Dietiststöd vid sjukdom eller ändring av matvanor

Maten är en viktig del när man ska behandla många sjukdomar, och är ibland den enda behandlingen. En dietist hjälper dig att anpassa ditt matintag utifrån ditt hälsotillstånd, dina preferenser och ditt näringsbehov.

Ditt första besök hos dietisten tar ungefär 45–60 minuter.

För att få komma till en dietist på lasarettet behöver du antingen vara inlagd på sjukhuset eller behandlas på en av våra mottagningar. Då skriver läkaren en remiss.

Du betalar inget för att träffa en dietist om du är inlagd på sjukhuset. Om du inte är inlagd betalar du för besöket enligt Region Skånes patientavgifter. Besöket ingår i högkostnadsskyddet.

Patientavgifter i Skåne

Under besöket bedömer dietisten vad du äter och hur mycket näring du får i dig. Oftast registrerar dietisten din vikt och längd. Du får sedan veta vilka ändringar som du kan göra för att må bättre utifrån dina behov och förutsättningar. Du kan behöva ändra din kost under en längre period, tillfälligt under en behandling eller inför en operation.

Dietisterna på sjukhuset erbjuder bland annat:

  • individuell kostrådgivning vid olika sjukdomstillstånd
  • hjälp med att gå upp i vikt
  • hjälp med att gå ner i vikt i samband med annan sjukdom
  • stöd vid minskad aptit
  • råd vid tugg- och sväljsvårigheter
  • hjälp om du behöver nutritionsbehandling via sondmat eller näringsdropp

Du och dietisten kommer gemensamt fram till hur uppföljningen kommer att se ut.

Vad är problemet med sidan?

Vad är problemet med sidan?


När du skickar in formuläret kommer vi att behandla dina personuppgifter för att utföra den uppgift som formuläret avser. Tänk på att det du skickar in kan bli en allmän handling.

Läs om hur Region Skåne hanterar personuppgifter