Hudoperation

Här hittar du som ska operera huden information om hur ingreppet går till, och vad du behöver göra före och efter operationen.

Kontakta oss två vardagar före din operation

Då får du tiden för när du ska komma till sjukhuset för operationen. Du når oss på operationsenheten på telefonnummer 0410-555 03 klockan 15.00–16.00. Vi tar emot samtal tills alla som ska opereras har fått sin tid.

Astma och användning av olika läkemedel

Om du inhalerar astmaläkemedel tar du morgondosen hemma. Ta med astmamedicinen till operationsenheten.

Vissa receptfria smärtstillande läkemedel som innehåller acetylsalicylsyra ska undvikas sju dagar före din operationsdag. Det gäller till exempel Magnecyl och Treo, samt kosttillskott som Omega 3. De kan öka risken för blödning. Läkemedel såsom Diklofenak, Voltaren och Ipren ska undvikas 24 timmar före operationen.

Fasta

Även om du ska opereras i lokalbedövning vill vi att du fastar efter klockan 24.00 natten inför din operation. Detta för att förhindra kräkning i samband med att vi eventuellt behöver ge dig lugnande och/eller smärtstillande medicin. Fasta innebär att man inte får äta, tugga tuggummi eller äta karameller. Du får dricka ett glas (totalt tre deciliter) av klara drycker, till exempel vatten eller saft fram till två timmar innan du ska vara på operationsavdelningen.

Dusch på operationsdagen

För att minska risken för infektion ska du på operationsdagens morgon duscha hela kroppen och håret med Descutan, en klorhexidintvål. Denna köper du på ett apotek. Vid rätt utförd dusch kvarstår effekten i cirka en vecka, vilket är den tid det oftast tar för operationssåret att läka.

Så här gör du:

Ta av klocka, ringar och andra smycken inklusive piercing. Ta bort nagellack på händer och fötter.

 • Duscha/blöt ner hela kroppen och håret. Stäng av duschen.
 • Öppna svampförpackningen och fyll på med vatten.
 • Tvätta håret och hela kroppen uppifrån och ner med svampen. Var speciellt noga runt näsa, armhålor, navel, ljumskar och könsorgan. (undvik kontakt med ögon och hörselgångar)
 • Skölj hela kroppen och håret med vatten och stäng av duschen.
 • Tag en ny svamp och upprepa hela tvättningen en gång till.
 • Skölj noga och torka med en ren handduk. Ta på rena kläder.
 • Använd inte parfym, kosmetika, smycken eller rakvatten efter dusch. Lämna värdesaker hemma.

Efter att man duschat med Descutan ska man inte använda tvål, schampo eller hudlotion eftersom det kan försämra den bakteriedödande effekten.

Läkaren sprutar in lokalbedövning i området som ska opereras, och utför sedan operationen. Ibland kan man behöva lite lugnande medicin under ingreppet. En anestesisjuksköterska kommer att finnas hos dig hela tiden och ser till att du mår bra. Du får även prata med den läkare som ska operera dig.

På operationsenheten får du byta om till patientskjorta. Du får ett skåp där du kan låsa in dina kläder och andra tillhörigheter. Ibland kan det bli väntetid. Oftast beror förseningen på att operationen före din tar längre tid än beräknat.

Före din operation tar vi med dig till ett förberedelserum. Vi mäter blodtryck och sätter på dig EKG-plattor för hjärtövervakning. Du får en klämma på fingret som mäter syremättnaden i blodet.

Efter operationen flyttas du till uppvakningsenheten. Om du har fått lugnande medicin fortsätter vi kontrollera puls, blodtryck och syremättnad i blodet.

Du stannar kvar i minst en till två timmar efter operationen. Vi bjuder på dryck och smörgås. Om du har fått lugnande medicin får du inte gå ensam, cykla eller köra hem eftersom du kommer att vara påverkad av de läkemedel du har fått. Om du blir hämtad av närstående vill vi att de hämtar dig på uppvakningsenheten. Dina anhöriga kan ringa uppvakningsenheten på telefonnummer 0410-555 27 för information om när du kan hämtas.

Dagen efter din operation ska du kontakta Öron-, näs- och halsmottagningen för rådgivning och tidsbokning för återbesök. Telefontiden är mellan klockan 8.00 och 9.00.

Det är viktigt att hålla förbandet torrt. Tvätta försiktigt runt omkring. Det kan komma lite blod när lokalbedövningen har släppt, en till två timmar efter operationen. Om det fortsätter blöda och rinner utanför bandaget ska du kontakta Öron-, näs- och halsmottagningen.

Smärta

Vid behov kan du ta Alvedon eller Panodil (Paracetamol). Ta inte preparat som innehåller salicylsyra då detta kan ge ökad risk för blödning.

Om rodnad, svullnad eller värmeökning uppstår i operationsområdet ska du kontakta Öron-, näs- och halsmottagningen.

Om problem uppstår kan du i första hand kontakta sjukvårdsrådgivningen på telefonnummer 1177. Du kan även vända dig till Öron-, näs- och halsmottagningen Trelleborg för rådgivning.

Vid akuta problem, åk till Akutmottagningen vid Skånes Universitetssjukhus i Malmö eller Lund.

Tack för att du hjälper oss att förbättra webbplatsen.


Hitta kontaktuppgifter till en mottagning (vard.skane.se)

Om tidsbokning med våra e-tjänster (1177.se)

Vad är det som saknas?

Skriv gärna till webbredaktionen och berätta vad som saknas eller hur du tycker att webbplatsen kan bli bättre.

Tänk på att:

 • Webbredaktionen inte kan svara på ditt meddelande. 
 • Du inte kan få hjälp med vårdärenden via webbredaktionen.
 • Inte ange några personuppgifter, som till exempel ditt namn eller mailadress.

Tack för att du hjälper oss att förbättra webbplatsen.


Hitta kontaktuppgifter till en mottagning (vard.skane.se)

Om tidsbokning med våra e-tjänster (1177.se)

Vad är det som saknas?

Skriv gärna till webbredaktionen och berätta vad som saknas eller hur du tycker att webbplatsen kan bli bättre.

Tänk på att:

 • Webbredaktionen inte kan svara på ditt meddelande. 
 • Du inte kan få hjälp med vårdärenden via webbredaktionen.
 • Inte ange några personuppgifter, som till exempel ditt namn eller mailadress.