Forskningen på Lasarettet Trelleborg
Studier inom verksamhetsområde Planerade Operationer
Studier inom höft- och knäproteskirurgi
Forskningsgruppen för höft- och knäproteskirurgi har som mål att förbättra metoder för hållbarhet av knä- och höftprotes och därmed till att ge patienter bästa möjliga belåtenhet och livskvalitet. I forskningsprojekt studeras vad som är viktigt vid fastsättning och funktion av proteskomponenterna.
Rehabiliteringen efter operation undersöks i studier tillsammans med fysioterapeuterna och tillsammans med anestesi genomförs BLAST-studien. Patienter utvärderas med såväl kliniska undersökningar som datortomografi, vanliga röntgenundersökningar samt utvärderingsformulär.
Nya protesdesigner och kirurgiska koncept utprovas. Forskningsgruppen är i frontlinjen gällande datornavigation under operationen samt AI-baserad CT-uppföljning efter operation.
Studier inom anestesi
- I CAN-studien undersöks om olika typer av anestesi påverkar överlevnaden hos patienter som opererats för bröst- och tjocktarmscancer.
- I en studie av patienter som intensivvårdades för covid-19 inom Sydöstra sjukvårdsregionen under 2020–2021, undersöker vi regionala skillnader i behandlingen och om det påverkat utfallet.
- IHX-studien är en nationell studie som med hjälp av kontrastmedel, som används vid röntgenundersökningar, också undersöker hur kontrastmedlet kan användas för att beräkna intensivvårdspatienternas njurfunktion.
- I BLAST-studien undersöks hur blockad av nerver kan minska smärta efter knä- och höft-protesoperation och underlätta rörligheten.
Studier inom verksamhetsområde Akut och Medicin
Läkemedel ska vara säkra, effektiva och av god kvalitet. Förfalskade läkemedel uppfyller inte dessa kriterier utan kan utgöra en risk för både enskilda individer och samhälle.
Handeln av läkemedel via nätet ökar i Sverige och på nätet är marknaden global. Över 90 % av webbsidorna som utgör sig för att vara apotek på nätet är illegala och där är risken stor att man ofrivilligt beställer hem ett förfalskat läkemedel.
Det gäller således att kunna identifiera ett godkänt apotek på nätet. En EU-gemensam symbol finns framtagen som godkända nätapotek ska ha på sina webbsidor. Via den här symbolen länkas till Läkemedelsverket (i Sverige) där godkända apotek listas, Symbol för godkända apotek på nätet. Våra studier syftar till att öka kunskapen om förfalskade läkemedel för att bibehålla en god patientsäkerhet.