Alkohol- och drogproblem
Både alkohol, tobak, narkotika och dopningsmedel räknas som droger. Alla droger är giftiga och skadar kroppen. Det är vanligt att vilja testa olika droger när du blir äldre, men det innebär alltid allvarliga risker.
För att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig använder vi nödvändiga kakor. Vi använder också kakor för webbanalys för att förbättra webbplatsen.
Läs mer eller ändra ditt val på sidan om kakor: Om kakor på webbplatsen
Både alkohol, tobak, narkotika och dopningsmedel räknas som droger. Alla droger är giftiga och skadar kroppen. Det är vanligt att vilja testa olika droger när du blir äldre, men det innebär alltid allvarliga risker.
Ibland kan det vara svårt att veta om du har problem alkohol eller droger. Ofta är det personer i din närhet som märker det först. Om du är orolig för hur du dricker eller använder droger så är det viktigt att du pratar med någon för att få råd och stöd.
Det kan vara svårt att sluta med alkohol eller droger på egen hand. Därför är det viktigt att få stöd från personer i din närhet. Om du isolerar dig mår du ofta sämre och beroendet kan bli värre.
Tips från andra unga om hur du kan säga nej till alkohol (umo.se)
Fler tips på hur du kan säga nej till alkohol och droger (snorkel.se)
Mer råd för att bli av med alkohol- eller drogproblem (umo.se)
Det finns många anledningar till att säga nej till alkohol och droger. Här är fem skäl som kan vara bra att tänka på och komma ihåg.
1. För din hälsa
Både din psykiska och fysiska hälsa påverkas negativt av alkohol och droger. Alla droger påverkar hjärnan och många droger påverkar även hjärtat och lungorna negativt. Risken att drabbas av psykisk ohälsa och andra sjukdomar är större om du dricker alkohol och använder droger.
2. För dina möjligheter i livet
Att dricka alkohol och använda droger gör så att du förlorar mycket energi. Det kan leda till att du till exempel får problem i skolan. Relationer, intressen och andra saker som är viktiga för dig kan också påverkas negativt.
3. För planeten
Hur droger framställs och används påverkar vår planet och klimatet. Till exempel hamnar gifter från droger i avloppsvattnet som påverkar djur och naturen negativt.
4. För dina medmänniskor
Alkohol och droger påverkar dina relationer. Det kan till exempel bli svårare att vara närvarande och koncentrera dig när du umgås med andra. Dina möjligheter till socialt samspel med andra människor påverkas negativt. De som bryr sig om dig blir oroliga för dig och kan känna sig ledsna, rädda och sårade.
Droger påverkar även personer som du inte känner. Många droger produceras i fattiga länder där personer riskerar att fara illa. Olagliga droger bidrar också till den organiserade brottsligheten, både där du bor och i hela världen.
5. För att du är värdefull och viktig
Du är värd att leva ett liv utan droger där du mår bra och är frisk. Det spelar ingen roll om du gjort dumma saker, har dålig självkänsla eller känner skuld eller skam. Det finns bra hjälp att få, och du har rätt att må bra och få stöd när du behöver.
Att vara nära någon som har problem med alkohol eller droger kan vara väldigt jobbigt. Det kan kännas svårt att veta hur du ska hjälpa eller prata med personen. Att börja prata om problemen och visa att du bryr dig är viktigt och kan hjälpa en bit på vägen.
Tips på vad du kan göra om någon du känner har alkohol- eller drogproblem (umo.se)
Det kan vara jobbigt att bo med någon som dricker för mycket eller använder droger. En vuxen som missbrukar kan bete sig konstigt, vara otrevlig eller inte klara av att ta ansvar hemma. Det är aldrig ditt fel om en vuxen mår dåligt eller har problem med skadligt bruk, oavsett vad hen säger eller gör.
Det är vanligt att oroa sig mycket och känna sig rädd. Du kanske känner att du måste anpassa dig, hjälpa till eller ta mer ansvar hemma. Men du ska inte behöva ta för mycket ansvar. Du ska till exempel inte behöva ta hand om dina syskon eller handla och laga mat varje dag. Du ska inte i heller behöva ta hand om en vuxen som är full eller påverkad av droger.
Mer om vad du kan göra när en vuxen missbrukar (umo.se)
Om en förälder eller en annan närstående vuxen har problem med alkohol eller droger är det viktigt att du söker hjälp. Att be om hjälp och berätta vad som händer är inte att skvallra eller svika din familjemedlem. Du gör det för att hjälpa både dig själv och den som har problem.
Du kan söka hjälp hos elevhälsan, en ungdomsmottagning, Bris eller kontakta socialtjänsten. Du hittar kontaktuppgifter längre ner på sidan.
Det finns många anledningar till att personer dricker alkohol och tar droger. Många gör det för att det känns spännande eller för att man påverkas av grupptryck från andra. Vissa gör det för att hantera eller undvika jobbiga känslor.
De flesta droger är olagliga i Sverige. Alkohol och tobak är lagligt för vuxna över 18 år men leder ändå till problem för många.
Skadligt bruk är när livet påverkas negativt av alkohol och droger. Det kan till exempel vara att du börjar må dåligt psykiskt, får problem i skolan eller blir beroende.
Att vara beroende innebär att det är mycket svårt att sluta med något. Det beror på att belöningssystemet i hjärnan har påverkats av något som är beroendeframkallande. Att vara beroende av till exempel alkohol, tobak och andra droger kan räknas som beroendesjukdom, och då behövs ofta mer hjälp. Det går också att vara beroende av spel och andra saker som aktiverar belöningssystemet.
Det kan vara många saker som leder till skadligt bruk och beroende. Hur länge och mycket man kan dricka alkohol eller ta droger innan man blir beroende är olika från person till person. Det kan också hänga ihop med ärftlighet och miljö. Om du mår psykiskt dåligt samtidigt som du dricker eller använder droger så är risken större att du blir beroende.
Mer om skadligt bruk och beroende (1177.se)
Om du eller en närstående har problem med alkohol och droger finns det flera sätt att få hjälp. Du som är under 25 år kan kontakta en Mariamottagning för att få råd, stöd och behandling när det behövs.
Mer om hur Maria Skåne kan hjälpa dig som ung
Du kan också vända dig till elevhälsan, ungdomsmottagningen eller kontakta socialtjänsten för att få hjälp. Du hittar chattar och kontaktvägar längre ner på sidan.
Alkohol och droger är giftigt och skadligt för kroppen. Vissa droger blir farliga när man får i sig stora mängder eller använder drogen under en längre tid. Det finns också starka droger som är väldigt farliga och som kan skada dig allvarligt, även fast du bara provar drogen någon enstaka gång.
Att vara onykter ökar risken för att du hamnar i farliga situationer. Alkohol och droger påverkar alla på olika sätt. Det går aldrig att veta hur du eller någon annan kommer att reagera eller påverkas av droger. Därför är det viktigt att alltid vara försiktig eller avstå helt från alkohol och droger.
Det är också viktigt att försöka hjälpa andra som mår dåligt eller som riskerar att fara illa. Lämna aldrig en onykter person ensam. Se alltid till att det finns möjlighet att ringa efter hjälp om det behövs.
Att höra av sig till en förälder eller en närstående vuxen är alltid bättre än att försöka hantera en jobbig eller farlig situation på egen hand.
Vid livshotande tillstånd, ring 112.
Olagliga droger kallas för narkotika. Att använda, sälja och ha narkotika på sig eller hemma räknas som kriminella handlingar. Det bidrar till den organiserade brottsligheten som skadar många människor. Du riskerar även själv att fara illa, till exempel utsättas för våld eller rån.
Du riskerar också att till exempel bli inblandad i en polisutredning och bli dömd till ungdomsvård. När du har fyllt 15 år är du straffmyndig och kan bli registrerad i polisens brottsregister. Det kan påverka dina möjligheter att söka och få vissa jobb när du blir vuxen.
Här hittar du mer information och bra länkar.
Information om alkohol och droger (umo.se)
Tips från andra unga om hur du kan säga nej till alkohol (umo.se)
Fler tips på hur du kan säga nej till alkohol och droger (snorkel.se)
Mer om skadligt bruk och beroende (1177.se)
Film och information från Maria Skåne
Frågor och svar om alkohol och droger (mariaungdom.se)
Om riskbruk, missbruk och beroende (snorkel.se)
Fem skäl att avstå alkohol och droger (folder som du kan läsa på webben).pdf
Om du mår dåligt och känner att du behöver mer råd och stöd finns det flera som kan hjälpa dig. Du kan till exempel söka hjälp hos Maria Skåne, elevhälsan, ungdomsmottagningen eller kontakta Bup.
Gruppstöd där du får träffa andra med liknande erfarenheter (bris.se)
Mer om att söka hjälp (umo.se)
Du som är under 25 år och har problem med alkohol, droger och beroende kan kontakta en Mariamottagning för att få råd, stöd och behandling när det behövs.
Mer om hur Maria Skåne kan hjälpa dig som ung
Chatta anonymt med en vuxen som jobbar på Bup
Kontakta eller chatta anonymt med en kurator dygnet runt (bris.se)
Livechatt där Bris kuratorer svarar på frågor (bris.se)
Chatta med en vuxen som gärna lyssnar (ungalukas.se)
Livslinjen – chatt för dig som är ung (mind.se)
Mer stöd och chattar för dig som har problem eller frågor om alkohol och droger (umo.se)
Ungdomsmottagningen finns för dig som har funderingar om kroppen, sex, relationer eller behöver hjälp med preventivmedel. Du kan också få stöd om du mår dåligt och behöver någon att prata med.
Mer om vilken hjälp du kan få hos ungdomsmottagningen
Kommunen och socialtjänsten kan hjälpa om någon i familjen har problem med alkohol, droger och beroende. Det går också att få hjälp om det till exempel är mycket bråk i familjen eller om ni har det svårt ekonomiskt. Om du känner dig otrygg hemma eller har varit med om något hemskt eller skrämmande är det viktigt att du söker hjälp.
Vanliga frågor och svar om socialtjänsten (kollpasoc.se)
Om socialtjänsten och vad som händer när du tar kontakt (umo.se)
Flera kommuner och föreningar erbjuder också hälsofrämjande och sociala fritidsaktiviteter inom till exempel konst, kultur och idrott. Du hittar mer information och kontaktuppgifter på din kommuns webbplats.
Lista med länkar till din kommuns webbplats
Det finns flera sätt att kontakta Bup. Du kan boka tid för ett digitalt besök via Ung Bupkontakt, eller kontakta En väg in som är en digital mottagning för Bup i hela Skåne.
Boka tid direkt via Ung Bupkontakt
Om du har en pågående kontakt med Bup ska du kontakta din mottagning om du börjar må sämre.
Hitta kontaktuppgifter till din mottagning
Om du eller någon annan riskerar att skadas allvarligt eller om du har självmordstankar ska du söka hjälp akut. Du kan också ringa eller chatta med Självmordslinjen på mind.se.
Självmordslinjen – för dig som har självmordstankar (mind.se)
Vid livshotande tillstånd, ring 112.
Hitta kontaktuppgifter till en mottagning (vard.skane.se)
Om tidsbokning med våra e-tjänster (1177.se)
Skriv gärna till webbredaktionen och berätta vad som saknas eller hur du tycker att webbplatsen kan bli bättre.
Hitta kontaktuppgifter till en mottagning (vard.skane.se)
Om tidsbokning med våra e-tjänster (1177.se)
Skriv gärna till webbredaktionen och berätta vad som saknas eller hur du tycker att webbplatsen kan bli bättre.
Hitta kontaktuppgifter till en mottagning (vard.skane.se)
Om tidsbokning med våra e-tjänster (1177.se)
Skriv gärna till webbredaktionen och berätta vad som saknas eller hur du tycker att webbplatsen kan bli bättre.
Hitta kontaktuppgifter till en mottagning (vard.skane.se)
Om tidsbokning med våra e-tjänster (1177.se)
Skriv gärna till webbredaktionen och berätta vad som saknas eller hur du tycker att webbplatsen kan bli bättre.