Öppettider
- Mån-Fre 08.00-16.00
Vi är till för dig som har fyllt 18 år och har nedsatt hörsel, tinnitus, ljudkänslighet eller en kombination av dessa. Dina behov av råd, stöd, behandling och träning ska vara mer omfattande än vad som kan erbjudas vid besök hos auktoriserade audionommottagningar.
Till oss kommer du om du är i behov av rehabilitering med insatser stöd och behandling från flera kompetenser. Utöver audionom kan du till exempel behöva träffa hörselpedagog, kurator eller psykolog.
Tillsammans med dig kommer vi fram till vad dina behov är och gör en plan. Om du vill ger vi också råd och stöd åt dina närstående.
För att få stöd eller behandling hos oss behöver du en remiss från en annan vårdgivare. Det kan till exempel vara en öron-, näsa-, halsmottagning eller auktoriserad audionommottagning.
Har du varit hos oss tidigare behöver du ingen remiss, utan kan kontakta oss direkt.
Om du har tinnitus behöver du ha blivit undersökt av en öronläkare det senaste året.
Vill du ringa oss och har en hörselnedsättning, dövhet, talsvårigheter eller språkliga eller kognitiva problem? Då kan du använda alternativ telefoni. Alternativ telefoni (1177.se)Information om tjänsterna texttelefoni.se, bildtelefoni.net och teletal.se
Det är viktigt att du kontaktar oss i god tid om du har fått förhinder till en bokad tid. Du får betala en avgift på 300 kronor om du avbokar senare än 24 timmar före din inbokade tid eller om du inte kommer till ditt avgiftsfria besök.
Kom ihåg att ta med legitimation. Det kan exempelvis vara ett körkort, pass eller nationellt id-kort. Digitalt id-kort i mobiltelefon är ännu inte godkänt som id-handling i Region Skåne.
Vi bokar språktolk, dövblindtolk, teckenspråkstolk, skrivtolk eller TSS-tolk när det behövs.
Du får ha med en assistanshund, till exempel en ledarhund. Hunden ska vara klädd i tjänstetäcke eller tjänstesele.
Inför besöket kan det vara bra att redan veta mer om vad vi kan hjälpa till med. Vi kommer att erbjuda dig individuellt stöd och även möjlighet att delta i grupp.
Om du har en hörselnedsättning kan du få
Om du har tinnitus eller ljudkänslighet kan du få
När du kommer till oss gör vi en rehabiliteringsplanering. Det innebär att vi tillsammans kartlägger vilka behov du har, prioriterar vad som är viktigast för dig att förändra och sätter upp mål. Utifrån målen planerar vi sedan vad som ska ske för att dessa ska uppnås.
Du kan till exempel få behandling, rådgivning, utprovning av hjälpmedel och samtal kring hur du kan hantera din hörselsituation. Det kan ske individuellt eller i grupp. Det stöd och de behandlingar du får av oss är ett komplement till andra åtgärder som du får inom hälso- och sjukvården, från kommunen eller socialtjänsten.
Du kan lämna synpunkter på vården på flera sätt. Till exempel via våra e-tjänster eller telefon. På 1177.se kan du läsa mer om hur du lämnar synpunkter och vilket stöd du kan få.