Ny vikt med nya levnadsvanor

jogginskor
Lider du av övervikt eller vill sluta röka? Visste du att du kan få hjälp att ändra dina levnadsvanor hos vår undersköterska? Kontakta oss för att få veta mer.

Här kan du läsa om Chrisine Hedström, som har tyckt att det varit ett kärt besvär att behöva köpa nya kläder allteftersom hon genom nya vanor tappade i vikt.  Med regelbundet stöd från vår engagerade undersköterska, viktkontroller och motiverande samtal under ett år lyckades Christine nämligen målmedvetet förändra sina mat- och motionsvanor och gå ner 33 kilo.

Genom sin envishet gick hon från ett BMI på nära 41,2 till 27 och än idag, två och ett halvt år efter avslutad behandling, håller hon sig ungefär på sin nya vikt och mår bra. Framgångsfaktorn har varit hennes egen målmedvetenhet i kombination med vårdens tillgänglighet och kontinuitet.

Råd om små förändringar

Det var i samband med ett läkarbesök för drygt tre år sedan som Christine Hedström bad att få hjälp med sin övervikt. Samma dag fick hon ett första samtal med Susanne Lauber. Susanne är undersköterska här på Vårdcentralen Sösdala där hon sedan år 2017, på tio procent av sin tjänst, arbetar med att motivera patienter att förändra sina levnadsvanor.

– Jag hade börjat få ont i knäna, hade förhöjt blodtryck, svårt att röra mig och tyckte det var tråkigt att inga kläder passade längre. Någonstans visste jag att jag behövde gå ner i vikt, men det var först när frågan kom på tal hos läkaren som jag bestämde mig att jag ville göra något åt det, säger Christine.

Kort väntetid för att fånga motivationen

Veckan efter kom Christine till sitt första besök hos Susanne och det skulle följas av nya besök var fjortonde dag under ett års tid. Tillsammans började de med att gå igenom vad Christine åt under en dag och hur det såg ut med mängden motion och rörelse. Det förekom en del kakor och ljust bröd på menyn, medan grönsaker och frukt inte var lika vanligt. Så de första små stegen handlade om att byta ut brödet mot mer grov- och knäckebröd, äta mer frukt och grönsaker och framför allt utnyttja vardagen till att motionera.

Delmål och långvarigt stöd viktigt

– För mig var tryggheten att Susanne regelbundet fanns och coachade mig i mina nya vanor viktig, liksom att hon hjälpte mig både att bryta ner förändringarna i små delar och peppa mig när vikten emellanåt stod till. Hon gav mig redskap, tips, recept och råd och vårt samarbete klickade, säger Christine.

Susanne menar att det är viktigt att patienten håller i taktpinnen och är införstådd med att det är han eller hon som gör själva jobbet; att man gör förändringarna i levnadsvanorna för sin egen och sin hälsas skull. Susannes roll är att hjälpa patienterna att hitta sin motivation, föreslå små förändringar i vardagen som gör stor skillnad över tid oavsett om det handlar om mat-, motions- eller tobaksvanor. Det kan innebära att en stillasittande person börjar gå en kort promenad varannan dag och successivt utökar den både i frekvens och längd.

Inspirerad att behöva nya kläder

För Christine var storleksresan i kläderna något som peppade henne att kämpa. När byxorna blev för stora och hon behövde köpa nya, var hon stolt och glad och tyckte det var roligt att dela med sig till Susanne och berättar:

– Jag mår så mycket bättre nu och kommer aldrig att gå tillbaka till mina gamla vanor. Framför allt har mina dagliga promenader och cyklingen blivit en stark vana som jag inte kan vara utan.

Christine sammanfattar det hela med att hon lyckades gå ner i vikt tack vare att hon inte var bekväm och fortsatte göra som hon alltid hade gjort. Dessutom att hon bad om och snabbt fick hjälp av någon som kontinuerligt kunde coacha henne under hennes resa.

Visa Tyck till om sidan

Här kan du lämna synpunkter på sidan. För frågor om ditt besök eller tidsbokning kontakta din mottagning via telefon eller 1177 Vårdguidens e-tjänster.

Här kan du lämna synpunkter på sidan. För frågor om ditt besök eller tidsbokning kontakta din mottagning via telefon eller 1177 Vårdguidens e-tjänster.


När du skickar in formuläret kommer vi att behandla dina personuppgifter för att utföra den uppgift som formuläret avser. Tänk på att det du skickar in kan bli en allmän handling.

Läs om hur Region Skåne hanterar personuppgifter