Höftledsoperation - höftprotes

Du som har en sjukdom eller skada som gör att du har värk i höften och svårt att röra dig kan bli hjälpt av en höftledsoperation. En höftledsoperation går till så att man ersätter lårbenshuvud och ledskål med två konstgjorda delar av metall och plast, en höftprotes. Den vanligaste orsaken till att man behöver få en höftprotes är artros.

Före

För bästa resultat bör du träna på så många övningar som du kan redan före din operation. Träna helst två till tre gånger per dag, cirka 15 min per gång. Upprepa varje övning tio till femton gånger. Att du tränar är en viktig faktor för ett lyckat slutresultat. 

Övningarna kan du se i filmen om höftledsoperation. I den får du även veta mer om hur operationen går till, vad den syftar till och vad du behöver tänka på efter operationen.

Film om höftledsoperation

Före du kommer till oss är det bra att planera för hemkomsten. Du kan förbereda dig genom att handla hem, laga till och frysa in mat. Ta bort lösa mattor i hemmet.

Före operationen ska du också duscha och tvätta dig med speciella svampar som du får på preoperativa mottagningen. Andra förberedelser inför din operation får du information om på mottagningen.

Under

Du är sövd eller ryggbedövad under operationen och känner ingenting.

Efter

Efter operationen kommer du till en uppvakningsavdelning innan du flyttas till en vårdavdelning. Där får du träffa en sjukgymnast som hjälper dig med träning och rehabilitering. En arbetsterapeut går igenom vilka hjälpmedel du behöver. 

I sista delen av filmen - efter operation och rehabilitering - beskriver vi vad som händer efter din operation, till exempel hur rehabiliteringen går till. Där hittar du också övningarna du ska göra före och efter operationen.

Visa Tyck till om sidan

Här kan du lämna synpunkter på sidan. För frågor om ditt besök eller tidsbokning kontakta din mottagning via telefon eller 1177 Vårdguidens e-tjänster.

Här kan du lämna synpunkter på sidan. För frågor om ditt besök eller tidsbokning kontakta din mottagning via telefon eller 1177 Vårdguidens e-tjänster.


När du skickar in formuläret kommer vi att behandla dina personuppgifter för att utföra den uppgift som formuläret avser. Tänk på att det du skickar in kan bli en allmän handling.

Läs om hur Region Skåne hanterar personuppgifter