Ögonlaseroperation

En ögonlaseroperation gör man för att behandla diabetesförändringar, efterstarr, näthinnehål och näthinnetromboser. Man kan även laserbehandla vissa förändringar i gula fläcken och olika typer av glaukom (grön starr).

Hur lång tid tar det?

Behandlingen tar mellan en och tio minuter.

Före

Du behöver inte förbereda dig på något speciellt sätt. 

Under

Du får först göra ett syntest för att kontrollera eventuella förändringar jämfört med tidigare undersökning. Sedan får du ögondroppar så att pupillen förstoras. Ögat bedövas med hjälp av droppar.

Ett kontaktglas sätts mot ögat. Ett kontaktglas är ett hjälpmedel som behövs för att ögonbotten ska kunna undersökas och behandlas.

Du sitter vid ett mikroskop genom vilket läkaren ser och behandlar ögonbotten. Varje lasereffekt kan upplevas som en blixt och ibland upplevs en viss smärta.

Efter

Ett visst övergående besvär med ljuskänslighet och suddig syn kan uppträda vilket beror på en stor pupill. Effekten kan sitta kvar en till två dagar. Du ska inte köra bil de närmaste timmarna efter behandlingen.

Eventuellt återbesök bestäms av din ögonläkare.

Visa Tyck till om sidan

Här kan du lämna synpunkter på sidan. För frågor om ditt besök eller tidsbokning kontakta din mottagning via telefon eller 1177 Vårdguidens e-tjänster.

Här kan du lämna synpunkter på sidan. För frågor om ditt besök eller tidsbokning kontakta din mottagning via telefon eller 1177 Vårdguidens e-tjänster.


När du skickar in formuläret kommer vi att behandla dina personuppgifter för att utföra den uppgift som formuläret avser. Tänk på att det du skickar in kan bli en allmän handling.

Läs om hur Region Skåne hanterar personuppgifter