Att föda barn i Ystad

Hos oss tar vi hand om både normala och komplicerade förlossningar. Du som är diabetiker eller har en hjärt- eller njursjukdom hänvisas till förlossningsavdelningarna i Lund, Malmö eller Kristianstad.

Om förlossningen kommer igång innan vecka 35 så hänvisas ni, om tid finns, till Förlossningsavdelning i Lund eller Kristianstad. Annars förlöser vi dig i Ystad och remitterar dig och ditt barn vidare till annat sjukhus för neonatalvård.

När barnet är fött får ni båda vård och stöd av kunnig personal på BB i samma lokaler. Du träffar samma personal under både förlossning och på BB.

Ring oss när du tror att förlossningen startat

Ring alltid till oss innan du åker in, så att vi kan vi hjälpa dig att bedöma hur långt du kommit i förlossningsarbetet och om det är dags att komma hit. 

Telefonnummer till Förlossnings- och BB-avdelning: 0411-99 52 45

Från och med 1 april 2018, kan du få kontakt med barnmorska på BB-avdelningen i Ystad via Skype. Det kan vara inför förlossningen eller vid frågor när ni kommit hem. All kontakt via Skype sker enligt överenskommelse på telefonnummer 0411-99 52 45.
För att det ska fungera behöver du ladda ner Skype for business till din smartphone eller surfplatta. Använder du dator öppnas programmet i webbläsaren.

Ladda ner Skype for Business

När värkarbetet är regelbundet och värkarna tilltar i styrka och varar i cirka en minut så brukar det vara dags att åka till förlossningsavdelningen.

Tecken på att förlossningen startat 

Om vi har fullt på avdelningen kan vi behöva hänvisa dig till annan förlossningsavdelning i Kristianstad, Lund, Malmö eller Helsingborg. Vi ansvarar för att ordna plats till er.

Förlossningsavdelningar i Skåne

Infoträff om att föda barn i Ystad

Varje helgfri onsdag (september–maj) klockan 19.00 välkomnar vi blivande föräldrar till en informationsträff och rundvandring på avdelningen. Vi berättar om hur det går till när du ska föda barn hos oss. Ingen föranmälan krävs. En visning brukar ta ungefär en timme.

Plats: Vi samlas i hisshallen utanför Förlossnings- och BB-avdelning.

Du kan även titta på en film om hur det går till att föda barn på Lasarettet i Ystad.

Film med rundvandring på Förlossnings- och BB-avdelning, Ystad, 9 min

Att föda barn i vatten – en pågående studie

ALMA-teamet – för dig som är förlossningsrädd

Hos oss kan du som blivande mamma, och även din partner, få hjälp och stöd om du känner rädsla inför din förlossning.

Tillsammans med dig utformar vi en födelseplan utifrån dina behov och önskningar, så att du kan känna trygghet och hitta din egen väg genom födandet

Du får kontakt med oss genom din barnmorska.

Viktiga saker att ta med till förlossningen:

  • papper om din blodgruppering
  • legitimation
  • födelseplan/förlossningsbrev
  • kläder och blöjor till bebisen
  • eventuellt ombyte till dig och din partner
  • personliga toalettartiklar
  • mat till partnern
  • babyskydd (bilbarnstol för bebis) till hemfärden

Det finns babynest till alla barnsängar på avdelningen.

Övernattning på BB-avdelning

Efter förlossningen får du och ditt barn komma till vår BB-avdelning där ni får vård, stöd och hjälp med till exempel amning och skötsel. Här kan även din partner sova över med dig och barnet.

Även om ditt nyfödda barn är i behov av särskild vård och extra tillsyn så får ni stanna i samma rum. Detta gäller även om du behöver extra vård efter en komplicerad förlossning.

Efterkontroll

När barnet blivit två dygn gammalt tar vi ett rutinmässigt blodprov (PKU) och kontrollerar vikt, huvudomfång, utför hörselprov och bedömer eventuell gulsot.

Om du väljer att gå hem innan barnet är 48 timmar gammalt får ni istället komma tillbaka på återbesök för efterkontrollen. 

Samtal med din förlösande barnmorska

Innan du lämnar BB så erbjuds du ett samtal med din barnmorska. Ni går igenom förlossningen, du kan ställa frågor om amning och bröstvård, avslaget, sex och samlevnad nu när du är nyförlöst och om preventivmedel.

Är du nyfiken på hur du ser ut i underlivet efter förlossningen, kanske att du har en bristning eller bara funderar på vad som hänt, så tittar gärna barnmorskan och visar dig med en spegel. Du behöver inte kliva upp i gynstolen för detta.

Har du fler frågor efter hemkomsten är du välkommen att ringa oss på avdelningen.

Donera bröstmjölk

Om du har mer bröstmjölk än vad ditt barn behöver är du välkommen att donera överskottet till andra förlossningssjukhus i Skåne.

Så här gör du för att donera bröstmjölk

Visa Tyck till om sidan

Här kan du lämna synpunkter på sidan. För frågor om ditt besök eller tidsbokning kontakta din mottagning via telefon eller 1177 Vårdguidens e-tjänster.

Här kan du lämna synpunkter på sidan. För frågor om ditt besök eller tidsbokning kontakta din mottagning via telefon eller 1177 Vårdguidens e-tjänster.


När du skickar in formuläret kommer vi att behandla dina personuppgifter för att utföra den uppgift som formuläret avser. Tänk på att det du skickar in kan bli en allmän handling.

Läs om hur Region Skåne hanterar personuppgifter