Operation dagkirurgi

På denna sida finns viktig information inför och efter dagkirurgisk operation.

Hur lång tid tar det?

Operationen kan ta en till flera timmar beroende på hur stort ingreppet är. Uppvakning och vård efter operationen pågår cirka tre timmar.

Före

Kontakta oss två vardagar före din behandlingsdag: Ring 15.00–16.00 på telefonnummer 0410-555 03 för att få veta när du ska infinna dig på operationsenheten. Ibland är det svårt att komma fram men vi tar emot samtal tills alla som ska opereras fått sin tid. Observera att detta inte är tiden då din operation börjar utan då du ska vara på operationsenheten.

Vid sjukdom eller annat förhinder är det viktigt att du kontaktar din mottagning snarast möjligt. Telefonnummer hittar du på kallelsen.

Att tänka på inför operation

Minska risken för infektion: För att minska risken för infektion ska du  duscha hela kroppen och håret med klorhexidintvål, Descutan. Detta får du hemskickat i samband med kallelsen till operation. Följ tvättinstruktionen som medföljer svamparna. Syftet med att duscha med bakteriedödande tvål inför en operation är att minska antalet bakterier på kroppen och därmed minska risken för sårinfektion. Vid rätt utförd dusch kvarstår effekten i ca sju dagar, den tid det oftast tar för operationssåret att läka. Innan du duschar, ta av klocka, ringar och andra smycken inklusive piercing. Ta bort nagellack på händer och fötter.

Använd inte parfym, kosmetika, smycken eller rakvatten efter dusch. Lämna värdesaker hemma.
Efter att man duschat med Descutan ska man inte använda tvål, schampo eller hudlotion eftersom det kan försämra den bakteriedödande effekten.

Fasta

Det är viktigt att du inte äter efter kl. 24.00 natten före din operation. Detta för att förhindra kräkning i samband med narkos eller smärtstillande medicin. Fasta innebär att du inte får äta, tugga tuggummi eller äta karameller. Du får inte heller snusa eller röka.
Du får dricka ett glas (totalt tre deciliter) av klara drycker, såsom vatten, saft eller kaffe/te (utan mjölk) fram till två timmar innan du skall infinna sig på operationsavdelningen.

Mat

Om du har någon form av födoämnesallergi, till exempel gluten, laktos eller mjölkintolerans ber vi dig att ta med kost som du kan äta efter operation, då vi inte har möjlighet att tillgodose alla behov.

Smärtstillande

Strax före avfärd till lasarettet ska du som grundläggande smärtlindring ta 1 g Panodil eller Alvedon (Paracetamol) med ett halvt glas vatten.

Under

På operationsenheten får du byta om till patientskjorta. Du får ett skåp där du kan låsa in dina kläder och andra tillhörigheter. Anestesisjuksköterskan ger dig läkemedel för att förebygga smärta och illamående samt lugnande läkemedel inför din operation.
Inför operationen sätts en plastkanyl i ett blodkärl av anestesisjuksköterskan. Via den kopplas ett dropp. Om du är rädd för nålstick kan du köpa EMLA på apoteket. EMLA är en bedövningskräm som minskar smärtan vid nålstick. Placera en klick över ett synligt blodkärl på handryggen och/eller i varje armveck och sätt på plåster en timme innan du kommer till operationsavdelningen. EMLA finns också som plåster. Följ medföljande instruktion i EMLA-förpackningen.

Före din operation tar vi med dig till ett förberedelserum. Vi mäter blodtryck och EKG-plattor sätts på för hjärtövervakning. Du får en klämma på fingret som mäter syremättnaden i blodet. Före din operation får du alltid prata med den läkare som ska operera dig.

Ibland kan det bli väntetid, oftast beror förseningen på att operationen före din behandling tar längre tid än beräknat.

Bedövning

De flesta ingrepp kräver narkos. Att få narkos innebär att vi ger dig ett sömnmedel via en plastkanyl i din arm. Du somnar snabbt och behagligt. Vissa ingrepp kan göras i lokalbedövning, det innebär att doktorn sprutar bedövningsmedel i det område som ska opereras. Oavsett vilken form av bedövning du får finns en anestesisjuksköterska hos dig hela tiden och ser till att du mår bra.
Har du frågor eller känner oro inför narkos så får du gärna ringa oss på telefonnummer 0410-555 03.

Efter

Efter operationen flyttas du till uppvakningsenheten där kontrollen av puls, blodtryck och syremättnad i blodet fortsätter. Du kan räkna med att stanna några timmar, lite beroende på hur omfattande operationen varit och vilken bedövning du fått. Vi bjuder på dryck och smörgås.
Om din operation innebär att du behöver stanna över natten: Ta gärna med dig toalettartiklar och inneskor. Du kommer att vistas på en stor sal tillsammans med andra patienter vilket innebär att inga besök är tillåtna. En lättare måltid serveras på kvällen samt frukost på morgonen.
Om din läkare anser att du behöver kryckkäppar efter operationen och du inte fått dessa tidigare, kan du köpa dem hos oss. Vi debiterar i efterhand.

Smärta

Efter operationen kan du uppleva smärta i varierande grad. Tänk på att smärtstillande mediciner har bäst effekt om du tar dem förebyggande. Ha till exempel Panodil eller Alvedon (Paracetamol) hemma. Följ din läkares ordination.

Du kan minska risken för komplikationer genom att följa de instruktioner du fått från läkaren som opererat dig.

Vid tecken såsom feber, rodnad, förvärrad smärta samt blödning, kontakta Sjukvårdsrådgivningen eller din Ortopedimottagning.

Hemgång

Som nyopererad får du inte gå ensam, cykla eller köra hem eftersom du eventuellt kommer att vara påverkad av de läkemedel du fått. Om du blir hämtad av närstående vill vi att de hämtar dig på uppvakningsenheten

Vid behov av hjälp i hemmet efter operationen kontakta biståndshandläggaren/hemvårdsinspektören i din hemkommun för närmare upplysningar innan operationen.

Vid behov av rådgivning efter din operation kan du ringa idrotts-, axel- respektive fotteamet på ortopedimottagningen, Sus Malmö. Se Kontakt.

Visa Tyck till om sidan

Här kan du lämna synpunkter på sidan. För frågor om ditt besök eller tidsbokning kontakta din mottagning via telefon eller 1177 Vårdguidens e-tjänster.

Här kan du lämna synpunkter på sidan. För frågor om ditt besök eller tidsbokning kontakta din mottagning via telefon eller 1177 Vårdguidens e-tjänster.


När du skickar in formuläret kommer vi att behandla dina personuppgifter för att utföra den uppgift som formuläret avser. Tänk på att det du skickar in kan bli en allmän handling.

Läs om hur Region Skåne hanterar personuppgifter