För att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig använder vi nödvändiga kakor. Vi använder också kakor för webbanalys för att förbättra webbplatsen.
Filmen riktar sig till barn och unga. Undertexter finns på svenska, engelska och arabiska. Illustrationer av Emilie Bergman.
Det är normalt att känna sig ledsen och nedstämd ibland. Många barn och unga mår dåligt under vissa perioder i livet, till exempel när det händer jobbiga saker eller finns mycket att oroa sig för. Ditt stöd är viktigt och det finns flera saker du kan göra för att hjälpa och stötta barnet.
När man känner sig ledsen och nedstämd är det lätt att tro att det alltid kommer kännas så, men det går ofta över av sig själv efter en stund. Om det inte går över efter en längre tid och barnet till exempel isolerar sig, ofta är trött och visar mindre intresse för saker hen brukar gilla så kan det vara en depression.
Om du märker att ett barn verkar ledsen är det viktigt att visa att du finns där om hen behöver hjälp eller vill prata om något. Det är också viktigt att försöka aktivera barnet och uppmuntra hen till att göra sånt hen tycker om och mår bra av.
Finns det en orsak?
Att förstå orsaken till att barnets mående gör det enklare att göra förändringar för att det ska bli bättre. Ibland är orsaken tydlig, men ibland kan det vara svårare att ta reda på vad som gör att barnet mår dåligt. Sjukdomar och somatiska tillstånd kan också vara en orsak till nedstämdhet. Därför kan det kan vara bra att kontakta vårdcentralen för att utesluta kroppsliga problem som kan påverka hur barnet mår psykiskt.
Ibland kanske barnet inte vet varför hen mår dåligt. Det är också vanligt att ibland inte orka eller vilja prata om sina känslor. Det kan vara frustrerande och tålamodskrävande när du vill hjälpa, men ibland behöver du acceptera barnets känslor som de är och låta hen ta sin tid. Det finns fortfarande flera saker du och ni tillsammans kan göra för det ska bli bättre.
Validering och att bekräfta barnets känslor
Validering handlar om att bemöta barnet på sätt som gör att hen känner sig sedd och förstådd. Du validerar och bekräftar barnet genom att ge hen rätt till sina känslor, utan att du uttrycker dina egna åsikter om dem. Det är vanligt att vilja släta över, distrahera eller hitta snabba lösningar. Men försök istället att bekräfta barnet genom att stanna upp och stå ut med det som barnet uttrycker och berättar.
Genom att lyssna uppmärksamt och titta på barnet bekräftar du hens känslor. Du kan också återberätta det som barnet säger och fråga om du har förstått rätt. Validering har ofta en lugnande effekt eftersom det visar att du bryr dig och vill förstå barnet och hens upplevelse.
Du kan också påminna barnet om att det inte är fel eller konstigt att må dåligt och känna som hen gör. Det är okej att vara ledsen, gråta och vara arg. Även negativa känslor är en del av livet och alla känslor kommer och går.
Prata med barnet och visa att du ser att hen inte mår bra. Visa intresse för vad barnet går igenom i sin vardag.
Fokusera på att lyssna, validera och bekräfta barnets känslor. Låt barnet styra samtalet och låt hen berätta i lugn och ro.
Kom bara med egna förslag på lösningar om barnet ber om det.
Hjälp till att upprätthålla goda levnadsvanor och vardagsrutiner (sömn, hygien, kost, rörelse).
Se över familjeklimatet och vad som går att göra hemma för att barnet ska må bättre.
Ställ inte för höga krav på barnet och välj dina strider.
Aktivera barnet genom att till exempel fråga vad hen skulle vilja göra. Planera in aktiviteter som hen kan se fram emot.
Gör saker tillsammans med barnet. Det kan till exempel vara att byta miljö och ta er till en trevlig plats som till exempel ett café, museum, bibliotek eller park.
Uppmuntra barnet att träffa kompisar och göra saker hen brukar gilla.
Alla känner sig ledsna eller nedstämda ibland. Under puberteten är det också vanligt att känna många starka känslor och ha humörsvängningar. Det beror på att kroppen och hjärnan utvecklas.
Hur man mår beror också på vilken grundstämning man har. Känslor kan gå upp och ner och förändras snabbt under en dag, medan grundstämningen förändras långsammare och påverkar hur man mår mestadels av tiden. Om grundstämningen är låg under en längre tid kan det vara en depression.
Om man lider av en depression har man fler och värre besvär än när man "bara" känner sig ledsen eller nedstämd. Det är också svårare att distrahera sig från negativa tankar och ens sinnesstämning påverkar en mycket mer i vardagen.
Är barnet deprimerat?
Nedstämdhet och depression kan upplevas på olika sätt och bero på många olika saker. Att barnet känner känslor av nedstämdhet behöver inte betyda att hen är deprimerad, men hen kan ändå behöva hjälp och stöd när livet känns extra tungt.
Det är vanligt att känna igen flera tecken på depression. Men för att det ska vara en depression behöver barnet ha känt sig nedstämd eller haft mindre lust att göra saker under en längre tid. Barnet behöver också samtidigt uppleva flera andra tecken och symtom i listan nedan för att det ska vara en depression.
Tecken på depression:
känna sig ledsen, nedstämd eller irriterad flera veckor i rad
ingen lust eller minskat intresse för roliga saker
Att hantera vardagen kan vara svårt för den som lider av en depression. Livet kan kännas jobbigt och meningslöst, och det är vanligt med återkommande negativa tankar om sig själv och omvärlden. Det kan också kännas jobbigt att tänka på framtiden. Även skuldkänslor, låg självkänsla, dåligt självförtroende och likgiltighet är vanligt.
Under en depression är det vanligt att till exempel vilja stanna kvar i sängen, äta sämre och bli mindre aktiv och social. Mindre aktivitet och sämre levnadsvanor gör att depressionen blir värre. Därför är det viktigt att barnet fortsätter att aktivera sig och göra sånt som brukar få hen att må bra, även om det känns jobbigt. Barn och unga behöver ofta hjälp och stöd för att hantera en depression.
Vanliga orsaker till nedstämdhet eller depression hos barn och unga:
problem i relationer (bråk, familj, vänner, kärlek, ensamhet, mobbning)
förändringar i livet (flytt, ny skola, skilsmässa)
någon som barnet bryr sig om mår dåligt
något oroar eller bekymrar barnet (livssituation, ekonomi, problem hemma)
Ibland kan det vara svårt att veta när det är dags att söka professionell hjälp. Om du känner dig osäker finns det flera du kan kontakta för att få råd och vägledning.
Om hjälpen här inte är tillräcklig kan du som förälder eller närstående vuxen kontakta En väg in för att få råd och söka hjälp. En väg in är en digital mottagning för Bup i hela Skåne som tar emot alla nya kontakter med Bup.
Tänk på att ju äldre barnet är desto viktigare är det att du berättar att du tänker söka hjälp så att hen kan vara delaktig.
Hjälp hos kommunen och socialtjänsten
Du kan kontakta din kommun och socialtjänsten för att få råd och stöd gällande föräldraskap, konflikter i familjen, kriser, ekonomisk utsatthet eller alkohol- och drogproblem. Om du misstänker eller känner till att ett barn far illa ska du kontakta socialtjänsten så att barnet kan få hjälp. Du som arbetar med barn och unga (till exempel inom vården eller som lärare) har skyldighet att kontakta eller göra en orosanmälan till socialtjänsten.
Flera kommuner och föreningar erbjuder också hälsofrämjande och sociala fritidsaktiviteter för unga inom till exempel konst, kultur och idrott. Du hittar mer information och kontaktuppgifter på din kommuns webbplats.
Om det finns misstanke om att barnet har självmordstankar eller ett allvarligt självskadebeteende ska ni söka hjälp akut. Det går att kontakta Bups akutmottagning i Malmö dygnet runt. Du kan också kontakta Självmordslinjen på mind.se för att få råd och stöd.