Karpaltunneloperation

Operation av karpaltunneln gör vi när andra behandlingar av karpaltunnelsyndrom inte fungerar. Karpaltunnelsyndrom är känslan av stickningar och domningar i handen. Dessa beror på att det blir problem med trycket i karpaltunneln där en stor nerv till handen går.

Hur lång tid tar det?

Operationen tar ungefär 15-20 minuter. Efter operationen får du vila en eller ett par timmar före hemgång. Du kommer att gå hem samma dag.

Före

Du behöver inte förbereda dig på något särskilt sätt.

Under

Operationen går till så att vi genom ett snitt i handleden öppnar upp taket till karpaltunneln så att trycket på den stora nerven minskar. Snittets storlek kan variera. Ibland räcker det med en så kallad titthålsoperation och då blir snittet väldigt litet. Ett större snitt är ungefär tre till fem centimeter. Operationen görs med lokalbedövning.

Efter

Den opererade handen kan lätt bli svullen. Därför är det viktigt att du håller den i högläge den första tiden efter operationen. När du ska duscha rekommenderar vi att du skyddar handen genom att till exempel tejpa fast en plastpåse runt den.

Det är viktigt att du kommer igång och använder handen efter operationen. Särskilt när handen är i bandage. Rätt träning motverkar svullnad och stelhet i lederna. Du kan få instruktioner med lämpliga övningar av oss.

Området runt operationssåret kan vara rött, svullet och ömt i tre till sex månader efter operationen.

Visa Tyck till om sidan

Här kan du lämna synpunkter på sidan. För frågor om ditt besök eller tidsbokning kontakta din mottagning via telefon eller 1177 Vårdguidens e-tjänster.

Här kan du lämna synpunkter på sidan. För frågor om ditt besök eller tidsbokning kontakta din mottagning via telefon eller 1177 Vårdguidens e-tjänster.