Operation dagkirurgi

På denna sida finns information inför och efter en dagkirurgisk operation. I din kallelse får du mer detaljerad information om din operation och eventuella förberedelser.

Operationen kan ta en eller flera timmar beroende på hur stort ingreppet är. Uppvakning och vård efter operationen kan pågå i några timmar, därför är det bra att inte planera något annat denna dag.

Kontakta oss innan din behandlingsdag

I din kallelse står det när du ska ringa till operationsavdelningen för att få reda på vilken tid du ska komma för förberedelserna inför din operation. Ibland kan det vara svårt att komma fram då det är många som ringer, men vi tar emot ditt samtal så fort vi kan. Observera att detta inte är tiden då din operation börjar utan tiden då du ska vara på operationsenheten.

Vid sjukdom eller annat förhinder är det viktigt att du kontaktar våra operationsplanerare så fort som möjligt. Telefonnummer hittar du på din kallelse.

Att tänka på inför operation

För att minska risken för infektion ska du duscha hela kroppen och håret med bakteriedödande medel. Detta får du hemskickat i samband med kallelsen till operation. Följ tvättinstruktionen noga som följer med tvättsvamparna. Innan du duschar ska du ta av klocka och smycken inklusive piercing. Ta även bort nagellack på händer och fötter.

Efter du har duschat ska du inte använda tvål, schampo, hudlotion, kosmetika eller parfym eftersom det kan försämra den bakteriedödande effekten. Tänk på att inte ta på dig smycken eller klocka efter duschen.

Fasta

Du får äta fram till sex timmar före operationen. Därefter får du inte äta någon fast föda. Vi rekommenderar att du dricker fram till två timmar före operationen, men du får endast dricka drycker som vatten, saft, svart kaffe eller te utan mjölk.

Innan du opereras

På operationsenheten får du prata med en sjuksköterska och läkaren som ska operera dig. Du får byta om till patientskjorta och om du behöver får du ett skåp där du kan låsa in dina kläder och andra tillhörigheter.

Anestesisjuksköterskan ger dig läkemedel för att förebygga smärta och illamående. Inför operationen sätter anestesisjuksköterskan en plastkanyl i ett blodkärl. Via den kopplar vi ett dropp.

Om du är rädd för nålstick kan du köpa EMLA på apoteket. EMLA är en bedövningskräm som minskar smärtan vid nålstick. Placera en klick över ett synligt blodkärl på handryggen eller i varje armveck och sätt på plåster en timme innan du kommer till operationsavdelningen. EMLA finns också som plåster. Följ instruktionerna som följer med i EMLA-förpackningen

De flesta ingrepp kräver narkos. Att få narkos innebär att vi ger dig ett sömnmedel via en plastkanyl i din arm. Du somnar snabbt och behagligt. Vissa ingrepp kan göras i lokalbedövning. Det innebär att läkaren sprutar bedövningsmedel i det område som ska opereras, och att du sedan är vaken men bedövad under själva ingreppet. Oavsett vilken form av bedövning du får finns en anestesisjuksköterska hos dig hela tiden och ser till att du mår bra.

Efter operationen kontrollerar vi din puls, ditt blodtryck och operationsområdet regelbundet. Hur länge du stannar kvar beror på hur omfattande operationen har varit och vilken bedövning du har fått, men räkna med att stanna i några timmar. Vi bjuder på något att äta och dricka och när du mår bra får du åka hem.

Efter operationen kan du uppleva smärta i varierande grad. Tänk på att smärtstillande mediciner har bäst effekt om du tar dem förebyggande. Ha till exempel Panodil eller Alvedon hemma. Behöver du andra läkemedel får du ett recept av din läkare.

Som nyopererad får du inte köra bil, cykla eller gå själv eftersom du kan vara påverkad av de mediciner som du har fått i samband med din operation. Det är bra om någon närstående hämtar dig och håller dig sällskap när du har kommit hem.

Var noga med att följa de råd och instruktioner du har fått av läkaren och var uppmärksam på följande symtom:

 • ökad rodnad
 • svullnad
 • förvärrad smärta
 • blödning
 • feber.

Om något av dessa symtom uppstår, eller om du känner dig orolig för något, kontakta ortopedimottagningen eller ring 1177 för sjukvårdsrådgivning.

Tack för att du hjälper oss att förbättra webbplatsen.


Hitta kontaktuppgifter till en mottagning (vard.skane.se)

Om tidsbokning med våra e-tjänster (1177.se)

Vad är det som saknas?

Skriv gärna till webbredaktionen och berätta vad som saknas eller hur du tycker att webbplatsen kan bli bättre.

Tänk på att:

 • Webbredaktionen inte kan svara på ditt meddelande. 
 • Du inte kan få hjälp med vårdärenden via webbredaktionen.
 • Inte ange några personuppgifter, som till exempel ditt namn eller mailadress.

Tack för att du hjälper oss att förbättra webbplatsen.


Hitta kontaktuppgifter till en mottagning (vard.skane.se)

Om tidsbokning med våra e-tjänster (1177.se)

Vad är det som saknas?

Skriv gärna till webbredaktionen och berätta vad som saknas eller hur du tycker att webbplatsen kan bli bättre.

Tänk på att:

 • Webbredaktionen inte kan svara på ditt meddelande. 
 • Du inte kan få hjälp med vårdärenden via webbredaktionen.
 • Inte ange några personuppgifter, som till exempel ditt namn eller mailadress.