Att föda barn i Helsingborg

Till oss kommer i första hand du som bor i eller runt Helsingborg, Landskrona eller Ängelholm när du ska föda barn. Om förlossningen kommer igång innan vecka 28 så hänvisas ni till Förlossningsavdelning i Lund.

På förlossningen i Helsingborg tar vi hand om både normala och komplicerade förlossningar. Efteråt får du och ditt barn vård och stöd av kunnig personal på vår BB-avdelning. 

Ring oss när du tror att förlossningen startat

Vi har en barnmorskekoordinator dygnet runt som gärna besvarar frågor och funderingar. Ring alltid till oss innan du åker in, så att vi kan vi hjälpa dig att bedöma hur långt du kommit i förlossningsarbetet och om det är dags att komma hit. 

Telefonnummer till Förlossningsavdelning: 042-406 22 20

När värkarbetet är regelbundet och värkarna tilltar i styrka och varar i cirka en minut så brukar det vara dags att åka till förlossningsavdelningen.

Tecken på att förlossningen startat 

Om vi har fullt på avdelningen kan vi behöva hänvisa dig till annan förlossningsavdelning i Lund, Malmö, Kristianstad, eller Ystad. Vi ansvarar för att ordna plats till er.

Förlossningsavdelningar i Skåne

Inga förlossningsföreläsningar hösten 2018

Under hösten arrangerar vi tyvärr inga föreläsningar om förlossningen och BB. Du som är blivande förälder och vill veta mer om hur det går till hos oss kan vända dig till din barnmorska på mödravårdscentralen.

Klaragruppen – för dig som är förlossningsrädd

Hos oss kan du som blivande mamma få hjälp och stöd om du känner rädsla inför din förlossning. Du får mer kunskap om hur det kommer gå till på förlossningen och får bekanta dig med miljön på avdelningen, och blir därmed tryggare inför ditt födande och att bli mamma.

Du får kontakt med oss genom din barnmorska.

Viktiga saker att ta med till förlossningen:

  • papper om din blodgruppering
  • legitimation
  • födelseplan/förlossningsbrev
  • kläder till bebisen
  • eventuellt ombyte till dig och din partner
  • personliga toalettartiklar
  • mat till partnern
  • babyskydd (bilbarnstol för bebis) till hemfärden

Övernattning på BB-avdelning

Efter förlossningen kommer du till BB där du och ditt barn får vård, stöd och hjälp med till exempel amning och skötsel.

Vi har flerbäddsrum där man delar både toalett/dusch och skötbord med andra nyblivna familjer. Din partner kan sova över med er på BB i mån av plats.

Efterkontroll 

När barnet blivit två dygn gammalt tar vi ett rutinmässigt blodprov (PKU) och kontrollerar vikt, huvudomfång, utför hörselprov och bedömer eventuell gulsot.

Blodprov av nyfödda (PKU)

Vi följer upp hur det går med amningen och om du önskar ytterligare hjälp och stöd vänder du dig till vår amningsmottagning på BB. 

Om du väljer att gå hem innan barnet är 48 timmar gammalt får ni istället komma tillbaka på återbesök för efterkontrollen. 

Extra hjälp med amning

Om du efter att ni åkt hem från BB behöver hjälp och stöd med din amning, vänd dig till vår amningsmottagning som ligger i samma lokaler.

Våra barnmorskor hjälper dig både med amningsråd per telefon och genom att du kommer till oss på mottagningen. All rådgivning är gratis. 

Amningsmottagningen är öppen helgfri vardag klockan 08:00-14:00.
Ring oss på 042-406 28 70. Övriga tider kan du få hjälp med akuta amningsproblem genom att kontakta BB-avdelning direkt.

Donera bröstmjölk

Om du har mer bröstmjölk än vad ditt barn behöver är du välkommen att donera överskottet till lasarettet.

Så här gör du för att donera bröstmjölk

Visa Tyck till om sidan

Här kan du lämna synpunkter på sidan. För frågor om ditt besök eller tidsbokning kontakta din mottagning via telefon eller 1177 Vårdguidens e-tjänster.

Här kan du lämna synpunkter på sidan. För frågor om ditt besök eller tidsbokning kontakta din mottagning via telefon eller 1177 Vårdguidens e-tjänster.


När du skickar in formuläret kommer vi att behandla dina personuppgifter för att utföra den uppgift som formuläret avser. Tänk på att det du skickar in kan bli en allmän handling.

Läs om hur Region Skåne hanterar personuppgifter