För att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig använder vi nödvändiga kakor. Vi använder också kakor för webbanalys för att förbättra webbplatsen.
Att ha något meningsfullt att göra under dagarna är viktigt för att må bra. Beroende på sin funktionsnedsättning kan du ha ett jobb med eller utan anpassning. Det är ditt behov som styr vilken anpassning som behövs.
Arbetsförmedlingen kan bevilja extra stöd till dig som har en funktionsnedsättning eller diagnos. Du behöver berätta för din kontakt på arbetsförmedlingen om dina svårigheter och hur funktionsnedsättningen eller diagnosen påverkar dig när du söker arbete eller jobbar.
Saknar du arbete och går inte i skola? Du som har en funktionsnedsättning och är mellan 18-65 år kan ha rätt till daglig verksamhet från din kommun. Verksamheten ska anpassas efter dina behov och önskemål och ge dig en meningsfull sysselsättning. Det kan vara en praktikplats eller att delta i olika aktiviteter och sysslor på ett dagcenter eller på en arbetsplats.
Daglig verksamhet ingår i LSS. Kontakta din kommun för att göra en ansökan.
Du som är 16-20 år och inte har slutfört gymnasiet kan få stöd genom det som kallas kommunalt aktivitetsansvar, KAA. Din kommun är ansvarig för att ta kontakt med ungdomar och erbjuda stöd så att du har något att göra.
Aktivitetsansvaret omfattar dig som
inte har fyllt 20 år
inte har fullgjort din skolplikt, det vill säga har gått klart dina nio år i grundskolan
inte går i eller har gått färdigt en utbildning i gymnasieskola, anpassad gymnasieskola eller motsvarande utbildning.
inte har examensbevis från gymnasiet utan endast studiebevis.
För att komma i kontakt med den som är ansvarig för KAA kan du ringa din hemkommuns växel eller läsa mer på kommunens webbplats.
JobbaFrisk NPF vänder sig till dig med en NPF-diagnos som ska välja utbildning eller yrke. Det finns information om NPF, stöd för studier och stöd för ett hållbart arbetsliv.