Tandbehandling för vuxna under narkos

I Trelleborg utför vi tandbehandlingar och tandoperationer på uppdrag av sjukhustandvården. Vissa behandlingar kräver att du är sövd under operationen. Här finns praktisk information samlad så att du är väl förberedd.

Operationen kan ta en eller flera timmar beroende på hur stort ingreppet är. Uppvakning och vård efter operationen pågår i ungefär tre timmar.

Sjukdom eller annat förhinder

Om du blir sjuk dagarna innan eller samma dag som operationen ska ske i till exempel feber, hosta eller förkylning, var god kontakta Sjukhustandvården snarast på telefonnummer 040-623 06 70.

Läkemedel

Vissa receptfria smärtstillande läkemedel som innehåller acetylsalicylsyra kan öka risken för blödning och ska undvikas sju dagar före din operationsdag. Det gäller till exempel Magnecyl och Treo, samt kosttillskott som Omega 3. Du ska undvika läkemedel som Diklofenak (Voltaren) och Ipren 24 timmar före operation.

Ta även med dig mediciner som du tar regelbundet, om du har sådana.

Diabetes

Är du diabetiker och inte har fått någon ordination inför din tandbehandling, så ta inte insulin eller diabetesläkemedel på operationsdagens morgon. Ta med dina diabetesläkemedel till operationsenheten.

Astma

Om du inhalerar astmaläkemedel, ta morgondosen hemma. Ta även med astmamedicinen till operationsenheten.

Att tänka på inför operationen

 • En vecka innan planerad tandbehandling vill vi att du börjar borsta tänderna med Corsodyl munhålegel 1 %. Under den tiden använder du inte vanlig tandkräm.
 • Strax före avfärd till lasarettet ska du som grundläggande smärtlindring ta 1 g Panodil eller Alvedon (Paracetamol) med ett halvt glas vatten.
 • Känner du rädsla inför narkos får du gärna ringa och prata med oss på telefonnummer 0410-555 03.

Operationsdagens morgon

 • Ta av alla smycken inklusive och piercing.
 • Ta bort nagellack på händer och fötter.
 • När du duschar ska du använda vanlig flytande tvål. Använd inte hudlotion. (Det går bra att duscha kvällen innan din operationsdag)
 • Du bör ansa eventuellt skägg och mustasch ordentligt.
 • Använd inte parfym eller rakvatten. Det gäller även eventuell ledsagare eller närstående.
 • Ta med legitimation till lasarettet.
 • Använd inte kontaktlinser denna dag.
 • Om du har någon form av födoämnesallergi, till exempel gluten, laktos eller mjölkintolerans, ber vi dig att ta med kost som du kan äta efter operationen, då vi inte har möjlighet att tillgodose alla behov.

På operationsenheten får du byta om till patientskjorta. Du får ett skåp där du kan låsa in dina kläder och andra tillhörigheter. Anestesisjuksköterskan ger dig läkemedel för att förebygga smärta och illamående, samt vid behov lugnande läkemedel inför narkos.

Inför narkosen sätter anestesisjuksköterskan en plastkanyl i ett blodkärl . Via den kopplar man ett dropp. Om du är rädd för nålstick kan du köpa EMLA på apoteket. EMLA är en bedövningskräm som minskar smärtan vid nålstick. Placera en klick över ett synligt blodkärl på handryggen eller i varje armveck och sätt på plåster en timme innan du kommer till operationsenheten. EMLA finns också som plåster. Följ instruktionen som följer med i EMLA-förpackningen.

För vuxna med särskilda behov får en vuxen närstående följa med in på operationen och uppvakningsenheten. Tänk på att väntetiden för dig som ledsagare kan bli lång. Ta gärna med dig något att läsa, egen matsäck och dryck. Kylskåp finns, dock inte värmningsmöjligheter.

I behandlingsrummet mäter vi blodtryck och sätter på EKG-plattor för hjärtövervakning. Du får en klämma på fingret som mäter syremättnaden i blodet.

Ibland kan det bli väntetid. Vi ber er ha överseende med detta.

Efter din tandbehandling blir du flyttad till uppvakningsenheten. Kontrollerna av puls, blodtryck och syremättnad i blodet fortsätter.

Efter tandborttagning och operation lägger vi ibland en kompress över operationsområdet för att undvika att det blöder och svullnar. Kompressen bör ligga kvar i 30–40 minuter. Om blödningen inte har upphört efter några timmar, sitt upp och bit ihop hårt på en ren kompress eller näsduk under ungefär en halvtimme.

 • Undvik att skölja munnen, äta eller dricka de första två timmarna efter operationen.
 • Undvik kroppsansträngning.
 • Undvik att snusa eller röka.

Efter narkos får du inte gå ensam, cykla eller köra bil hem eftersom du eventuellt kommer att vara påverkad av de läkemedel du har fått. Om du blir hämtad av närstående vill vi att de hämtar dig på uppvakningsenheten. Du kan få upplysning angående tid för att gå hem på telefonnummer 0410-555 27 eller 0410-555 29. Efter genomgången narkos ska vuxen person finnas till hands resten av dagen och natten.

Dagen efter tandbehandlingen kan det ibland uppstå halsont och ömhet som liknar träningsvärk i rygg och bröst. Detta går vanligtvis över efter några dagar. Efter tandutdragning kan man få feber. Detta är en normal reaktion. Ta kontakt med sjukhustandvården om febern kvarstår.

Receptfri smärtstillande medicin såsom Panodil eller Alvedon (Paracetamol) eller Ipren (Ibuprofen) ska finnas hemma. Följ doseringen på förpackningen.

Vi rekommenderar soppor, buljong, te och mjuk mat.

Munhygien

God munhygien är viktigt för att underlätta läkningen. Undvik hårdtuggad föda de första dagarna så att läkningsförloppet har bra förutsättningar. Borsta tänderna som vanligt, dock inte i det område där du har genomgått det kirurgiska ingreppet. Skölj munnen med ett bakteriedödande medel, till exempel Hexident 1 mg/ml, i ungefär en vecka. Hexident finns att köpa receptfritt på apoteket.

Om du får problem, hör av dig till sjukhustandvården i Malmö på telefonnummer 040-623 06 70.

Tack för att du hjälper oss att förbättra webbplatsen


Hitta kontaktuppgifter till en mottagning (vard.skane.se)

Om tidsbokning med våra e-tjänster (1177.se)

Om du inte är nöjd med vården (1177.se)

Vad är det som saknas?

Skriv gärna till webbredaktionen och berätta vad som saknas eller hur du tycker att webbplatsen kan bli bättre.

Tänk på att:

 • Webbredaktionen inte kan svara på ditt meddelande. 
 • Du inte kan få hjälp med vårdärenden via webbredaktionen.
 • Inte ange några personuppgifter, som till exempel ditt namn eller mailadress.

Tack för att du hjälper oss att förbättra webbplatsen


Hitta kontaktuppgifter till en mottagning (vard.skane.se)

Om tidsbokning med våra e-tjänster (1177.se)

Om du inte är nöjd med vården (1177.se)

Vad är det som saknas?

Skriv gärna till webbredaktionen och berätta vad som saknas eller hur du tycker att webbplatsen kan bli bättre.

Tänk på att:

 • Webbredaktionen inte kan svara på ditt meddelande. 
 • Du inte kan få hjälp med vårdärenden via webbredaktionen.
 • Inte ange några personuppgifter, som till exempel ditt namn eller mailadress.

När du skickar in formuläret kommer vi att hantera eventuella personuppgifter för att utföra den uppgift som formuläret avser. Tänk på att det du skickar in kan bli en allmän handling.

Läs om hur Region Skåne hanterar personuppgifter