Svar på vanliga frågor till synmottagningarna för vuxna
Behövs det remiss för att komma till synmottagningen och vem får komma?
Varför får jag ibland två kallelser från er?
Vilka hjälpmedel kan jag låna från synmottagning vuxna? Har ni någon produktkatalog?
På vilket sätt kan din syn påverkas av en ögondiagnos?
Varför blir det inte bättre med starkare glasögon?
Vad betyder den vita käppen och hur används den?
Vad ska jag tänka på vid köp av telefon, surfplatta och dator?
Jag kan inte längre se på tv:n. Hur kan ni hjälpa mig?
Hur kan synmottagningens kuratorer och psykologer hjälpa mig?
Var kan jag få kontakt med andra synskadade?
Var kan jag vända mig för att få råd och stöd om jag är förälder och har en synnedsättning?
Behövs det remiss för att komma till synmottagningen och vem får komma?
Ja. Det krävs en remiss från ögonläkare. Om du har haft kontakt med synmottagningen tidigare behöver du inte ny remiss från ögonläkare. Då räcker det med att du kontaktar mottagningen själv.
Synmottagningen tar emot personer över 18 år som har omfattande synnedsättning, blindhet eller ett komplicerat brytningsfel, exempelvis komplicerad närsynthet.
Om synnedsättningen gör att du till exempel inte längre kan läsa, använda dator, förflytta dig eller laga mat, kan det vara grund för att komma till oss. Vi har inga krav på specifik synskärpa.
Har du behov av medicinsk hjälp med dina ögon, kontaktar du en ögonmottagning. Har du behov av rehabiliterande insatser, kontaktar du synmottagningen.
Varför får jag ibland två kallelser från er?
Lyssna på: Varför får jag ibland två kallelser från er? 0:30 minuter
Vid nybesök bokas två tider in. En tid för ett kortfattat telefonsamtal med förberedande information om synmottagningen och vårt arbetssätt. Och en tid för ett längre kartläggande samtal. Du kan också få två kallelser eller påminnelser på sms om du har inbokat besök till flera behandlare på samma dag.
Vilka hjälpmedel kan jag låna från synmottagning vuxna? Har ni någon produktkatalog?
På synmottagningen har vi många olika synhjälpmedel som till exempel:
- förstorande hjälpmedel
- talande hjälpmedel
- läskameror
- vita käppar.
Vi har ingen ”produktkatalog” som vi kan dela ut, dels för att sortimentet förändras och dels för att våra hjälpmedel kommer från olika leverantörer.
Hjälpmedel hos synmottagningen
Vem ansvarar för synhjälpmedel?
Synmottagningen ansvarar för synhjälpmedel i hemmet. Lärosätena ansvarar för pedagogiska synhjälpmedel i skolan och arbetsgivaren ansvarar för synhjälpmedel på arbetsplatsen.
På vilket sätt kan din syn påverkas av en ögondiagnos?
Lyssna på: På vilket sätt kan synen påverkas av en ögondiagnos? 2:27 minuter
Det finns flera olika synfunktioner som kan påverkas av en ögondiagnos.
Din synskärpa kan försämras så att synen blir suddigare och det kan bli svårare att se på avstånd eller på nära håll.
Vissa ögondiagnoser påverkar synfältet. Normalt sett så har vi ju ett stort synfält där vi har skarpast syn rakt fram och ser gradvis suddigare åt sidorna, uppåt och nedåt.
Olika sätt ditt synfält kan påverkas på:
- Vid synfältsbortfall så försvinner delar av synfältet, eller blir mer nedsatt i vissa delar. Ibland upplevs bortfallen som mörka fläckar när man ska somna eller just har vaknat. Hjärnan fyller i bortfallet så gott det går och därför kan det vara svårt att själv förstå hur synen är påverkad.
- Vid åldersförändringar i gula fläcken får du ofta bortfall centralt i synfältet. Då kan du ha svårt att se detaljer, läsa och känna igen ansikten. Ofta klarar du dig ganska bra med att hitta i din omgivning och ser var du går.
- Vid grön starr, eller glaukom som det också kallas påverkas ofta synfältet fläckvis och minskar gradvis över tid. Då får du svårare att hitta i din omgivning eller något som du letar efter. Ofta kan du se detaljer rakt fram.
- Synfältet kan också påverkas av andra diagnoser, det kan till exempel vara så att din syn försvinner helt på ena sidan efter en stroke.
Ljus, bländning och kontrast
Många med synnedsättning är känsliga för ljus och bländning. Du kan behöva skärma av solen med solglasögon, keps eller använda båda. Det kan ta lång tid för ögonen att anpassa sig mellan ljus och mörker. Mörkerseendet kan också vara påverkat eftersom ögonen har svårt att anpassa sig när det är mörkt.
Det är även vanligt med nedsatt kontrastseende. Då behöver du tydliga kontraster och bra belysning för att kunna urskilja något. Det kan vara svårare att läsa dagstidningen med svagt tryck på gråaktigt papper, men lättare att läsa på en skärm där det är skarpa kontraster mellan svart och vitt.
Alla dessa synfunktioner kan vara påverkade samtidigt och det kan vara svårt att själv förstå och kunna förklara hur du ser.
Tips och råd för dig som har fått nedsatt syn
Varför blir det inte bättre med starkare glasögon?
Lyssna på: Varför blir det inte bättre med starkare glasögon? 1:42 minuter
Synen kan försämras av olika anledningar. Ibland kan du göra en synundersökning hos optiker och få nya glasögon som gör att du ser bättre. När du har en synnedsättning så blir det inte alltid bättre med nya glasögon och det finns sällan anledning att undersöka synen flera gånger om året. Att synskärpan försämrats betyder alltså inte alltid att det går att göra bättre glasögon.
Förenklat kan man säga att en person behöver nya glasögon när formen på ögat ändrats, men sådana förändringar sker oftast långsamt över tid.
Ofta behövs det nya glasögon efter att ögonen opererats för grå starr, eftersom man då byter ut kroppens egna lins i ögat till en plastlins som kan ha en annan styrka.
Om du däremot får andra förändringar i ögat som åldersförändringar i gula fläcken, en blödning i glaskroppen eller grön starr eller glaukom, så kan synen försämras fortare. Då hjälper inte enbart nya glasögon, för synen blir inte lika bra som den tidigare varit. Du är inte hjälpt av att byta glasögon oftare för att du har en synnedsättning. Synskärpan kan ibland försämras fort, men vilken styrka som behövs i glasögonen förändras oftast långsamt. Att du ser sämre betyder inte nödvändigtvis att du är hjälpt av starkare glasögon.
Om du har problem med att läsa så kan det ibland hjälpa med starkare läsglasögon. Men detta innebär att läsavståndet till det du läser blir kortare. Det betyder att du behöver hålla texten närmare ögonen för att kunna läsa.
Vad betyder den vita käppen och hur används den?
Lyssna på: Vad betyder den vita käppen och hur används den? 1:31 minuter
Den vita käppen används för att ta sig fram på ett säkert sätt och fungerar också som en signal för omgivningen att användaren har en synnedsättning. Omgivningen har en skyldighet att visa hänsyn till käppanvändaren.
Vita käppen delas in i två olika grupper; markeringskäppar och teknikkäppar. Handlar det om balanssvårigheter så finns det även en vit stödkäpp. Har den vita käppen en röd markering betyder det att personen har en kombinerad syn- och hörselnedsättning.
Markeringskäpp visar att du har en synnedsättning
Markeringskäppen är en nättare och kortare variant av den vita käppen. Markeringskäppens syfte är att visa för omgivningen att du har en synnedsättning vilket till exempel kan behövas om du ska passera ett övergångsställe. Du kan även känna med markeringskäppen i marken vid vissa passager, till exempel i en trappa eller vid en trottoarkant.
Teknikkäppen navigerar du med
Teknikkäppen är lite längre och kraftigare i sin konstruktion och kan anpassas med olika doppskor; den lilla kulan som sitter i änden av käppen.
Med teknikkäppen kan du navigera dig fram på ett säkert sätt och hitta din väg och upptäcka hinder som du inte längre ser. Teknikkäppen signalerar också till omgivningen att du har en synnedsättning.
Om du har behov av en vit käpp så kan en synpedagog på synmottagningen hjälpa dig.
Vad ska jag tänka på vid köp av telefon, surfplatta och dator?
Lyssna på: Vad ska jag tänka på vid köp av telefon, surfplatta och dator? 2:33 minuter
Telefon, mobiltelefon och surfplatta räknas som en konsumentprodukt och det innebär att du inte kan få det som synhjälpmedel från synmottagningen.
När du ska köpa en telefon eller surfplatta är det bra att tänka efter vad du vill använda den till. Ska du bara ringa och svara i en telefon? Vill du även använda appar, internet och bankID för olika ärenden så ställer det helt olika krav. En smarttelefon och surfplatta medför också en del andra kostnader för bland annat internet och tillgång till nätverk, utöver vad en vanlig mobiltelefon gör. Det är bra om du själv kan gå till en affär för att testa produkterna och jämföra. Dessutom ändras utbudet snabbt på marknaden.
Inställningsmöjligheter för telefoner
De flesta telefoner med knappar har begränsade möjligheter gällande inställningar för storlek på text och ljus, men kan räcka bra om du bara ska ringa och svara. Har du svårt för att se knapparna kan de kanske märkas upp så det underlättar eller så kan du ha förinmatade telefonnummer på kortnummer och även vara ansluten till gratis nummerupplysning 118 400. Vissa knapptelefoner har också talande knappar.
De flesta smarta telefoner och surfplattor har många inställningsmöjligheter både gällande visuella anpassningar och möjligheter till att få text uppläst och navigera sig runt med skärmläsare. Där finns också möjlighet till röstassistenter som kan svara på frågor som ”vad är klockan?”, ”vad är det för väder idag?” och utföra uppmaningar som att ringa upp någon, skicka sms och lägga in påminnelse i kalender.
Navigera på dator
Även i datorer finns flera inställningsmöjligheter visuellt och med talstöd. Skärmstorleken är viktig för att navigera runt på datorn. En laptop är ett smidigt alternativ, men kan behöva kompletteras med en större, extern skärm. Om datorns egna inställningar och förstoringsmöjligheter inte räcker till kan du ta kontakt med din synmottagning för hjälp.
Du kan i vissa fall få dator eller skärm till dator som synhjälpmedel om du har en grav synnedsättning eller blindhet som gör att du behöver speciella program i datorn.
En synpedagog kan hjälpa dig med synanpassningar och träning med dina produkter.
Jag kan inte längre se på tv:n. Hur kan ni hjälpa mig?
Lyssna på: Jag kan inte längre se på tv:n. Hur kan ni hjälpa mig? 1:03 minuter
Det kan finnas olika anledningar till varför det är svårt att se på tv:n. Förslag på vad som kan hjälpa dig för att kunna se på tv:
- Sitta närmare
- Möblera om så du slipper blänk och sol i skärmen.
- Ställa in ljuset
- Ändra textstorleken
- Aktivera uppläst undertext (ibland behöver tv-operatör kontaktas)
- Få text uppläst via konsumentprodukter och appar som kan kopplas till tv:n eller bio.
- Välja syntolkade program.
- Låna tv-glasögon eller teaterglasögon från synmottagningen (kan hjälpa ibland)
Om du använder smart-TV eller streamar på surfplatta, mobil eller dator så finns ofta olika möjligheter för textstorlek, syntolkning och ljusjusteringar.
Hur kan synmottagningens kuratorer och psykologer hjälpa mig?
Lyssna på: Hur kan synmottagningens kuratorer och psykologer hjälpa mig? 0:36 minuter
Om du känner en oro för hur din synnedsättning påverkar din livssituation är du välkommen till kurator eller psykolog för stödjande samtal. Beroende på dina behov och din situation kan det vara ett eller flera samtal. Det kan handla om allt från att möta känslor och tankar i förhållande till din synnedsättning till mer praktiskt information om exempelvis färdtjänstansökan, fonder, merkostnadsersättning eller myndighetskontakter.
Var kan jag få kontakt med andra synskadade?
Lyssna på: Var kan jag få kontakt med andra synskadade? 1:22 minuter
Det finns flera olika patientföreningar som riktar sig till personer med en synskada. Du har också möjlighet att träffa andra synskadade hos oss. Vi erbjuder viss behandling i grupp.
Synskadades riksförbund, SRF, vänder sig till alla med en synskada oavsett ögondiagnos. SRF har flera olika verksamheter och erbjuder olika typer av aktiviteter, allt från resor till kurser.
Synskadades riksförbund, SRF, srf.nu
Vill du veta mer om Synskadades riksförbund och få mer information och rådgivning inom synrelaterade frågor kan du kontakta Synlinjen. Synlinjen är SRF:s egna kostnadsfri informations- och rådgivningstjänst för synskadade och rådgivarna har egen erfarenhet av att leva med en synskada.
För dig som är intresserad av sport så finns det olika parasportföreningar till exempel FIFH i Malmö.
FIFH Malmö parasportclub, fifh.com
För dig som är mellan 10-31 år finns föreningen Unga med Synnedsättning. Det finns även föreningar som är diagnosspecifika, till exempel Svenska RP-föreningen och Glaukomförbundet.
Riksorganisationen Unga med Synnedsättning, US, ungsyn.se
Svenska RP-föreningen, retinanytt.se
Glaukomförbundet, glaukomforbundet.se
Vill du veta mer kan du vända dig till synmottagningen.
Var kan jag vända mig för att få röd och stöd om jag är förälder och har en synnedsättning?
Synmottagningen kan hjälpa dig med hjälpmedel, strategier och stödsamtal som är individuellt anpassat efter dina behov. Som förälder med en synnedsättning kan du söka olika stödinsatser från kommunen eller intresseorganisationer som Synskadades Riksförbund (SRF).
Kommunerna står för praktiskt stöd som hemtjänst och familjestöd och ekonomiskt stöd. Intresseorganisationer erbjuder till exempel familjeläger, tips, kurser, forum och fonder. Det finns också olika grupper på sociala medier och poddar som tar upp ämnet. Vänd dig till din synmottagning för mer information.
Synskadades riksförbund, SRF, srf.nu