Halsmandelsoperation

På denna sida finns viktig information kring din halsmandelsoperation, så att du är väl förberedd när du kommer till sjukhuset.

Kontakta oss två vardagar före din operation

Då får du tiden för när du ska komma till sjukhuset för operationen. Vi tar emot samtal tills alla som ska opereras har fått sin tid.

Kontaktuppgifter inför operationen

Vid sjukdom eller annat förhinder

Kontakta öron-, näs- och halsmottagningen om tiden för operationen inte passar eller om du eller barnet blir sjuk med till exempel feber, hosta eller förkylning dagarna före eller på operationsdagen. Då kan ni få en ny tid för operationen.

Att förbereda barn inför operation

Genom att förbereda ditt barn inför operationen kan du undvika onödig stress och oro. Ett lugnt, väl förberett barn med en positiv inställning till det som ska ske upplever mindre smärta och återhämtar sig snabbare.

Film och information som du kan använda för att förbereda ditt barn

Oro inför operationen

Om du eller ditt barn känner oro inför operationen, kan ni få komma på besök hos operationsenheten. Ni får då träffa en sjuksköterska som kan svara på era frågor. Ni får även titta och känna på den utrustning som används för narkos. Det går även att prova utrustningen på en docka.

Tillsammans med sjuksköterskan gör ni en plan för operationsdagen. Mötet är anpassat efter barnet och hens ålder.

Ni kan kontakta öron-näsa och halsmottagningen som hjälper er att planera ett besök.

Användning av olika läkemedel

Vissa receptfria smärtstillande läkemedel kan öka risken för blödning och ska undvikas sju dagar före din operationsdag. Det gäller mediciner som innehåller acetylsalicylsyra, till exempel Magnecyl och Treo samt kosttillskott som Omega 3. Läkemedel såsom diklofenak (Voltaren) och Ipren ska undvikas 24 timmar före operationen.

Använd inte kontaktlinser på operationsdagen.

Diabetes

Om du inte fått någon annan ordination inför din operation så ta inte insulin eller diabetestabletter på operationsdagens morgon. Ta med dina diabetesläkemedel till operationsenheten.

Astma

Inhalerar du astmaläkemedel tar du morgondosen hemma. Ta med din astmamedicin till operationsenheten.

Fasta

Du ska fasta sex timmar före operationen. Du fastar för att förhindra att du kräks i samband med narkosen. Att fasta innebär att du inte får äta, inte tugga tuggummi eller äta karameller, inte snusa och inte röka.

Du får dricka klara drycker fram till en timme före du ska vara på operationsavdelningen. Klar dryck är vatten, saft eller te. Mjölkprodukter är inte tillåtna.

EMLA – en receptfri bedövningskräm

Om du är rädd för nålstick, kan man köpa EMLA på apoteket. Det är ett receptfritt bedövningsmedel som du placerar över ett synligt blodkärl på handryggen eller i armvecket. Du sätter på det en timme innan du kommer till operationsavdelningen. EMLA finns både som kräm och plåster. Följ instruktionen som följer med i EMLA-förpackningen.

Förberedelser kvällen före eller på operationsdagens morgon

Inför operationen ska du ta bort nagellack på händer och fötter. Undvik smink och lämna dina smycken hemma.

Du ska även förbereda dig så här:

 • Använd vanligt flytande tvål när du duschar.
 • Torka dig med en ren handduk.
 • Ta på rena kläder.
 • Använd inte hudlotion.
 • Använd inte parfym och rakvatten. Även du som är närstående ska undvika parfym och rakvatten.

Du behöver ha en vuxen person hos dig under natten efter operationen.

På operationsdagens morgon ska du ta paracetamol (Panodil eller Alvedon) inför avfärd till sjukhuset. Detta för att motverka smärtan som uppkommer i samband med operationen.

När du kommer till lasarettet registrerar du dig i receptionen vid huvudentrén. Närstående ska ta med legitimation. Därefter går du till operationsenhetens väntrum som ligger på våning 1, följ skylt för hiss B.

Före din operation får du alltid prata med den läkare som ska operera dig.

Förberedelserna går till så här:

 • Du får byta om till en patientskjorta.
 • Du får ett skåp där du kan låsa in dina kläder och andra saker.
 • Du får dricka lite smärtstillande medicin tillsammans med saft eller vatten. Medicinen smakar inget.
 • Du får en plastslang i ett blodkärl. Under operationen används plastslangen för att ge dig olika läkemedel.
 • Du får en klämma på fingret som mäter syremättnaden i blodet.
  Vi kommer även att klistra tre EKG-plattor på bröstkorgen för hjärtövervakning.

Vi använder narkos när vi opererar och du kommer att sova djupt. Du blir sövd med hjälp av sövningsmedel som du får genom en plastslang i blodkärlet i armvecket eller ovanpå din hand. Där kan vi ge läkemedel under operationen. 

Det finns också möjlighet att bli sövd genom att andas in sövningsmedlet från en mask över munnen och näsan. Vi sätter då på plastslangen när du somnat.

Film och information som du kan använda för att förbereda ditt barn

För barn eller vuxna med särskilda behov

Endast en vuxen närstående får följa med in på operation och uppvakningsenheten. Syskon får inte följa med in.

Information till dig som är närstående

Tänk på att väntetiden kan bli lång. Ta gärna med dig något att läsa, egen matsäck och dryck. Vid huvudingången till sjukhuset finns det en cafeteria.

På grund av sekretess och av hänsyn till andra patienter är det inte tillåtet att ta kort eller filma på operations- och uppvakningsenheten. Mobiltelefon får endast användas i flygplansläge.

Efter operationen flyttas du till uppvakningsenheten där du stannar kvar minst tre timmar efter operationen. Du som närstående får sitta vid sidan av sängen.

Du behöver inte stanna på lasarettet utan kan åka hem samma dag. Efter operationen sker det normalt inga planerade återbesök.

Smärta och andra symtom

Efter operationen kan du känna svår smärta från hals, öron och käkar, speciellt om du har tagit bort hela halsmandeln. Du får smärtstillande medicin av sjuksköterskan. Det är normalt att smärtan tilltar tre till fem dagar efter operationen. Även trötthet, illamående och kräkningar är vanliga symtom, oftast på grund av att du svalt blod efter operationen. Du kan få medicin av sjuksköterskan som kan lindra illamåendet.

Att känna en klumpkänsla i halsen är normalt. Om du känner obehag i tungan kan besvären lindras om du rör på den. I halsen ser du sårbildningar och vita beläggningar på vardera sidan om gomspenen. Dessa torkar och stöts bort efter fem till tio dagar. Det kan lukta sötaktigt från munnen. Gomspenen kan vara svullen de första dagarna och saliven kan vara rosafärgad.

Smärtlindring

Det är mycket viktigt att du tar smärtstillande mediciner regelbundet de första dagarna efter operationen. Grunden för smärtlindring är paracetamol som du tar var sjätte timme. Du kommer också att få recept på smärtstillande mediciner av läkaren som opererat dig. Var noga med att följa läkarens ordination.

Under natten är det bra om du ligger med huvudet högre än vad du brukar. Då minskar slemhinnesvullnaden i det opererade området vilket kan lindra värken.

Illamående och feber

Lätt illamående kan förekomma efteråt. Om kräkning fortsätter och du inte får behålla någon vätska, ring telefonnumret 1177 eller öron-, näs- och halsmottagningen. Feber (lätt temperaturstegring) på operationsdagen eller dagen efter kan förekomma.

Mat och dryck

Det är viktigt att du kommer igång med att dricka och äta så snabbt som möjligt. Sval dricka och mjuk mat fungerar bäst de första dagarna. Torrhet i halsen ökar smärtupplevelsen. Drick vätska ofta eller sug på en isbit/isglass. Följ de kostråd som du fått med dig hem. Ta smärtstillande 30–60 minuter innan du ska äta så minskar smärtan när du sväljer maten.

Fysisk aktivitet

Efter operationen ska du ta det lugnt och leka lugna lekar. För dig som är äldre ska fysisk ansträngning och tunga lyft undvikas. Efter några dagar kan du vara ute korta stunder. Du ska inte sola eller bada. Undvik att träffa infekterade och förkylda personer under denna tid.

Ring telefonnummer 1177 om du:

 • Har blod i saliven.
 • Om du har stora svårigheter att få i dig vätska.
 • Om du är smärtpåverkad trots regelbundet intag av rekommenderade mediciner.
 • Om du är påverkad av feber.

Om det blöder från din hals ska du ta dig till närmaste akutmottagning i Malmö eller Lund. Ring 112 om det är mycket akut eller om du inte kan ta dig till sjukhuset på egen hand.

Du kan också få rådgivning dagtid genom att ringa öron-, näs- och halsmottagningen i Trelleborg, Malmö eller Lund.

Tack för att du hjälper oss att förbättra webbplatsen.


Hitta kontaktuppgifter till en mottagning (vard.skane.se)

Om tidsbokning med våra e-tjänster (1177.se)

Vad är det som saknas?

Skriv gärna till webbredaktionen och berätta vad som saknas eller hur du tycker att webbplatsen kan bli bättre.

Tänk på att:

 • Webbredaktionen inte kan svara på ditt meddelande. 
 • Du inte kan få hjälp med vårdärenden via webbredaktionen.
 • Inte ange några personuppgifter, som till exempel ditt namn eller mailadress.

Tack för att du hjälper oss att förbättra webbplatsen.


Hitta kontaktuppgifter till en mottagning (vard.skane.se)

Om tidsbokning med våra e-tjänster (1177.se)

Vad är det som saknas?

Skriv gärna till webbredaktionen och berätta vad som saknas eller hur du tycker att webbplatsen kan bli bättre.

Tänk på att:

 • Webbredaktionen inte kan svara på ditt meddelande. 
 • Du inte kan få hjälp med vårdärenden via webbredaktionen.
 • Inte ange några personuppgifter, som till exempel ditt namn eller mailadress.