se)
Skriv gärna till webbredaktionen och berätta vad som saknas eller hur du tycker att webbplatsen kan bli bättre.
Hitta kontaktuppgifter till en mottagning (vard.skane.se)
Om tidsbokning med våra e-tjänster (1177.se)
Skriv gärna till webbredaktionen och berätta vad som saknas eller hur du tycker att webbplatsen kan bli bättre.