Halsmandelsoperation

På denna sida finns viktig information kring din halsmandelsoperation, så att du är väl förberedd när du kommer till sjukhuset.

Kontakta oss två vardagar före din operation

Då får du tiden för när du ska komma till sjukhuset för operationen. Du når oss på operationsenheten på telefonnummer 0410-555 03 klockan 15.00–16.00. Vi tar emot samtal tills alla som ska opereras har fått sin tid.

Vid sjukdom eller annat förhinder

Kontakta öron-, näs- och halsmottagningen om du dagarna före eller på operationsdagen blir sjuk med till exempel feber, hosta eller förkylning. Telefontid måndag–fredag klockan 8.00–9.00.

Att förbereda barn inför operation

Genom att förbereda ditt barn inför halsmandeloperationen kan du undvika onödig stress och oro. Ett lugnt, väl förberett barn med en positiv inställning till det som ska ske upplever mindre smärta och återhämtar sig snabbare.

Tips på hur du kan förbereda ditt barn, flera olika språk (tonsilloperation.se)

Lekrum

För att förbereda barnet inför operationen är ni välkomna till operationsenhetens lekrum. Här kan barnet leka bort lite av sin oro genom att ge sprutor och sätta bandage på dockor och kramdjur. Ni har också möjlighet att ställa frågor till anestesisjuksköterskan. Lekrummet är öppet på onsdagar klockan 15.00–16.00, men ni kan kontakta operationsenheten på telefonnummer 0410-555 03 för att avtala en annan tid.

Användning av olika läkemedel

Vissa receptfria smärtstillande läkemedel kan öka risken för blödning och ska undvikas sju dagar före din operationsdag. Det gäller mediciner som innehåller acetylsalicylsyra, till exempel Magnecyl och Treo samt kosttillskott som Omega 3. Läkemedel såsom Diklofenak (Voltaren) och Ipren ska undvikas 24 timmar före operationen.

Använd inte kontaktlinser på operationsdagen.

Diabetes

Om du inte fått någon annan ordination inför din operation så ta inte insulin eller diabetestabletter på operationsdagens morgon. Ta med dina diabetesläkemedel till operationsenheten.

Astma

Inhalerar du astmaläkemedel tar du morgondosen hemma. Ta med din astmamedicin till operationsenheten.

Fasta

Du fastar från klockan 24.00 natten inför din operation. Det gör du för att förhindra att du kräks i samband med narkosen. Att fasta innebär att du inte får äta, inte tugga tuggummi eller äta karameller, inte snusa och inte röka. Du får dricka ett glas (totalt tre deciliter) av klara drycker, såsom vatten, saft, kaffe och te (utan mjölk) fram till två timmar innan du ska infinna dig på operationsavdelningen.

EMLA – en receptfri bedövningskräm

Om det är ett barn som ska opereras eller om du är rädd för nålstick, kan du köpa EMLA på apoteket. Det är ett receptfritt bedövningsmedel som du placerar över ett synligt blodkärl på handryggen eller i armvecket en timme innan ni kommer till operationsenheten. Följ instruktionen som följer med i EMLA-förpackningen. EMLA finns både som kräm och plåster.

Förberedelser kvällen före eller på operationsdagens morgon

Kvällen före eller på operationsdagens morgon tar du av alla smycken, inklusive klocka och piercing. Ta även bort nagellack på händer och fötter. När du duschar ska du använda vanlig flytande tvål. Torka dig med en ren handduk och ta på rena kläder. Använd inte hudlotion. Lämna dina smycken hemma. Undvik parfym och rakvatten. Detta gäller även anhöriga.

Planera i god tid att en vuxen person kommer och hämtar dig när du ska åka hem, samt att du har en svensktalande, vuxen person hos dig under natten efter operationen.

När du kommer till lasarettet registrerar du dig i receptionen vid huvudentrén. Förälder ska ta med legitimation. Därefter går du till operationsenheten som ligger på våning 1, följ skylt för hiss B.

Före din operation får du alltid prata med den läkare som ska operera dig. Vi tar med dig till ett förberedelserum. Vi mäter blodtryck och sätter på dig EKG-plattor för hjärtövervakning. Du får en klämma på fingret som mäter syremättnaden i blodet.

På operationsenheten får du byta om till patientskjorta. Du får ett skåp där du kan låsa in dina kläder och andra tillhörigheter. Anestesisjuksköterskan sätter en plastkanyl i ett blodkärl, och ger dig läkemedel för att förebygga smärta och illamående samt lugnande läkemedel inför din operation.

För barn eller vuxna med särskilda behov

Endast en vuxen anhörig får följa med in på operation och uppvakningsenheten. Syskon får inte följa med in.

Information till dig som är anhörig

Tänk på att väntetiden kan bli lång. Ta gärna med dig något att läsa, egen matsäck och dryck. Kylskåp finns, dock inte värmningsmöjligheter.

På grund av sekretess och av hänsyn till andra patienter är det inte tillåtet att ta kort eller filma på operations- och uppvakningsenheten. Mobiltelefon får endast användas i flygplansläge.

Efter operationen flyttas du till uppvakningsenheten där du stannar kvar minst tre timmar efter operationen. Du behöver inte stanna på lasarettet utan kan åka hem samma dag. Efter operationen sker det normalt inga planerade återbesök.

Smärta och andra symtom

Efter operationen kan du känna svår smärta från hals, öron och käkar, speciellt om du har tagit bort hela halsmandeln. Det är normalt att smärtan tilltar tre till fem dagar efter operationen. Även trötthet, illamående och kräkningar är vanliga symtom, oftast på grund av att du svalt blod efter operationen.

Att känna en klumpkänsla i halsen är normalt. Om du känner obehag i tungan kan besvären lindras om du rör på den. I halsen ser du sårbildningar och vita beläggningar på vardera sidan om gomspenen. Dessa torkar och stöts bort efter fem till tio dagar. Det kan lukta sötaktigt från munnen. Gomspenen kan vara svullen de första dagarna och saliven kan vara rosafärgad.

Smärtlindring

Det är mycket viktigt att du tar smärtstillande mediciner regelbundet de första dagarna efter operationen, speciellt när hela halsmandlarna är borttagna. Grunden för smärtlindring är till exempel Panodil eller Alvedon, (Paracetamol) och ska intas var sjätte till var åttonde timme. Du kommer också att få recept på smärtstillande läkemedel av doktorn som opererat dig. Var noga med att följa läkarens ordination.

Under natten är det bra om du ligger med huvudet högre än vad du brukar. Då minskar slemhinnesvullnaden i det opererade området vilket kan lindra värken.

Illamående och feber

Lätt illamående kan förekomma efteråt. Om kräkning fortsätter, och du inte får behålla någon vätska, kontakta Sjukvårdsrådgivningen eller öron-, näs- och halsmottagningen . Feber (lätt temperaturstegring) på operationsdagen eller dagen efter kan förekomma.

Mat och dryck

Det är viktigt att du kommer igång med att dricka och äta så snabbt som möjligt. Sval dricka och mjuk mat fungerar bäst de första dagarna. Torrhet i halsen ökar smärtupplevelsen. Drick vätska ofta eller sug på en isbit/isglass. Följ de kostråd som du fått med dig hem.Ta smärtstillande 30–60 minuter innan du ska äta så minskar smärtan när du sväljer maten.

Fysisk aktivitet och sjukskrivning

Efter operationen ska du undvika fysisk ansträngning såsom träning och tunga lyft. För barn gäller lugna lekar. Efter några dagar kan du vara ute korta stunder. Du ska inte sola eller bada. Undvik att träffa infekterade och förkylda personer under denna tid.

Sjukskrivning utfärdas för cirka fem till tio dagar. Barn hålls hemma från skolan. Intyg till försäkringskassan för "vård av barn" skrivs vid behov till föräldrar i samband med operationen.

Kontakta sjukvårdsupplysningen på telefonnummer 1177 om du:

  • Har blod i saliven.
  • Om du har stora svårigheter att få i dig vätska.
  • Om du är smärtpåverkad trots regelbundet intag av rekommenderade mediciner.
  • Om du är påverkad av feber.

Kontakta sjukvården omedelbart om det blöder från halsen. Ta dig i så fall till närmaste akutsjukhus i Malmö eller Lund. Vid behov ring 112.

Du kan också få rådgivning dagtid genom att ringa öron-, näs- och halsmottagningen i Trelleborg, Malmö eller Lund.

Vad är problemet med sidan?

Vad är problemet med sidan?


När du skickar in formuläret kommer vi att behandla dina personuppgifter för att utföra den uppgift som formuläret avser. Tänk på att det du skickar in kan bli en allmän handling.

Läs om hur Region Skåne hanterar personuppgifter