LHRH-test

Testet används för att undersöka om ett barns pubertet har kommit igång. Barnet får en injektion av hormonet LHRH, som får hypofysen att frisätta andra hormon som är viktiga för puberteten. En hormonmätning avgör om puberteten har startat.

Undersökningen tar ungefär två timmar.

För att nålsticket ska kännas så lite som möjligt sätter du bedövningsplåster eller salva i båda armvecken en timme före undersökningen.

En sjuksköterska fäster en tunn plastslang i ett blodkärl i armvecket med hjälp av en nål, en så kallad venkateter. Via venkatetern tar vi först ett blodprov, och sedan sprutas det syntetiska hormonet in. Under ungefär en timme tas blodprover vid flera tillfällen. Förutom nålsticket gör testet inte ont.

Efter att det sista blodprovet är taget tar vi bort venkatetern och ni får gå hem. Efter några veckor får ni resultaten av läkaren som har remitterat er till undersökningen.

Vad är problemet med sidan?

Vad är problemet med sidan?


När du skickar in formuläret kommer vi att behandla dina personuppgifter för att utföra den uppgift som formuläret avser. Tänk på att det du skickar in kan bli en allmän handling.

Läs om hur Region Skåne hanterar personuppgifter