För att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig använder vi nödvändiga kakor. Vi använder också kakor för webbanalys för att förbättra webbplatsen.
Möjligheter till utveckling för dig som är ny sjuksköterska
Är du ny sjuksköterska? Då är du välkommen till oss! Vi tillbringar en stor del av vår tid på jobbet. Därför är det viktigt att vi trivs och upplever att det finns stöd och utvecklingsmöjligheter i yrkesrollen.
På Hässleholms sjukhus finns det stora möjligheter till utveckling.
För dig som är ny sjuksköterska erbjuder vi en introduktion i yrket. Du får tydliga checklistor för att du ska veta vilka moment och obligatoriska utbildningar du ska gå igenom. Du får också gå bredvid en erfaren sjuksköterska på ett sätt som är anpassat efter dig.
Kliniskt basår är ett introduktionsprogram med föreläsningar och färdighetsträning under ett år. Programmet ska underlätta övergången till arbetslivet. Det ska även bidra till att kliniskt förankra ämnesspecifik kunskap som du får under utbildningen.
Det finns utbildningssjuksköterskor på de flesta enheter. De har ansvar att planera, genomföra och följa upp kompetensutveckling. Detta för att stärka och stödja dig som är ny sjuksköterska i din yrkesroll, men även dina mer erfarna kollegor. I deras uppdrag ingår också att ge klinisk handledning i vardagen och skapa möjlighet till reflektion för alla medarbetare på enheten.
Alla enheter har kompetensstegar för sjuksköterskor. Kompetensstegen beskriver arbetsuppgifter, ansvar och kompetenskrav i olika nivåer. Den beskriver även hur du kan utvecklas i yrket över en längre tid. Det vill säga - hur din karriärväg kan se ut inom din enhet. Kompetensstegarna ligger till grund för de samtal du har med din chef om din individuella plan för kompetensutveckling.
När du jobbat kliniskt som sjuksköterska i minst två år har du möjlighet att, med bibehållen grundlön, utbilda dig till specialistsjuksköterska. Du kan utbilda dig inom något av de områden där det är stort behov av specialistsjuksköterskor. Under tiden du studerar har du rätt till det här:
behålla din grundlön
semester enligt ditt avtal
årlig lönerevision
relevant kurslitteratur.
Du arbetar som vanligt under sommaren när det är uppehåll i studierna.
Om du är intresserad av ledarskap kan du söka till Region Skånes egna chefs- och ledarprogram som heter Framtida chefer. Syftet med programmet är att förbereda dig för ett framtida uppdrag som chef och ledare inom Region Skåne.
Brist på vårdpersonal och en befolkning med ökat vårdbehov, kräver nytänkande kring arbetet på framtidens vårdavdelning. På Gynekologi-, kirurgi- och öronavdelning i Kristianstad pågår just nu ett pilotprojekt. Projektet går ut på att prova andra arbetssätt genom att titta på vilken kompetens som behövs till de olika arbetsuppgifterna.
Syftet är att alltid ha rätt profession till rätt arbetsuppgift. Syftet är även att genom tydlighet i ansvarsfördelning skapa en hållbar, bättre och tryggare arbetsmiljö med nöjdare medarbetare. Detta kan till exempel innebära att nya yrkesgrupper kan ingå i teamet, i såväl det patientnära arbetet som övriga arbetsuppgifter som finns på vårdavdelningen.
Vi arbetar med vårdmodellen personcentrerad vård som är en självklarhet för att skapa trygghet och delaktighet för patienterna. Våra medarbetare arbetar i tvärprofessionella team, vilket är grunden för ett personcentrerat arbetssätt.
Senaste uppdatering:2024-05-06
Fick du hjälp av informationen på sidan?
Tack för ditt meddelande!
Tack för att du hjälper oss att förbättra webbplatsen.