För att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig använder vi nödvändiga kakor. Vi använder också kakor för webbanalys för att förbättra webbplatsen.
Läs mer eller ändra ditt val på sidan om kakor: Om kakor på webbplatsen
Du som är mellan 19-29 år och har en funktionsnedsättning kan ansöka om ersättning om du behöver längre tid på dig för att bli klar med grundskolan eller gymnasiet.
Ansök om aktivitetsersättning vid förlängd skolgång, forsakringskassan.se
Du som är mellan 19 och 29 år och har en funktionsnedsättning som gör att du inte kan arbeta heltid under minst ett år kan ansöka om aktivitetsersättning.
Under tiden du får aktivitetsersättning kan du få stöd och hjälp med att kunna börja arbeta.
Under tiden som du har aktivitetsersättning för nedsatt arbetsförmåga är det bra att delta i aktiviteter som påverkar dig på ett positivt sätt. Försäkringskassan kan stå för vissa kostnader för aktiviteter. Kontakta din handläggare hos försäkringskassan innan du påbörjar aktiviteten för att göra en handlingsplan.
Ansök om aktivitetsersättning vid nedsatt arbetsförmåga för dig under 30 år, forsakringskassan.se
Stiftelser är organisationer som stödjer olika ändamål och kan ha pengar samlade i fonder. Vissa av dessa stiftelser delar ut pengar till personer med funktionsnedsättningar. Du kan ansöka om pengar för olika ändamål, till exempel för att få hjälpmedel, gå på läger och studera eller ledighet för föräldrar som vårdar barn hemma med intellektuell funktionsnedsättning eller flerfunktionshinder
Fonder för enskilda personer, habilitering och hjälpmedel, vard.skane.se
Länsstyrelsen har en sida där du kan söka upp vilka stiftelser som delar ut pengar för olika ändamål
Sök stiftelser hos Länsstyrelsen, stiftelser.lanstyrelsen.se
Du kan ansöka om att få bilstöd om du har en varaktig funktionsnedsättning och har stora svårigheter att förflytta dig eller att åka kollektivt. Det finns olika bidrag för att köpa eller anpassa ett fordon efter dina behov.
Du kan även ansöka om att få bilstöd om du har ett barn med funktionsnedsättning. Ditt barn ska ha svårt att förflytta sig eller åka kollektivt tillsammans med dig.
Ansök om bilstöd om du har fyllt 18 år, forsakringskassan.se
Du som har barn som bor hos dig kan ha rätt till bostadsbidrag. Hur mycket beror på vilka inkomster och kostnader du har.
Ansök om bostadsbidrag till barnfamiljer, forsakringskassan.se
Du som är under 29 år och har låg inkomst kan ha rätt till bostadsbidrag. Hur mycket beror på vilka inkomster och kostnader du har.
Du kan ha rätt till bostadstillägg om du har aktivitetsersättning eller sjukersättning, och har kostnader för ditt boende.
Hur mycket du kan få beror på hur mycket du betalar för din bostad och hur stora inkomster du har. Om du är gift eller sambo påverkar även din makes eller sambos inkomster hur mycket du kan få. Bostadstillägget är skattefritt.
Om du har svårt att planera din ekonomi eller är skuldsatt kan kommunen hjälpa dig. De kan erbjuda rådgivning om hur du kan hantera din ekonomi och undvika att få för mycket skulder. Leta upp information om budget- och skuldrådgivning på din kommuns webbplats eller fråga deras kundtjänst.
Du som har fått din diagnos bekräftad av en läkare kan i vissa fall ha rätt till ekonomisk ersättning från ditt försäkringsbolag. Det beror på vad som gäller i din försäkring. Kontakta ditt försäkringsbolag för att ta reda på vad som gäller för din försäkring.
Om du har svårt att försörja dig och din familj kan du be om hjälp från kommunen. Det kallas ekonomiskt bistånd. Det kan innebära att du får pengar för att klara vardagen och annat stöd.
Ansökan gör du genom socialförvaltningen i din hemkommun. Du kan ringa deras kundtjänst eller läsa mer på kommunens webbplats.
Regler om försörjningsstöd och vilka utgifter du kan få hjälp med, socialstyrelsen,se
Du kan ansöka om ersättning om du har extra kostnader på grund av din funktionsnedsättning.
Om du har extra kostnader till följd av ditt barns funktionsnedsättning kan du också ha rätt till ersättning.
Ansök om merkostnadsersättning om du har fyllt 18 år, forsakringskassan.se
Ansök om merkostnadsersättning om du har barn under 18 år, forsakringskassan.se
Om du har ett barn med funktionsnedsättning kan du ansöka om omvårdnadsbidrag hos försäkringskassan. De vill ha reda på vilken omvårdnad och tillsyn som ditt barn behöver kopplat till funktionsnedsättning, för att kunna räkna ut hur mycket bidrag du får. Försäkringskassan jämför med vad som är vanligt för barn i samma ålder utan funktionsnedsättning.
Ansök om omvårdnadsbidrag hos försäkringskassan, forsakringskassan.se
Du som har en funktionsnedsättning som gör att du aldrig kommer att kunna arbeta heltid kan ha rätt till sjukersättning. Det gäller från och med juli det år du fyller 19 år. Reglerna är olika beroende på om du är under eller över 30 år.
Du kan ansöka om sjukpenning i särskilda fall om du har haft aktivitetsersättning till och med månaden innan du fyllde 30 år, och har låg eller ingen sjukpenninggrundande inkomst, SGI.
Du kan ansöka om bidrag och lån från CSN om du ska studera. Vad du får beror på vad du ska studera, hur gammal du är och vilken situation du är i.
När du avstår från att arbeta eller går miste om a-kassa för att ta hand om ditt sjuka barn kan du ansöka om ersättning för vård av barn, vab. Ersättningen kallas tillfällig föräldrapenning. Det betalas ut av försäkringskassan.
Du kan även ansöka om ersättning när Du följer ditt barn till sjukvården, som till exempel habiliteringen.
Tillfällig föräldrapenning vid vård av barn, forsakringskassan.se
Hitta kontaktuppgifter till en mottagning (vard.skane.se)
Om tidsbokning med våra e-tjänster (1177.se)
Skriv gärna till webbredaktionen och berätta vad som saknas eller hur du tycker att webbplatsen kan bli bättre.
Hitta kontaktuppgifter till en mottagning (vard.skane.se)
Om tidsbokning med våra e-tjänster (1177.se)
Skriv gärna till webbredaktionen och berätta vad som saknas eller hur du tycker att webbplatsen kan bli bättre.
Hitta kontaktuppgifter till en mottagning (vard.skane.se)
Om tidsbokning med våra e-tjänster (1177.se)
Skriv gärna till webbredaktionen och berätta vad som saknas eller hur du tycker att webbplatsen kan bli bättre.
Hitta kontaktuppgifter till en mottagning (vard.skane.se)
Om tidsbokning med våra e-tjänster (1177.se)
Skriv gärna till webbredaktionen och berätta vad som saknas eller hur du tycker att webbplatsen kan bli bättre.