Arginin-insulin-toleranstest

I ett arginin-insulin-toleranstest mäter vi hur mycket tillväxthormoner som utsöndras av hypofysen. Testet används ofta när man misstänker att hypofysen hos ett barn producerar för lite tillväxthormoner.

Vi utför testet mycket tidigt på morgonen. Därför får du och ditt barn sova över på sjukhuset. På undersökningsdagen pågår testet fram till lunch. Om ni ska göra andra tester samtidigt kan det ta längre tid än så.

Kvällen före undersökningen sätter vi en venkateter i vardera armveck på barnet. En venkateter är en tunn plastslang som man fäster i ett blodkärl med hjälp av en nål. Vi sätter bedövningsplåster eller salva i armvecken en timme innan nålsticken så att ska kännas så lite som möjligt. Efter ett kvällsmål får barnet endast dricka vatten tills undersökningen är färdig följande dag.

Testet börjar tidigt på morgonen. Först tar vi blodprover två gånger i timmen. Efter ett par timmar får barnet arginin via dropp, som gör att produktionen av tillväxthormonerna ökar. När det återstår ungefär 90 minuter får barnet en spruta med insulin.

Insulinet gör att blodsockret faller vilket kan göra att barnet känner sig hungrigt, varmt och trött. När testet är färdigt ger vi en spruta med sockerlösning som höjer blodsockret igen.

Innan ni går hem får barnet något att äta. Det är viktigt med ordentliga måltider resten av dagen. Efter några veckor får ni resultaten av läkaren som har remitterat er till undersökningen.

Här kan du lämna synpunkter på sidan. För frågor om ditt besök eller tidsbokning kontakta din mottagning via telefon eller 1177 Vårdguidens e-tjänster.

Här kan du lämna synpunkter på sidan. För frågor om ditt besök eller tidsbokning kontakta din mottagning via telefon eller 1177 Vårdguidens e-tjänster.

Svar önskas via e-post
Skicka kopia till e-postadress

När du skickar in formuläret kommer vi att behandla dina personuppgifter för att utföra den uppgift som formuläret avser. Tänk på att det du skickar in kan bli en allmän handling.

Läs om hur Region Skåne hanterar personuppgifter