Ögonlaseroperation

En ögonlaseroperation gör man för att behandla diabetesförändringar, efterstarr, näthinnehål och näthinnetromboser. Man kan även laserbehandla vissa förändringar i gula fläcken och olika typer av glaukom (grön starr).

Behandlingen tar mellan en och tio minuter.

Du behöver inte förbereda dig på något speciellt sätt. 

Du får först göra ett syntest för att kontrollera eventuella förändringar jämfört med tidigare undersökningar. Sedan får du ögondroppar så att pupillen förstoras. Ögat bedövas med hjälp av droppar.

Vi sätter ett kontaktglas mot ögat. Ett kontaktglas är ett hjälpmedel som behövs för att man ska kunna undersöka och behandla ögonbotten.

Du får sitta vid ett mikroskop genom vilket läkaren ser och behandlar ögonbotten. Varje lasereffekt kan upplevas som en blixt, och ibland upplevs en viss smärta.

Du kan uppleva ett visst övergående besvär med ljuskänslighet och suddig syn efter behandlingen, vilket beror på att din stor pupill är stor. Effekten kan sitta kvar i en till två dagar. Du ska inte köra bil de närmaste timmarna efter behandlingen.

Din läkare bestämmer om eventuellt återbesök.

Här kan du lämna synpunkter på sidan. För frågor om ditt besök eller tidsbokning kontakta din mottagning via telefon eller 1177 Vårdguidens e-tjänster.

Här kan du lämna synpunkter på sidan. För frågor om ditt besök eller tidsbokning kontakta din mottagning via telefon eller 1177 Vårdguidens e-tjänster.

Svar önskas via e-post
Skicka kopia till e-postadress

När du skickar in formuläret kommer vi att behandla dina personuppgifter för att utföra den uppgift som formuläret avser. Tänk på att det du skickar in kan bli en allmän handling.

Läs om hur Region Skåne hanterar personuppgifter