BUP - för dig under 18

Barn- och ungdomspsykiatrin (Bup) bedömer, behandlar och förebygger psykisk ohälsa hos barn och ungdomar under 18 år. När inte till exempel elevhälsan eller ungdomsmottagningen räcker till kan du kontakta oss på Bup. Även du som är förälder eller annan närstående till någon som mår dåligt kan kontakta oss för råd och vägledning.

Kriser och problem är en naturlig del av livet och att barn och unga mår psykiskt dåligt en tid är inget ovanligt.

Just nu känner många oro över det nya corona-viruset. Det kan vara oro för att du själv eller någon i familjen ska bli sjuk, men det kan också vara oro för att inte få träffa kompisar som vanligt eller att mamma eller pappa ska förlora jobbet.

Här har vi samlat råd och tips som kan hjälpa dig att må bättre, oavsett vad som gör att just du mår dåligt. Du hittar även information om hur du söker vård hos oss, för när problemen tar över och vardagen inte längre funkar behöver du söka professionell hjälp. Också du som är kompis, förälder eller annan närstående till någon som mår dåligt kan hitta råd och stöd här. 

Innehåll på sidan

Att må dåligt - vad kan jag göra själv för att må bättre?

Till dig som oroar dig för någon som mår dåligt

BUP - när problemen blir för stora

Så söker du hjälp på BUP

Att må dåligt - vad kan jag göra själv för att må bättre?

Att må dåligt kan kännas på många olika sätt och kan bero på flera olika saker. Kanske har det hänt något jobbigt eller så är du orolig för hur något ska bli.

Ung och må dåligt (1177.se)

För dig mellan 8 och 12 år - Våga berätta (1177.se)

För dig mellan 13 och 25 år - Att må dåligt (umo.se)

För att växa och må bra behöver man röra på sig varje dag, sova och äta regelbundet. Att göra sådant man tycker om, gärna tillsammans med andra, är också viktigt. 

Film: Tips för att må bra (umo.se) 

Våga prata om det

Att prata med någon du tycker om och litar på kan vara en bra början till att må bättre. En kompis, ett syskon eller kanske någon som jobbar på din skola, det finns ofta många som vill lyssna. Om du inte kan eller vill prata med någon i din närhet kan du alltid ta kontakt med en ungdomsmottagning eller elevhälsan på din skola.

Det finns också olika chattar och stödlinjer där du kan få stöd av en vuxen. 

Chatta anonymt med oss på Bup

Chatta, mejla eller ring, gratis och anonymt (bris.se)

Stödlinje - ring och prata på flera olika språk, gratis och anonymt (raddabarnen.se)

Chatta om självskadebeteende och ätstörningar (shedo.se)

Små saker kan göra stor skillnad

Ta hand om dig själv. Och ta dig tid till att göra saker som du mår bra av. Lyssna på musik, ta en promenad med en kompis eller något annat som gör att du skingrar tankarna en stund. 

Att träna, om du har möjlighet till det, gör ofta att du mår bättre. Det hjälper även att ha goda matvanor och äta regelbundet. Dessa saker kan vara små steg i rätt riktning.

Vad göra? Tips för att må bättre (snorkel.se)

Snorkels appar - övningar vid till exempel ångest, depression och känsloreglering (snorkel.se)

Till dig som oroar dig för någon som mår dåligt

Att vara förälder, kompis eller annan närstående till någon som mår dåligt är tufft. Och att hjälpa någon som mår psykiskt dåligt är ett tungt ansvar som du inte ska ta på dig ensam. Här har vi samlat länkar med råd och tips till dig som närstående.

När någon annan mår dåligt (bup.se)

Att vara förälder eller närstående till ett barn med ångest (1177.se)

Att vara förälder till ett barn med adhd (1177.se)

Att vara förälder eller närstående till någon som skadar sig själv (1177.se)

Familjeliv och relationer - när livet är svårt (1177.se)

Om aggressivitet och trots hos små barn (mindrebrak.se)

Oro för din tonåring (bris.se)

Skilsmässa eller separation när man har barn (1177.se)

Råd och tips för dig som är förälder (raddabarnen.se)

Här kan du lämna synpunkter på sidan. För frågor om ditt besök eller tidsbokning kontakta din mottagning via telefon eller 1177 Vårdguidens e-tjänster.

Här kan du lämna synpunkter på sidan. För frågor om ditt besök eller tidsbokning kontakta din mottagning via telefon eller 1177 Vårdguidens e-tjänster.

Svar önskas via e-post
Skicka kopia till e-postadress

När du skickar in formuläret kommer vi att behandla dina personuppgifter för att utföra den uppgift som formuläret avser. Tänk på att det du skickar in kan bli en allmän handling.

Läs om hur Region Skåne hanterar personuppgifter