För att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig använder vi nödvändiga kakor. Vi använder också kakor för webbanalys för att förbättra webbplatsen.
Du kan välja undertext i videospelarens högra nederkant. Undertexter finns på svenska, engelska och arabiska. Illustrationer av Emilie Bergman.
Det är normalt att känna sig ledsen ibland, särskilt när det händer jobbiga saker eller finns mycket att oroa sig för. Ibland kan du behöva hjälp och stöd för att må bättre.
När du känner dig nedstämd är det lätt att tro att det alltid kommer att kännas så. Men det går ofta över efter en stund och du börjar må bättre igen. Om det inte går över och ingenting verkar få dig att må bra under en längre tid så kan det vara en depression.
Det finns mycket du kan göra själv för att må bättre, men försök att inte ha för höga krav på dig själv! Det blir lättare att må bättre om du och personer i din närhet förstår vad som gör dig ledsen. Då kan ni tillsammans börja förändra och göra saker för att du ska må bättre.
Du kanske inte vet varför du mår dåligt
Det är inte konstigt om du inte vet varför du känner dig nedstämd. Du kanske har en stressig vecka eller känner dig extra trött. Ibland har man dåliga dagar och det är okej! Det finns flera saker du kan göra för att det ska bli bättre, även om du inte vet varför du mår dåligt.
Detta kan du göra nu
Prata med någon Det är alltid bra att prata med eller skriva till någon när du mår dåligt. Berätta hur du känner eller prata om något helt annat. Att isolera dig och vara ensam gör ofta att negativa känslor blir värre.
Gör något du gillar Aktivera dig och gör något som brukar få dig att må bra. Det kan vara att lyssna på podd eller hålla på med en hobby som du tycker är rolig eller vill testa.
Acceptera hur du känner Försök att acceptera dina känslor som de är just nu. Det är inte fel att du känner som du gör och det är okej att gråta och vara arg. Alla känslor kommer och går, och även negativa känslor är en del av livet. Just nu behöver känslorna få finnas, men de kommer att förändras och inte stanna kvar för alltid.
Skriv ner dina tankar och känslor Det kan kännas skönt att skriva av sig och göra att du får distans till det du tänker och känner. Att sätta ord på dina tankar och känslor kan också hjälpa dig att förstå varför du mår dåligt och vad du behöver för att må bättre.
Tro inte på allt du tänker
Det är vanligt att ha många negativa och jobbiga tankar när du känner dig ledsen. Du kanske tänker att det är fel på dig eller att andra inte tycker om dig. Kom ihåg att tankar bara är tankar och inte sanningar!
Du kan testa att ifrågasatta de jobbiga tankarna och fundera över om de verkligen stämmer överens med verkligheten. Att regelbundet göra mindfulnessövningar kan göra att får distans till dina tankar, och hjälpa dig att tänka på andra sätt.
Det kan vara svårt när du känner dig nedstämd, men försök att leva ditt liv som vanligt och ha rutiner i vardagen. Fortsätt med dina fritidsaktiviteter, gå till skolan och ta hand om dig själv och din hygien.
För att må bra behöver du:
sova minst 8 till 9 timmar
äta regelbundet och varierat
röra på dig och vara utomhus när det är ljust
ofta göra saker som brukar göra dig glad och som får dig att må bra.
Ha inte för höga krav på dig själv
Att ta hand om sig själv och göra saker för att må bättre kan ibland kräva mycket energi. Det kan kännas svårt att orka göra allt du ”borde” för att må bättre. Försök därför att inte ha för höga krav på dig själv.
Det kan hjälpa att fokusera på en eller några få saker i taget, till exempel att försöka ta en liten promenad varje dag. Du måste inte göra ditt bästa hela tiden, men att aktivera sig lite är alltid bättre än ingenting.
Prata om hur du mår
Ibland kanske du skäms över hur du mår och har låg självkänsla eller dåligt självförtroende. Det kan kännas jobbigt att visa och berätta för andra om hur du mår, men det är viktigt att du inte isolerar dig för mycket.
Prata med din vän, lärare, tränare eller med andra i din närhet. Du kan säga att du har en dålig dag, berätta vad du oroar dig över eller be om hjälp med något som stressar dig. Det är bra om du ibland visar dina känslor och pratar om hur du mår istället för att låtsas som att allt är bra.
Det är normalt att vara ledsen och känna sig deppig ibland, och det kan bero på många olika saker. Att känna starka känslor av nedstämdhet behöver inte betyda att du är deprimerad. Men det kan ändå vara väldigt jobbigt, och du kan behöva hjälp och stöd när livet känns extra tungt.
Det är vanligt att känna igen sig i flera tecken på depression. Men för att det ska vara en depression behöver du känt dig nedstämd eller haft mindre lust att göra saker under en längre tid. Du behöver också samtidigt uppleva och känna igen flera andra tecken i listan nedan för att det ska vara en depression.
Tecken på depression:
känt dig ledsen, nedstämd eller irriterad flera veckor i rad
ingen lust eller minskat intresse för sånt du brukar gilla
Det kan hjälpa mycket att prata med en vän eller närstående när du mår dåligt. Men om du känner igen många tecken och symtom på depression så ska du söka hjälp. Kroppsliga problem och sjukdomar kan också göra att du mår dåligt psykiskt. Därför kan du också behöva ha kontakt med elevhälsan eller en vårdcentral för att undersöka och få hjälp med din fysiska hälsa. Du hittar chattar och kontaktvägar längre ner på sidan.
Vanliga orsaker till nedstämdhet eller depression:
problem i relationer (bråk, familj, vänner, kärlek, ensamhet, mobbning)
förändringar i livet (flytt, ny skola, skilsmässa)
en kompis eller någon annan du bryr dig om mår dåligt
något oroar eller gör dig ledsen (livssituation, ekonomi, problem hemma)
Alla känner sig ledsna och nedstämda ibland. Under puberteten är det också vanligt att känna många starka känslor och ha humörsvängningar. Det beror på att kroppen och hjärnan utvecklas. Att känna starka känslor kan vara jobbigt men det behöver inte betyda att du är deprimerad.
Hur du mår beror också på vilken grundstämning du har. Känslor kan gå upp och ner och förändras snabbt under en dag. Men grundstämningen förändras långsammare och påverkar hur du mår mestadels av tiden. Om din grundstämning är låg under en längre tid kan det vara en depression.
Om du är deprimerad har du fler och värre besvär än när du ”bara” är ledsen. En depression påverkar dig mycket mer i vardagen. Det är också svårare att distrahera sig från negativa tankar och känslor.
Hur är det att vara deprimerad?
Det kan vara svårt att klara av vardagen om du har en depression och livet kan kännas meningslöst. Du kanske känner dig värdelös, känner skuldkänslor, har många negativa tankar eller känner att det är jobbigt att tänka på framtiden. Det är också vanligt att känna sig uppgiven, tom på känslor eller inte orka bry sig om saker som brukar kännas viktiga.
Om du är deprimerad är det vanligt att vilja stanna kvar i sängen, äta sämre och vara mindre aktiv och social. Att vara mindre aktiv gör att depressionen blir värre. Därför är det viktigt att du fortsätter aktivera dig och gör sånt som brukar få dig att må bra, även om det känns jobbigt.
Det kan vara svårt att hantera en depression på egen hand. Kom ihåg att det finns bra hjälp att få! Du hittar chattar och kontaktuppgifter längre ner på sidan.
Om du mår dåligt och känner att du behöver råd och stöd finns det flera som kan hjälpa dig. Du kan till exempel söka hjälp hos elevhälsan, ungdomsmottagningen eller kontakta Bup.
Ungdomsmottagningen finns för dig som har funderingar om kroppen, sex, relationer eller behöver hjälp med preventivmedel. Du kan också få stöd om du mår dåligt och behöver någon att prata med.
Kommunen och socialtjänsten kan hjälpa dig om du har problem hemma, är i kris eller har varit med om något hemskt eller skrämmande. Om du känner dig otrygg hemma eller om det är mycket bråk i familjen är det viktigt att du söker hjälp.
Flera kommuner och föreningar erbjuder också hälsofrämjande och sociala fritidsaktiviteter inom till exempel konst, kultur och idrott. Du hittar mer information och kontaktuppgifter på din kommuns webbplats.
Det finns flera sätt att kontakta Bup. Förutom att chatta och få stöd online kan du söka hjälp och boka tid för ett digitalt besök via Ung Bupkontakt. Du kan också kontakta En väg in som är en digital mottagning för Bup i hela Skåne.
Om du eller någon annan riskerar att skadas allvarligt eller om du har självmordstankar ska du söka hjälp akut. Du kan också ringa eller chatta med Självmordslinjen på mind.se.