Operation dagkirurgi

På denna sida finns viktig information inför och efter en dagkirurgisk operation.

Operationen kan ta en eller flera timmar beroende på hur stort ingreppet är. Uppvakning och vård efter operationen pågår i ungefär tre timmar.

Kontakta oss två vardagar före din behandlingsdag

Ring mellan klockan 13.00–16.00 på telefonnummer 0410-555 25 för att få veta när du ska komma till operationsenheten. Ibland kan det vara svårt att komma fram, men vi tar emot samtal tills alla som ska opereras har fått sin tid. Observera att detta inte är tiden då din operation börjar utan tiden då du ska vara på operationsenheten.

Vid sjukdom eller annat förhinder är det viktigt att du kontaktar din mottagning snarast möjligt. Telefonnummer hittar du på kallelsen.

Innan du opereras

På operationsenheten får du byta om till patientskjorta. Du får ett skåp där du kan låsa in dina kläder och andra tillhörigheter.

Anestesisjuksköterskan ger dig läkemedel för att förebygga smärta och illamående, samt lugnande läkemedel inför din operation. Inför operationen sätter anestesisjuksköterskan en plastkanyl i ett blodkärl. Via den kopplar vi ett dropp.

Om du är rädd för nålstick kan du köpa EMLA på apoteket. EMLA är en bedövningskräm som minskar smärtan vid nålstick. Placera en klick över ett synligt blodkärl på handryggen eller i varje armveck och sätt på plåster en timme innan du kommer till operationsavdelningen. EMLA finns också som plåster. Följ instruktionerna som följer med i EMLA-förpackningen.

Före din operation tar vi med dig till ett förberedelserum. Vi mäter blodtryck och EKG-plattor sätts på för hjärtövervakning. Du får en klämma på fingret som mäter syremättnaden i blodet. Kontroll av urinmängd i blåsan görs med hjälp av ultraljud både före och efter operation. Eventuellt kan det bli aktuellt med tömning av blåsan med hjälp av en kateter. Före din operation får du alltid prata med den läkare som ska operera dig.

Ibland kan det bli väntetid, oftast beror förseningen på att operationen före din behandling tar längre tid än beräknat.

Att tänka på inför operation

För att minska risken för infektion ska du duscha hela kroppen och håret med klorhexidintvål, Descutan. Detta får du hemskickat i samband med kallelsen till operation. Följ tvättinstruktionen som medföljer svamparna. Syftet med att duscha med bakteriedödande tvål inför en operation är att minska antalet bakterier på kroppen och därmed minska risken för sårinfektion. Vid rätt utförd dusch kvarstår effekten i cirka sju dagar, den tid det oftast tar för operationssåret att läka. Innan du duschar, ta av klocka, ringar och andra smycken inklusive piercing. Ta bort nagellack på händer och fötter.

Använd inte parfym, kosmetika, smycken eller rakvatten efter dusch. Lämna värdesaker hemma.

Efter att man duschat med Descutan ska man inte använda tvål, schampo eller hudlotion eftersom det kan försämra den bakteriedödande effekten.

Fasta

Det är viktigt att du inte äter efter midnatt natten före din operation. Detta för att förhindra kräkning i samband med narkos eller smärtstillande medicin. Fasta innebär att du inte får äta, tugga tuggummi eller äta karameller. Du får inte heller snusa eller röka.

Du får dricka ett glas (totalt tre deciliter) av klara drycker, såsom vatten, saft eller kaffe/te (utan mjölk) fram till två timmar innan du skall infinna dig på operationsavdelningen.

Mat

Om du har någon form av födoämnesallergi, till exempel gluten, laktos eller mjölkintolerans, ber vi dig att ta med kost som du kan äta efter operation, då vi inte har möjlighet att tillgodose alla behov.

Smärtstillande

Strax före avfärd till lasarettet ska du som grundläggande smärtlindring ta 1 g Panodil eller Alvedon (Paracetamol) med ett halvt glas vatten.

Bedövning

De flesta ingrepp kräver narkos. Att få narkos innebär att vi ger dig ett sömnmedel via en plastkanyl i din arm. Du somnar snabbt och behagligt. Vissa ingrepp kan göras i lokalbedövning. Det innebär att läkaren sprutar bedövningsmedel i det område som ska opereras, och att du sedan är vaken men bedövad under själva ingreppet. Oavsett vilken form av bedövning du får finns en anestesisjuksköterska hos dig hela tiden och ser till att du mår bra.

Har du frågor eller känner oro inför narkos så får du gärna ringa oss på telefonnummer 0410-555 03.

Efter operationen blir du flyttad till uppvakningsenheten där vi fortsätter kontrollera puls, blodtryck och syremättnad i blodet. Hur länge du stannar där beror på hur omfattande operationen har varit och vilken bedövning du har fått, men räkna med att stanna i några timmar. Vi bjuder på dryck och smörgås.

Om din operation innebär att du behöver stanna över natten – ta gärna med dig toalettartiklar och inneskor. Du kommer att vistas på en stor sal tillsammans med andra patienter, vilket innebär att inga besök är tillåtna. En lättare måltid serveras på kvällen samt frukost på morgonen.
Om din läkare anser att du behöver kryckor efter operationen och du inte har fått dessa tidigare, kan du köpa dem hos oss. Vi debiterar i efterhand.

Smärta

Efter operationen kan du uppleva smärta i varierande grad. Tänk på att smärtstillande mediciner har bäst effekt om du tar dem förebyggande. Ha till exempel Panodil eller Alvedon (Paracetamol) hemma. Följ din läkares ordination.

Du kan minska risken för komplikationer genom att följa de instruktioner du fått från läkaren som har opererat dig.

Vid symtom såsom feber, rodnad, förvärrad smärta eller blödning, kontakta Sjukvårdsrådgivningen 1177 eller din ortopedimottagning.

Hemgång

Som nyopererad får du inte gå ensam, cykla eller köra hem eftersom du eventuellt kommer att vara påverkad av de läkemedel du har fått. Om du blir hämtad av närstående vill vi att de hämtar dig på uppvakningsenheten.

Om du behöver hjälp i hemmet efter operationen, kontakta biståndshandläggaren/hemvårdsinspektören i din hemkommun för närmare upplysningar före operationen.

Om du behöver rådgivning efter din operation kan du ringa idrotts-, axel- respektive fotteamet på ortopedimottagningen i Malmö.

Tack för att du hjälper oss att förbättra webbplatsen.


Hitta kontaktuppgifter till en mottagning (vard.skane.se)

Om tidsbokning med våra e-tjänster (1177.se)

Vad är det som saknas?

Skriv gärna till webbredaktionen och berätta vad som saknas eller hur du tycker att webbplatsen kan bli bättre.

Tänk på att:

  • Webbredaktionen inte kan svara på ditt meddelande. 
  • Du inte kan få hjälp med vårdärenden via webbredaktionen.
  • Inte ange några personuppgifter, som till exempel ditt namn eller mailadress.

Tack för att du hjälper oss att förbättra webbplatsen.


Hitta kontaktuppgifter till en mottagning (vard.skane.se)

Om tidsbokning med våra e-tjänster (1177.se)

Vad är det som saknas?

Skriv gärna till webbredaktionen och berätta vad som saknas eller hur du tycker att webbplatsen kan bli bättre.

Tänk på att:

  • Webbredaktionen inte kan svara på ditt meddelande. 
  • Du inte kan få hjälp med vårdärenden via webbredaktionen.
  • Inte ange några personuppgifter, som till exempel ditt namn eller mailadress.