Arginin-insulin-toleranstest

I ett arginin-insulin-toleranstest mäter vi hur mycket tillväxthormoner som utsöndras av hypofysen. Testet används ofta när man misstänker att hypofysen hos ett barn producerar för lite tillväxthormoner.

Hur lång tid tar det?

Testet utförs mycket tidigt på morgonen. Därför får du och ditt barn sova över på sjukhuset. På undersökningsdagen pågår testet fram till lunch. Om ni ska göra andra tester samtidigt kan det ta längre tid.

Före

Kvällen före undersökningen sätter vi en venkateter i vardera armveck. En venkateter är en tunn plastslang som man fäster i ett blodkärl med hjälp av en nål. Bedövningsplåster eller salva sätts i armvecken en timme innan nålsticken så att ska kännas så lite som möjligt. Efter ett kvällsmål får barnet endast dricka vatten tills att undersökningen är färdig följande dag.

Under

Testet börjar tidigt på morgonen. Först tas blodprover två gånger i timmen. Efter ett par timmar får barnet arginin via dropp som gör att produktionen av tillväxthormonerna ökar. När det återstår ungefär 90 minuter ges en spruta med insulin.

Insulinet gör att blodsockret faller vilket kan göra att barnet känner sig hungrigt, varmt och trött. När testet är färdigt ger vi en spruta med sockerlösning som höjer blodsockret igen.

Efter

Innan ni går hem får barnet något att äta. Det är viktigt med ordentliga måltider resten av dagen. Efter några veckor får ni resultaten av läkaren som remitterat er till undersökningen.

Visa Tyck till om sidan

Här kan du lämna synpunkter på sidan. För frågor om ditt besök eller tidsbokning kontakta din mottagning via telefon eller 1177 Vårdguidens e-tjänster.

Här kan du lämna synpunkter på sidan. För frågor om ditt besök eller tidsbokning kontakta din mottagning via telefon eller 1177 Vårdguidens e-tjänster.