Tandbehandling för barn under narkos

I Trelleborg utför vi tandbehandlingar/operationer på uppdrag av sjukhustandvården. Vissa behandlingar kräver att ditt barn är sövt under operationen. Här finns praktisk information samlad så att ni är väl förberedda.

Hur lång tid tar det?

Operationen kan ta en till flera timmar beroende på hur stort ingreppet är. Uppvakning och vård efter operationen pågår cirka tre timmar.

Före

Vid sjukdom eller annat förhinder: Blir barnet sjukt kvällen före eller samma dag som tandbehandlingen ring snarast specialisttandvården (Se telefonnummer på kallelsen), eller operationsenheten Lasarettet Trelleborg på telefonnummer 0410-555 03.

Lekrum

Du och ditt barn är mycket välkomna att besöka oss i vårt lekrum på operationsenheten. Lekrummet är en enklare operationssal där barnet kan utsätta dockor och kramdjur för både sprutor och bandage, och därmed också leka bort lite av sin oro. Ni har också möjlighet att ställa frågor till anestesisjuksköterskan.

Lekrummet är öppet varje onsdag klockan 15.00–16.00.
Vi kan också avtala annan tid om ni önskar. Ring oss på 0410-555 03 för mer information.

Kvällen före tandbehandlingen

  • Ta bort eventuell nagellack på händer och fötter.
  • Ta av smycken inklusive piercing.
  • När barnet duschar ska vanlig flytande tvål användas. Använd inte hudlotion.

Behandlingsdagens morgon

  • Använd inte kontaktlinser denna dag.
  • Använd inte parfym, gäller även anhörig/ledsagare.
  • Förälder ska ta med sig legitimation.
  • Om ditt barn regelbundet tar mediciner ber vi er att ta med dessa till lasarettet.
  • Om ditt barn använder mediciner för luftvägarna (inhalationer) ges morgondosen hemma samt ta med medicinen till lasarettet.
  • Ta gärna med ombyteskläder till barnet.

Fasta

Barnet fastar efter klockan 24.00 natten inför operation. Detta för att förhindra kräkning i samband med narkos. Fasta innebär att man inte får äta, tugga tuggummi eller äta karameller. Barnet får dricka ett glas (totalt tre deciliter) av klara drycker, såsom vatten eller saft fram till två timmar innan barnet ska infinna sig på operationsenheten.

Under

På operationsenheten får barnet byta om till patientskjorta. Ni får ett skåp där ni kan låsa in era kläder och andra tillhörigheter. Anestesisjuksköterskan ger barnet läkemedel för att förebygga smärta och illamående samt lugnande läkemedel inför narkos. Endast en vuxen anhörig får följa med in på operation och uppvakningsenheten. Syskon får inte följa med.

I behandlingsrummet mäter vi blodtryck och EKG-plattor sätts på för hjärtövervakning. Barnet får en klämma på fingret som mäter syremättnaden i blodet. Barnet får även en plastkanyl insatt i ett blodkärl. Via den kopplas ett dropp.

Inför narkos sätts en plastkanyl i ett blodkärl av anestesisjuksköterskan. Från lasarettet ska ni ha fått två EMLA-plåster. EMLA är en bedövningskräm som minskar smärtan vid nålstick. Det går också att köpa EMLA på Apoteket. Placera ett plåster över ett synligt blodkärl på barnets handrygg och/eller i varje armveck en timme innan ni kommer till operationsenheten. Följ medföljande instruktion i EMLA-förpackningen.
Ibland kan det bli väntetid. Vi ber er ha överseende med detta.

Efter

Efter narkos och tandbehandling får barnet ligga kvar på uppvakningsenheten. Kontroll av puls och syremättnad i blodet fortsätter. Tänk på att väntetiden för dig som anhörig kan bli lång. Ta gärna med dig något att läsa, egen matsäck och dryck. Kylskåp finns, dock inte värmningsmöjligheter. Efter ingreppet när barnet är piggare är det tillåtet för barnet att använda egen elektronik till exempel Ipad.

Hemma igen

Samma dag som behandlingen har skett rekommenderas flytande föda i små portioner, och därefter mjuk kost i ett par dagar tills läkning har skett. Det är viktigt att även nu borsta tänderna.

Mixtur/Tablett Alvedon eller Panodil (Paracetamol) bör finnas hemma eftersom besvär kan förekomma efter behandlingen, till exempel ömhet/värk någon/några dagar efter behandlingen. Ibland behövs ett antiseptiskt munvårdsmedel, till exempel Corsodyl eller Hexident. Detta ordineras i så fall av tandläkaren.

Visa Tyck till om sidan

Här kan du lämna synpunkter på sidan. För frågor om ditt besök eller tidsbokning kontakta din mottagning via telefon eller 1177 Vårdguidens e-tjänster.

Här kan du lämna synpunkter på sidan. För frågor om ditt besök eller tidsbokning kontakta din mottagning via telefon eller 1177 Vårdguidens e-tjänster.