Tryckmätning av urinblåsa - cystometri

Med hjälp av undersökningen bedömer vi urinblåsans funktion. Undersökningen används bland annat för att ställa diagnos på olika typer av inkontinens. Ibland undersöker vi även urinröret och, för män, även prostata vid samma tillfälle.

Hur lång tid tar det?

Undersökningen tar oftast cirka en timme. Om fler undersökningar ska göras vid samma tillfälle tar det cirka två timmar. 

Före

Berätta för oss vilka mediciner du tar. Det är bra om du är kissnödig och har tömt ändtarmen inför undersökningen. Du som har tarmstomi ska ta med dig en extra påse.

Om du har urinvägsinfektion eller pågående menstruation kan undersökningen inte genomföras. Hör i så fall av dig till mottagningen snarast för att få ny tid.

Under

Först får du försöka kissa, så att vi kan ta ett urinprov. Ibland mäter vi samtidigt hur snabbt och mycket du kissar. Därefter för vi in tunna slangar, så kallade katetrar, i urinblåsan och ändtarmen.

Genom katetrarna mäter vi trycket i blåsan medan den långsamt fylls med ljummen vätska tills du blir kissnödig. Därefter får du pröva att kissa igen. Ofta görs mätningen flera gånger, och ibland görs andra undersökningar i samband med detta. 

Efter

Du har sällan besvär efter undersökningen men vid enstaka tillfälle kan du få tecken på urinvägsinfektion. Drick gärna mycket efter undersökningen.

Resultatet skickas till den läkare som remitterat dig till undersökningen.

Visa Tyck till om sidan

Här kan du lämna synpunkter på sidan. För frågor om ditt besök eller tidsbokning kontakta din mottagning via telefon eller 1177 Vårdguidens e-tjänster.

Här kan du lämna synpunkter på sidan. För frågor om ditt besök eller tidsbokning kontakta din mottagning via telefon eller 1177 Vårdguidens e-tjänster.