Kan virus trigga i gång celiaki?

Foto: Colourbox
Gluten är ett protein som finns i olika sädesslag som till exempel vete och korn. Två av de viktigaste faktorerna för att utveckla celiaki är genetik och att man äter just gluten. Samtidigt tror en grupp forskare att det kan vara virus som är sjukdomens utlösande faktor.

– Av det vi sett tror vi att generna är kolen, gluten är tändvätskan och viruset gnistan som tänder brasan. Däremot finns det ingen anledning för gemene man att undvika att äta mat som innehåller gluten, säger Daniel Agardh, läkare vid Skånes universitetssjukhus och adjungerad professor vid Lunds universitet.

Söker svar i avföringsprover

Celiaki är en kronisk autoimmun sjukdom som drabbar tunntarmen hos runt två procent av alla svenskar. När proteinet gluten når tunntarmen bildas en inflammation. Vanliga symtom är besvär i mag-tarmkanalen, såsom diarré och illamående, trötthet, viktnedgång och ledvärk. Behandlingen består av glutenfri kost resten av livet.

Inom ramen för den så kallade Teddystudien, ett internationellt forskningsprojekt med fokus på flera autoimmuna sjukdomar hos barn, ska Daniel Agardh tillsammans med kollegor i USA och Finland analysera 20 000 avföringsprover från barn. Detta för att se om virus faktiskt är boven som utlöser sjukdomen.