Blodprov minst lika bra som ryggvätskeprov för att upptäcka Alzheimers sjukdom

Foto: Johnér bildbyrå
I en studie som publicerats i Nature Medicine visar forskare att ett blodprov, som inom kort blir tillgängligt i USA, är lika träffsäkert – och i vissa fall överlägset – ryggvätskeprov. "Vi hoppas på att liknande test kommer att kunna användas i sjukvården i Sverige innan årets slut", säger Oskar Hansson, överläkare på Skånes universitetssjukhus och professor i neurologi vid Lunds universitet, och en av forskarna bakom den internationella studien.

Den här artikeln publicerades ursprungligen av Lunds universitet.

I en internationell studie som publiceras i Nature Medicine, har forskarna nu jämfört metoden med dagens diagnosverktyg, ryggvätskeprov, som används på minneskliniker världen över.

Blodprovet mäter en viss variant av proteinet tau (fosfo-tau217) och var lika bra, eller till och med bättre, på att diagnostisera Alzheimers sjukdom än ryggvätsketest.

Genom att mäta förhållandet mellan fosforylerad och icke-fosforylerad tau217, får man reda på eventuella förändringar i hjärnan, särskilt relaterade till neurodegenerativa sjukdomar såsom Alzheimers sjukdom. Ju högre förhållandet är, desto större kan indikationen vara på att personer har amyloid och tau i hjärnan, det vill säga Alzheimers sjukdom.