Tandbehandling för vuxna under narkos
Hur lång tid tar det?
Operationen kan ta en eller flera timmar beroende på hur stort ingreppet är. Uppvakning och vård efter operationen pågår i ungefär tre timmar.
Före
Sjukdom eller annat förhinder
Om du blir sjuk dagarna innan eller samma dag som operationen ska ske i till exempel feber, hosta eller förkylning, var god kontakta Sjukhustandvården snarast på telefonnummer 040-623 06 70.
Läkemedel
Vissa receptfria smärtstillande läkemedel som innehåller acetylsalicylsyra kan öka risken för blödning och ska undvikas sju dagar före din operationsdag. Detta gäller även kosttillskott som Omega 3.
Du ska undvika läkemedel som innehåller diklofenak och ibuprofen 24 timmar före din operation.
Ta även med dig mediciner som du tar regelbundet, om du har sådana.
Diabetes
Är du diabetiker och inte har fått någon ordination inför din tandbehandling, så ta inte insulin eller diabetesläkemedel på operationsdagens morgon. Ta med dina diabetesläkemedel till operationsenheten.
Astma
Om du inhalerar astmaläkemedel, ta morgondosen hemma. Ta även med astmamedicinen till operationsenheten.
Fasta
Du ska fasta sex timmar före operationen. Du fastar för att förhindra att du kräks i samband med narkosen. Att fasta innebär att du inte får äta, inte tugga tuggummi eller äta karameller, inte snusa och inte röka.
Du får dricka klara drycker fram till två timmar före du ska vara på operationsavdelningen. Klar dryck är vatten, saft eller te. Mjölkprodukter är inte tillåtna.
EMLA – en receptfri bedövningskräm
Om du är rädd för nålstick, kan du köpa EMLA på apoteket. Det är ett receptfritt bedövningsmedel som du placerar över ett synligt blodkärl på handryggen eller i armvecket. Du sätter på det en timme innan du kommer till operationsavdelningen. EMLA finns både som kräm och plåster. Följ instruktionen som följer med i EMLA-förpackningen.
Att tänka på inför operationen
- En vecka innan planerad tandbehandling vill vi att du börjar borsta tänderna med Corsodyl munhålegel 1 %. Under den tiden använder du inte vanlig tandkräm.
- Känner du rädsla inför narkos får du gärna ringa och prata med oss på telefonnummer 0410-555 03.
Förberedelser kvällen före eller på operationsdagens morgon
- Ta av alla smycken och piercing.
- Ta bort nagellack på händer och fötter.
- När du duschar ska du använda vanlig flytande tvål. Använd inte hudlotion. Det går bra att duscha kvällen innan din operationsdag.
- Du bör ansa eventuellt skägg och mustasch ordentligt.
- Använd inte parfym eller rakvatten. Det gäller även för eventuell ledsagare eller närstående.
- Ta med legitimation till lasarettet.
- Använd inte kontaktlinser denna dag.
- Om du har någon form av födoämnesallergi, till exempel gluten, laktos eller mjölkintolerans, ber vi dig att ta med kost som du kan äta efter operationen, då vi inte har möjlighet att tillgodose alla behov.
- Ta gärna på dig mjuka och bekväma kläder eftersom du får behålla dessa på dig under tandbehandlingen och narkosen.
Information till dig som är närstående eller personlig assistent
För vuxna med särskilda behov får en vuxen närstående eller assistent följa med in på tandbehandlingen och uppvakningsenheten.
- Tänk på att väntetiden kan bli lång. Ta gärna med dig något att läsa, egen matsäck och dryck. Vid huvudingången till sjukhuset finns cafeteria Café moccado - Compass Group
- På grund av sekretess och av hänsyn till andra patienter är det inte tillåtet att ta kort eller filma på operations- och uppvakningsenheten. Mobiltelefon får endast användas i flygplansläge.
Under
När du kommer till lasarettet registrerar du dig i receptionen vid huvudentrén. Tag med dig legitimation. Därefter går du till operationsenhetens väntrum som ligger på våning 1, följ skylt för hiss B.
Före din tandbehandling får du alltid prata med den tandläkare som ska genomföra behandlingen.
Förberedelserna går till så här:
- Du får ett skåp där du kan låsa in dina kläder och andra saker.
- Du får smärtstillande och vid behov lugnande medicin av sjuksköterskan, tillsammans med lite vatten.
- Inne på tandbehandlingsrummet får du lägga dig på en brits med ett varmt täcke över dig.
- Du får en klämma på fingret som mäter syremättnaden i blodet samt en blodtrycksmanschett på armen så vi kan mäta blodtrycket.
- Vi kommer att klistra tre EKG-plattor på din bröstkorg för hjärtövervakning.
- Vi sätter en perifer ven kateter i ett blodkärl i armvecket eller på handryggen. Det är en plastslang som vi kan ge dropp och sövningsmedel igenom under operationen.
Efter
Efter narkos och tandbehandling får du ligga kvar på uppvakningsenheten. Du som närstående eller personlig assistent får sitta vid sidan av sängen. Vi fortsätter kontrollen av puls, blodtryck och syremättnad i blodet.
Efter tandborttagning och operation lägger vi ibland en kompress över operationsområdet för att undvika att det blöder och svullnar. Kompressen bör ligga kvar i 30–40 minuter. Om blödningen inte har upphört efter några timmar, sitt upp och bit ihop hårt på en ren kompress eller näsduk under ungefär en halvtimme.
- Undvik att skölja munnen, äta eller dricka de första två timmarna efter operationen.
- Undvik kroppsansträngning.
- Undvik att snusa eller röka.
Efter narkos får du inte gå ensam, cykla eller köra bil hem eftersom du eventuellt kommer att vara påverkad av de läkemedel du har fått. Om du blir hämtad av närstående vill vi att de hämtar dig på uppvakningsenheten. Du kan få upplysning angående tid för att gå hem på telefonnummer 0410-555 28. Efter genomgången narkos ska vuxen person finnas till hands resten av dagen och natten.
Hemma
Dagen efter tandbehandlingen kan det ibland uppstå halsont och ömhet som liknar träningsvärk i rygg och bröst. Detta går vanligtvis över efter några dagar. Efter tandutdragning kan man få feber. Detta är en normal reaktion. Ta kontakt med sjukhustandvården om febern kvarstår.
Receptfritt smärtstillande läkemedel med paracetamol eller ibuprofen bör finnas hemma. Följ doseringen på förpackningen.
Vi rekommenderar soppor, buljong, te och mjuk mat.
Munhygien
God munhygien är viktigt för att underlätta läkningen. Undvik hårdtuggad föda de första dagarna så att läkningsförloppet har bra förutsättningar. Borsta tänderna som vanligt, dock inte i det område där du har genomgått det kirurgiska ingreppet. Skölj munnen med ett bakteriedödande medel som innehåller klorhexidin, till exempel Hexident 1 mg/ml, i ungefär en vecka. Hexident finns att köpa receptfritt på apoteket.
Om du får problem, hör av dig till sjukhustandvården i Malmö på telefonnummer 040-623 06 70.