BUP - för dig under 18

Tre tjejer passerar med ryggen mot kameran
Bild BUP
Barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) i Skåne bedömer, behandlar och förebygger psykisk ohälsa hos barn och ungdomar under 18 år. Vi ger stöd, vägledning och vård när hjälpen hos exempelvis elevhälsan eller ungdomsmottagningen inte räcker till.

Kriser och problem är en naturlig del av livet och det är ganska vanligt att barn och unga mår psykiskt dåligt en tid. Men när problemen tar över och vardagen inte längre funkar behöver du söka professionell hjälp.

Även du som är förälder eller annan närstående till någon som mår dåligt kan vända dig till oss.

Kontakta oss på BUP

Vad kan jag göra själv för att må bättre?

På denna sida har vi samlat information för att ge svar på denna och några andra av de vanligaste frågorna som vi får på BUP. Här finns råd och nyttiga länkar för dig som själv mår dåligt, men även för dig som är förälder eller annan närstående till någon som du oroar dig för. 

Våga prata om det

Att prata med någon du tycker om och litar på kan vara en bra början till att må bättre. En kompis, ett syskon eller kanske någon som jobbar på din skola, det finns ofta många som vill lyssna.

Om du inte kan eller vill prata med någon i din närhet kan du alltid ta kontakt med en ungdomsmottagning eller elevhälsan på din skola. Det finns också olika chattar och stödlinjer där du kan få stöd av en vuxen

Chatta, mejla eller ring, gratis och anonymt (bris.se)

Stödlinje - ring och prata på flera olika språk, gratis och anonymt (raddabarnen.se)

Små saker kan göra stor skillnad

Ta hand om dig själv. Och ta dig tid till att göra saker som du mår bra av. Lyssna på musik, ta en promenad med en kompis eller något annat som gör att du skingrar tankarna en stund.

Att träna, om du har möjlighet till det, och att ha goda matvanor och äta regelbundet påverkar också hur du mår och kan vara små steg i rätt riktning. 

Vad göra? Tips för att må bättre (snorkel.se)

Till dig som oroar dig för någon som mår dåligt

Att vara förälder, kompis eller annan närstående till någon som mår dåligt är tufft. Och att hjälpa någon som mår psykiskt dåligt är ett tungt ansvar som du inte ska ta på dig ensam.

När någon annan mår dåligt (bup.se)

Länkar med stöd och råd för dig som är förälder

BUP - när problemen blir för stora

Om svårigheterna blir omöjliga att hantera, när ungdomsmottagningen eller elevhälsan inte räcker till, vänder du dig till BUP.

Hos oss får du bland annat hjälp med:

  • allvarliga bråk och konflikter i familjen
  • stora problem med att få och behålla kompisar
  • koncentrationssvårigheter
  • upplevelser av skrämmande händelser
  • ångest
  • depression
  • ätstörningar
  • självskadebeteende
  • utredning och behandling av adhd
  • utredning av autism.

Läs mer om psykiska besvär och diagnoser på BUP Stockholms hemsida (bup.se)

Första gången du söker vård hos oss

Du som inte varit i kontakt med BUP Skåne innan vänder dig till En väg in. Här får du vägledning och råd, och vid behov får du tid till en av våra mottagningar. Även du som är vuxen och oroar dig för ett barn eller ungdom som mår dåligt kan vända dig hit. 

En väg in, 020-51 20 20, når du vardagar klockan 8.00-16.30.

Under samtalet kommer en sjuksköterska ställa många frågor för att ta reda på var du bäst kan få hjälp, om det är inom BUP eller om du kan få bättre hjälp hos till exempel elevhälsan eller ungdomsmottagningen. Ibland räcker det med att få råd och stöd under telefonsamtalet.

Om ni kommer fram till att BUP är rätt för dig kan du få vänta några veckor på första besöket, om det inte är akut. Ibland gör vi upp om en tid direkt, ibland blir du uppringd senare eller får ett brev hem med en bokad tid.

Du kan även kontakta oss genom att skicka en egenremiss.

Skicka in egenremiss  (sök och välj mottagning En väg in) 

Om du har en behandlare sedan tidigare

Om du redan har en kontakt eller har fått en kallelse, kontaktar du din mottagning direkt. På mottagningens sida kan du läsa mer om hur ett besök på mottagningen går till.

Mottagningar och avdelningar inom BUP Skåne

Visa Tyck till om sidan

Här kan du lämna synpunkter på sidan. För frågor om ditt besök eller tidsbokning kontakta din mottagning via telefon eller 1177 Vårdguidens e-tjänster.

Här kan du lämna synpunkter på sidan. För frågor om ditt besök eller tidsbokning kontakta din mottagning via telefon eller 1177 Vårdguidens e-tjänster.