Operation av myom i livmodern – embolisering

Myom är ofarliga muskelknutor inuti eller utanpå livmodern. Om de växer snabbt eller blir stora kan du få besvär och ont i underlivet. Med en liten operation kan man stänga av blodtillförseln så att myomet minskar.

Hur lång tid tar det?

Efter ingreppet får du får stanna kvar en natt på sjukhuset.

Före

På operationsdagen får du inte äta eller dricka fyra timmar före ingreppet.

Under

När du kommer till avdelningen får du en urinkateter, en tunn mjuk slang som förs in i urinblåsan och tömmer den på urin. Du får även ryggbedövning.

På röntgenavdelningen för läkaren in en kateter i ett kärl i ljumsken. Genom den sprutas kontrastmedel in för att kunna se en röntgenbild av det kärl som går till livmodern. 

I kärlen som går till livmodern sprutar läkaren in små partiklar så att en plugg bildas. Därefter sprutas på nytt kontrastmedel och man kontrollerar att inget blod passerar pluggen.

Myomen får nu inte tillräckligt med blod och kommer att minska i storlek.

Efter

Efter ingreppet får du får stanna kvar en natt på sjukhuset. Du får en blodproppsförebyggande spruta och har kvar ryggbedövning mot smärtan. Ibland kan man må illa efteråt.

Dagen efter operationen får du tabletter mot värken och ryggbedövningspumpen stängs av. Om smärtlindringen fungerar kan du gå hem.

Den första veckan kan du behöva vara sjukskriven och det är vanligt att din kroppstemperatur går upp till 38 grader. En till tre veckor efter operationen kan du ha ont och ha flytning från slidan, med små vävnadsbitar.

Efter tre månader kommer du att kallas för ett återbesök. Om du de första månaderna efter behandlingen får hög feber, ökande buksmärta och eller känner dig riktigt dålig ska du kontakta mottagningen.

Visa Tyck till om sidan

Här kan du lämna synpunkter på sidan. För frågor om ditt besök eller tidsbokning kontakta din mottagning via telefon eller 1177 Vårdguidens e-tjänster.

Här kan du lämna synpunkter på sidan. För frågor om ditt besök eller tidsbokning kontakta din mottagning via telefon eller 1177 Vårdguidens e-tjänster.