Att föda barn i Ystad

Hos oss tar vi hand om både normala och komplicerade förlossningar. Du som har diabetes eller har en hjärt- eller njursjukdom hänvisas till förlossningsavdelningarna i Lund, Malmö eller Kristianstad.

Efter förlossningen får du och barnet vård och stöd av kunnig personal på BB i samma lokaler. Du träffar samma personal under både förlossningen och på BB.

Skulle din förlossning sätta igång innan vecka 35 hänvisar vi dig i första hand till förlossningsavdelningarna i Kristianstad, Lund eller Malmö. Om vi förlöser dig innan vecka 35 får du och ditt barn komma till ett annat sjukhus efter förlossningen för neonatalvård.

Ring oss när du tror att förlossningen har startat

Ring oss alltid innan du åker in, så vi kan hjälpa dig att bedöma hur långt du kommit i förlossningsarbetet och om det är dags att komma hit. Du når oss på 0411-99 52 45.

Du kan även kontakta en barnmorska på BB-avdelningen via Skype. Det kan du göra inför förlossningen eller om du har frågor efter att ni har kommit hem från BB. Ring i så fall till samma nummer, 0411-99 52 45. För att det ska fungera behöver du ladda ner Skype for business till din smartphone eller surfplatta. Använder du dator öppnas programmet i webbläsaren.

Ladda ner Skype for Business

Om vi har fullt på avdelningen kan vi behöva hänvisa dig till annan förlossningsavdelning i Kristianstad, Lund, Malmö eller Helsingborg. Vi ansvarar för att ordna plats till er.

Förlossningsavdelningar i Skåne

När det är dags att åka in

När värkarna kommer regelbundet, tilltar i styrka och varar i cirka en minut, brukar det vara dags att åka till förlossningsavdelningen.

Tecken på att förlossningen startat

Viktiga saker att ta med till förlossningen:

  • papper om din blodgruppering
  • legitimation
  • födelseplan/förlossningsbrev
  • kläder och blöjor till bebisen
  • eventuellt ombyte till dig och din partner
  • personliga toalettartiklar
  • mat till partnern
  • babyskydd (bilbarnstol för bebis) till hemfärden.

Det finns babynest till alla barnsängar på avdelningen.

Informationsträffar för blivande föräldrar

Varje helgfri onsdag (september–maj) klockan 19.00 kan blivande föräldrar komma till en informationsträff och rundvandring på avdelningen. Där berättar vi om hur det går till när du ska föda barn hos oss och du har möjlighet att ställa frågor. Du behöver inte anmäla dig i förväg. Visningen brukar ta ungefär en timme.

Plats: Vi samlas i hisshallen utanför Förlossnings- och BB-avdelning.

Titta in på förlossningen

Hur ser det ut på förlossningen och BB i Ystad? I filmen berättar personal och nyblivna föräldrar om hur det går till hos oss.

Här kan du lämna synpunkter på sidan. För frågor om ditt besök eller tidsbokning kontakta din mottagning via telefon eller 1177 Vårdguidens e-tjänster.

Här kan du lämna synpunkter på sidan. För frågor om ditt besök eller tidsbokning kontakta din mottagning via telefon eller 1177 Vårdguidens e-tjänster.

Svar önskas via e-post
Skicka kopia till e-postadress

När du skickar in formuläret kommer vi att behandla dina personuppgifter för att utföra den uppgift som formuläret avser. Tänk på att det du skickar in kan bli en allmän handling.

Läs om hur Region Skåne hanterar personuppgifter