Tandbehandling för barn under narkos

I Trelleborg utför vi tandbehandlingar och -operationer på uppdrag av sjukhustandvården. Vissa behandlingar kräver att ditt barn är sövt under operationen. Här finns praktisk information samlad så att ni är väl förberedda.

Operationen kan ta en eller flera timmar beroende på hur stort ingreppet är. Uppvakning och vård efter operationen pågår i ungefär tre timmar.

Sjukdom eller annat förhinder

Blir barnet sjukt kvällen före eller samma dag som tandbehandlingen, ring snarast specialisttandvården (Se telefonnummer på kallelsen), eller operationsenheten Lasarettet Trelleborg på telefonnummer 0410-555 03.

Lekrum

För att förbereda barnet inför operationen är ni välkomna till operationsenhetens lekrum. Här kan barnet leka bort lite av sin oro genom att ge sprutor och sätta bandage på dockor och kramdjur. Ni har också möjlighet att ställa frågor till anestesisjuksköterskan.

Mer information om lekrummet

Kvällen före tandbehandlingen

  • Ta bort eventuellt nagellack på händer och fötter.
  • Ta av smycken inklusive piercing.
  • När barnet duschar ska vanlig flytande tvål användas. Använd inte hudlotion.

Behandlingsdagens morgon

  • Använd inte kontaktlinser denna dag.
  • Använd inte parfym, det gäller även anhörig eller ledsagare.
  • Förälder ska ta med sig legitimation.
  • Om ditt barn regelbundet tar mediciner ber vi er att ta med dessa till lasarettet.
  • Om ditt barn använder mediciner för luftvägarna (inhalationer) ska hen ta morgondosen hemma. Ni ska även ta med medicinen till lasarettet.
  • Ta gärna med ombyteskläder till barnet.

Fasta

Barnet ska fasta efter klockan 24.00 natten inför operationen. Det är för att förhindra att barnet kräks i samband med narkosen. Att fasta innebär att man inte får äta, tugga tuggummi eller äta karameller. Barnet får dricka ett glas (totalt tre deciliter) av klara drycker, såsom vatten eller saft, fram till två timmar innan barnet ska infinna sig på operationsenheten.

På operationsenheten får barnet byta om till patientskjorta. Ni får ett skåp där ni kan låsa in era kläder och andra tillhörigheter. Anestesisjuksköterskan ger barnet läkemedel för att förebygga smärta och illamående, samt lugnande läkemedel inför narkosen. Endast en vuxen anhörig får följa med in på operation och uppvakningsenheten. Syskon får inte följa med.

I behandlingsrummet mäter vi blodtryck och sätter på EKG-plattor för hjärtövervakning. Barnet får en klämma på fingret som mäter syremättnaden i blodet. Barnet får även en plastkanyl insatt i ett blodkärl. Via den kopplas ett dropp.

Inför narkosen sätter anestesisjuksköterskan en plastkanyl i ett blodkärl. Från lasarettet ska ni ha fått två EMLA-plåster. EMLA är en bedövningskräm som minskar smärtan vid nålstick. Det går också att köpa EMLA på Apoteket. Placera ett plåster över ett synligt blodkärl på barnets handrygg eller i varje armveck en timme innan ni kommer till operationsenheten. Följ instruktionen som följer med i EMLA-förpackningen.

Ibland kan det bli väntetid. Vi ber er ha överseende med detta.

Efter narkos och tandbehandling får barnet ligga kvar på uppvakningsenheten. Vi fortsätter kontrollen av puls och syremättnad i blodet. Tänk på att väntetiden för dig som anhörig kan bli lång. Ta gärna med dig något att läsa, egen matsäck och dryck. Kylskåp finns, dock inte värmningsmöjligheter. Efter ingreppet när barnet är piggare är det tillåtet för barnet att använda egen elektronik, till exempel en Ipad.

Samma dag som behandlingen har skett rekommenderar vi flytande föda i små portioner, och därefter mjuk kost i ett par dagar tills det har läkt. Det är viktigt att även nu borsta tänderna.

Mixtur/Tablett Alvedon eller Panodil (Paracetamol) bör finnas hemma eftersom besvär kan förekomma efter behandlingen, till exempel ömhet eller värk någon till några dagar efter behandlingen. Ibland behövs ett antiseptiskt munvårdsmedel, till exempel Corsodyl eller Hexident. Detta ordinerar i så fall tandläkaren.

Vad är problemet med sidan?

Vad är problemet med sidan?


När du skickar in formuläret kommer vi att behandla dina personuppgifter för att utföra den uppgift som formuläret avser. Tänk på att det du skickar in kan bli en allmän handling.

Läs om hur Region Skåne hanterar personuppgifter