Från Bup till vuxenpsykiatrin – för dig som fyller 18 år
Om du vill fortsätta din kontakt inom psykiatrin efter att du fyllt 18 år, och din behandlare på Bup bedömer att du behöver fortsatt vård, så får du hjälp med övergången till vuxenpsykiatrin.
Du har själv ansvar över dina vårdbesök
När du fyller 18 år behöver du själv ta hand om dina vårdbesök. Det innebär bland annat att:
- Kallelsen kommer till dig och inte till dina vårdnadshavare.
- Du behöver själv se till att vården har rätt kontaktuppgifter till dig.
- Du betalar för ditt besök på vuxenpsykiatrin. Besök inom vuxenpsykiatrin ingår i högkostnadsskyddet.
Om högkostnadsskyddet (1177.se) - Det är viktigt att du kommer på dina tider. Om du behöver omboka eller avboka din tid måste du göra det minst 24 timmar innan ditt besök, annars behöver du betala en avgift.
Ditt besök hos vuxenpsykiatrin
Inför ditt besök hos vuxenpsykiatrin får du en kallelse med information om vilken mottagning du ska till och när. Du får kallelsen hemskickat i ett brev eller digitalt via 1177.se.
Vuxenpsykiatriska mottagningar i Skåne
Du kan ha fysiska besök på mottagningen eller digitala videobesök. Du kan också ha telefonkontakt eller skriva till mottagningen genom att logga in på 1177.se.
Om du haft en tolk under besöken på Bup så kommer du även få en tolk på vuxenpsykiatrin.
Om du behöver kontakta din mottagning, till exempel för att boka om en tid eller för att ställa en fråga, kan du ringa eller skriva till mottagningen genom att logga in på 1177.se.
Du kan behålla din vårdplan från Bup
Din vårdplan ger en samlad bild av dina behov, dina mål och de insatser du får. När du går till vuxenpsykiatrin kan du fortsätta med samma vårdplanering som du haft på Bup. Det kommer du överens om med personalen på vuxenpsykiatrin.
Det är viktigt att du berättar vilka förväntningar och mål du har så att du och personalen tillsammans kan komma överens om hur ni kan jobba för att du ska må bättre.
Sekretess - du bestämmer vem som får information om din vård
Vården får inte berätta för någon om din vård om inte du har godkänt det. Det heter att vården har sekretess. Sekretess gäller mot både privatpersoner och andra myndigheter.
Det innebär att dina vårdnadshavare inte längre får information om din vård. Om du vill att någon annan ska få information om din vård måste du först ge din tillåtelse. Du kan ge din tillåtelse genom att berätta vem som ska få information om din vård för personalen under ditt besök.
Tystnadsplikt och sekretess (1177.se)
Ta med en närstående
Du kan oftast ta med dig en närstående till ditt besök vuxenpsykiatrin. Det kan vara någon i din familj eller en kompis. Om din närstående inte kan följa med till ditt besök på mottagningen går det ibland bra att hen är med på telefon eller via länk i stället.
Film om att gå från Bup till vuxenpsykiatrin
Filmen visar hur det går till när man går från Bup till vuxenpsykiatrin.