Glukagontest

Glukagontest använder vi i första hand för att utreda om hypofysen kan producera tillräckligt med tillväxthormon. Ofta kombineras testet med en så kallad nattkurva tillväxthormon, då vi mäter tillväxthormonnivån i blodet med regelbundna intervall under natten före testet.

Hur lång tid tar det?

Testet startar direkt på morgonen och pågår fram till lunch. Om testen kombineras med en nattkurva tillväxthormon påbörjas provtagning redan på natten. Då får barnet och en förälder sova över på sjukhuset.

Före

Kvällen före undersökningen sätter vi en till två venkatetrar. En venkateter är en tunn plastslang som man lägger i ett blodkärl med hjälp av en nål.

Bedövningsplåster eller salva sätts i armveck eller på ovansidan av handen en timme innan nålsticken, så att sticket ska kännas så lite som möjligt.

Efter midnatt får barnet inte äta utan får endast dricka vatten fram till att undersökningen är genomförd.

Under

Kombineras testet med en nattkurva påbörjas provtagning redan under natten. Blodprover tas då två gånger i timmen ur venkatetern. Glukagontestet startas sedan på morgonen genom att barnet får hormonet glukagon som en spruta i underhudsfettet på låret.

Glukagon gör att produktionen av tillväxthormon ökar. Efter injektionen blir barnet ofta kortvarigt illamående, yr och får ont i huvudet. Under de tre timmar testet tar, mäts tillväxthormonnivå och blodsocker regelbundet genom att blodprov tas ur venkatetern.

Efter avslutat test får barnet äta frukost.

Efter

När testet är avslutat och barnet har ätit frukost och mår väl så får ni gå hem. Efter några veckor får ni resultaten av läkaren som remitterat er till undersökningen.

Visa Tyck till om sidan

Här kan du lämna synpunkter på sidan. För frågor om ditt besök eller tidsbokning kontakta din mottagning via telefon eller 1177 Vårdguidens e-tjänster.

Här kan du lämna synpunkter på sidan. För frågor om ditt besök eller tidsbokning kontakta din mottagning via telefon eller 1177 Vårdguidens e-tjänster.