Karpaltunneloperation

Vi opererar karpaltunneln när andra behandlingar av syndromet inte fungerar. Karpaltunnelsyndrom är känslan av stickningar och domningar i handen, på grund av problem med trycket i karpaltunneln, där en stor nerv till handen går.

Operationen tar ungefär 15–20 minuter. Efter operationen får du vila en eller ett par timmar innan du får gå hem. Du kommer att gå hem samma dag.

Du behöver inte förbereda dig på något särskilt sätt.

Under operationen öppnar vi upp taket till karpaltunneln genom att göra ett snitt i handleden.Då minskar trycket på den stora nerven. Snittets storlek kan variera. Ibland räcker det med en så kallad titthålsoperation och då blir snittet väldigt litet. Ett större snitt är ungefär tre till fem centimeter. Du får lokalbedövning under operationen.

Den opererade handen kan lätt bli svullen. Därför är det viktigt att du håller den i högläge den första tiden efter operationen. När du ska duscha rekommenderar vi att du skyddar handen genom att till exempel tejpa fast en plastpåse runt den.

Det är viktigt att du kommer igång och använder handen efter operationen. Särskilt när handen är i bandage. Rätt träning motverkar svullnad och stelhet i lederna. Du kan få instruktioner med lämpliga övningar av oss.

Området runt operationssåret kan vara rött, svullet och ömt i tre till sex månader efter operationen.

Här kan du lämna synpunkter på sidan. För frågor om ditt besök eller tidsbokning kontakta din mottagning via telefon eller 1177 Vårdguidens e-tjänster.

Här kan du lämna synpunkter på sidan. För frågor om ditt besök eller tidsbokning kontakta din mottagning via telefon eller 1177 Vårdguidens e-tjänster.

Svar önskas via e-post
Skicka kopia till e-postadress

När du skickar in formuläret kommer vi att behandla dina personuppgifter för att utföra den uppgift som formuläret avser. Tänk på att det du skickar in kan bli en allmän handling.

Läs om hur Region Skåne hanterar personuppgifter